Wat is het geld in de kassa waard?

Als dochter van een dakwerker, was ik al vroeg ‘in business’. Mijn lievelingsspel als kind was winkeltje spelen. Op een dag werd mijn droom werkelijkheid. Het uitgebreide bureaucomplex van mijn ouders had nog een ruimte over. En ons moeke toverde het om tot een winkel met houten winkelrekken. Ik werd shopmanager! Wel van een lege winkel. In een handomdraai verzamelde ik lege verpakkingen van Kwatta-choco, Dreft afwasproduct, toiletrollen, Materne confituur, belegpapier met de nodige namen, Miracolli-pasta, Luikse siroop, Per chocolade, …  ik werd steeds creatiever en zag overal mogelijkheden om mijn assortiment uit te breiden. En natuurlijk maakte ik reclame. Wat had je gedacht? Alle dakwerkers die op het bedrijf werkten, de vrienden van mijn ouders, kortom iedereen die over de ‘vloer’ kwam, passeerde mijn winkel.

Jong geleerd is oud gedaan

Niet alleen de sales werd me met de paplepel ingegeven. Ons moeke gaf mij les over kassa-beheer! Ze vertelde me dat als je producten verkoopt dat dan het geld in de kassa niet van echt van jou is. Omdat het kassa-geld natuurlijk ook dient voor de aankoop van je producten en voor diverse kosten. Ze vertaalde het natuurlijk naar kindertaal. Dus ik begreep het.

Cashflow

Cashflow is kasstroom. Letterlijk: ‘Wat geef je uit en wat krijg je binnen’.

Volgens Wikipedia is Kasstroom (Engelse term: cashflow) een term in de bedrijfseconomie waarmee bij een onderneming de in- en uitstroom van liquide middelen bedoeld wordt. De netto kasstroom is het verschil tussen de ontvangsten en uitgaven gedurende een bepaalde periode of voor een bepaald project. Als de uitgaven de ontvangsten overtreffen, wordt van een negatieve kasstroom gesproken. Zijn de ontvangsten groter dan de uitgaven, dan is er een positieve kasstroom.

Hoewel het woord "kas" suggereert dat de kasstroom slechts chartaal geld betreft, omvat de kasstroom ook giraal geld waar een onderneming over kan beschikken.

Simpel gezegd: Inkomende geldstroom minus Uitgaande geldstroom.

Welke definitie hanteer je?

Onlangs was ik op de feestelijke opening van de nieuwe gebouwen van Van Saet Security. Superlekkere hapjes en met zorg uitgekozen drankjes. En voilà, daar overviel mij de vraag letterlijk: “Wat is cashflow Ilse?” Als businesscoach liet ik mijn brein op snelheid draaien. En dat al laat op de avond, terwijl ik een ochtendmens ben…

Welke definitie van cash flow hanteert hij? vroeg ik mij af. Hij wist het als geen ander. Een pittige discussie over cashflow volgde… Ik luister naar zijn verhaal.

De kat komt uit de mouw. Als Profit First professional hanteer ik een simpele (maar zeer efficiënte) methode om de kasstroom te beheren. Je verdeelt je geld elke maand volgens een vast principe naar verschillende rekeningen:

-       jouw winstrekening

-       jouw ondernemersloon-rekening

-       jouw belastingenrekening

-       wat jij overhoudt is wat je als kosten mag uitgeven.

Je beheert letterlijk jouw inkomende en uitgaande geldstroom. Als je hier meer over wil weten, lees dan zeker dit blog: Een vette bankrekening volgens 4 dieetprincipes.

Verschillende formules

De heer in kwestie heeft zin een discussie.  Hij vindt deze benadering niet correct. En ja, hij heeft ook gelijk. Er zijn namelijk verschillende definities van cash flow.

Cashflow = winst na belastingen + afschrijvingen – ( Voorraad + Vorderingen – Leveranciers)

Of Werkingskapitaal = Voorraad + Vorderingen - Leveranciers

Ook al zijn het beide correcte formules, ze scheppen verwarring.  Of leiden tot discussies.

En dan zijn er natuurlijk ook bedenkingen zoals…
1) Winst is het saldo van opbrengsten en kosten. Dit is niet altijd gelijk aan ontvangsten en uitgaven. Een verkoopfactuur is een opbrengst. Dit draagt bij tot de winst. Maar zolang de factuur niet betaald is, heb je het geld niet. En kan je dat geld ook niet uitgeven.
2) Het omgekeerde is ook geldig. Bijvoorbeeld als je koopt met een leverancierskrediet. De afschrijvingen zijn kosten, die in de boekhouding hun weerslag vinden, maar waar geen uitgave van geld aan te pas komt.
3) Voorraad…  hoeveel ondernemers kennen er op elk moment zijn voorraad?

Moraal van het verhaal: hier kan je blijven over discussiëren. Belangrijker is: Wat werkt voor jou?
 

Mijn tip

Mijn tip: breng jouw ‘ondernemingsgeld’ zo eenvoudig mogelijk in kaart. Creëer een manier van werken die voor jou werkt. Krijg zicht op je geld: hoeveel geef je uit en hoeveel krijg je binnen. Keep it simple. Hoe gemakkelijker je jouw methode kan hanteren, hoe beter jij je onderneming ‘on the road’ houdt.

Hey ilse, hoe pas ik dat toe op mijn bedrijf, kom op met die tip …. deal,
klik hier voor jouw inzichten-skype-call ( :) gratis )

Succes!  
Greetz ilse