Een vette bankrekening door 4 dieetprincipes

Ervaar jij ook als je bedrijf groeit, jouw kosten evengoed meegroeien. Dat is echt een slecht gevoel. Jij werkt hard om dit omzetniveau te halen. En wat er gebeurt er? De kosten stijgen even snel. Aanpakken die handel. Maar hoe?

Ben jij al ooit eens op dieet geweest?  Waarschijnlijk wel.  Of je hebt veel geluk, maar dan is er zeker wel iemand uit jouw omgeving al op dieet geweest.

Wat heeft een dieet met business te maken?  hoor ik je al denken.  Veel meer dan je zou denken. Lees zeker verder.
 

1/ Gebruik kleine borden

Een klein bord betekent een kleinere portie. En dus minder calorieën. Hoe minder op je bord, hoe minder je kan eten.  Waarom dan een klein bord?  Een klein bord kan je toch lekker vol scheppen.  En een vol bord(je), dat is een heel ander gevoel dan een groot bord waar diezelfde portie zou op liggen. 

Die kleine bordjes vertalen we naar verschillende potjes oftewel 4 verschillende bankrekeningen in plaats van die éne grotere rekening.

Het geld van jouw uitgeschreven facturen komt binnen op een ontvangstenrekening. De ontvangstenrekening is letterlijk de rekening waarop jouw klanten betalen. Vanaf deze rekening verdeel jij het geld over 4 verschillende rekeningen met telkens een eigen bestemming.
4 bankrekeningen met de volgende doelen: Winst, Loon of Salaris, Belasting en Kosten.

Het geld is volgens deze methode “geld voor de juiste bestemming”. Het belastingsgeld reserveren we op een rekening bestemd voor belastingen. Enz.

Hoe minder geld dat je beschikbaar hebt op de kostenrekening, hoe innovatiever je te werk gaat om je bedrijf te runnen met minder geld.

Resultaat: Je kosten stijgen niet even snel als je omzet. Je gaat je financiën managen op een gezonde manier.

2/ Volg de juiste volgorde

Als je eerst zoveel mogelijk groenten eet (veel vitamines en minder calorieën), dan blijft dan minder plaats over in je buik voor de boosdoeners in calorieën. Die lekkere frieten bijvoorbeeld.

In jouw business betekent dit: van de binnenkomende omzet neem eerst je winst, dan salaris, dan belastingen en dan pas ga je je kosten betalen.

Respecteer de juiste volgorde. Je neemt altijd eerst je winst. Door je focus te leggen op WINST, ligt daar je nadruk en zal je bedrijf winstgevend zijn.

Dit lijkt voor velen vreemd. Ik vond dat ook, dat beken ik je eerlijk. Je boekt het meest succes als je de techniek geleidelijk aan invoert.

Een concreet voorbeeld: Stel je hebt een omzet van 100.000 euro en je zet telkens om de 14 dagen van je ontvangsten 1% op je winstrekening.  Je start met Profit First op 15/05/18. Dan zien jouw mogelijkheden voor 2018 zo uit:

Afbeelding1 winst mogelijkheden.jpg

Je ziet meteen, zonder inspanning, zonder een invloed op je bedrijf, zet je een mooie som geld opzij.

3 grote voordelen van Profit First

  • je bedrijf stijgt in waarde

  • je geeft  minder geld uit aan kosten

  • je beloont jezelf en je bedrijf voor de inspanningen

Dit is een zeer mooi resultaat door een minimale inspanning.
>>  Bel nu naar je bank en open een spaarrekening om je winst te reserveren.

3/ Laat je niet verleiden

Ban elke verleiding!  Alleen groenten en gezonde dingen in de ijskast, haal geen chocolade, koekjes of chips in huis. En bewaar geen ijsjes in de diepvrieskast.  Dit zal elke diëtist je vertellen.
 
Voor je business: we maken 2 extra bankrekeningen aan op een andere bank.  Eén voor winst en één belastingen. Waarom?  Kwestie van de kat niet bij de melk te zetten. Je kosten betaal je enkel met je Kostenrekening.  Voilà.

Wat is hier het voordeel van? Je reserveert je budget voor je belastingen en je winst. Je winstbedrag is op het einde van het boekjaar een getal wat je echt voldoening geeft. Het harde werk en het risico dat jij neemt als ondernemer heeft een beloning tot gevolg. Het geld op je belastingrekening staat klaar om te betalen.

Krijg jij graag buikpijn van het feit dat je aan je schoonouders moet vragen om geld te lenen om je belastingen te betalen?

Ik niet.

4/ Zoek je ritme

Eet op regelmatige tijdstippen, anders is het hongergevoel zo groot, dat je je sowieso gaat vol proppen eens je de kans hebt. Een zak chips is er heel snel door. Eigenlijk eet je dan teveel. De zak moet leeg. Gevolg: je voelt je megamottig achteraf. Plan 5 vaste eetmomenten in. Dat is zo logisch. Dat weet iedereen. Maar het vraagt wel om discipline.

Ritme zorgt ervoor dat je weet hoe het met je cashflow is gesteld. Je gaat duidelijk jouw cashflow bewegingen ontdekken. Concreet: Je plant 2 maandelijks de verdelingen naar de 4 verschillende bankrekeningen vanuit je ontvangstenrekening in, samen met je betalingen. De 10de en de 25ste van de maand bijvoorbeeld. Je krijgt door dat ritme voeling met jouw cashflow bewegingen.  En vooral: je schiet niet in paniek wanneer er te weinig geld binnenkomt en vooral: je gaat niet lukraak geld uitgeven wanneer je een grote som geld op je bankrekening ontvangt. Door deze regel toe te passen, krijg je rust en inzicht in je financiën.

Dit zijn de 4 basisprincipes van Profit First.

Je merkt: het is heel simpel. Het is heel logisch. Maar. Je moet het doen.

Ben je overtuigd?  Bel dan naar je bank.

Ben helemaal overtuigd, wil jij meer winst en wil je Profit First dadelijk goed aanpakken?  Contacteer me dan.  Dan bekijken we samen je cijfers en implementeren we Profit First in jouw bedrijf.

Jouw | financiële | ondernemingscoach

Ilse