Tegenslag, wie overkomt het niet?

‘De tijd gaat voort, in gedachten wil ik terug’

Zondagochtend, 11 maart 2018, op de planning stond een coaching-opdracht afwerken, een looptraining van 17 km, het verjaardagsfeest van ons moemoe - 90 jaar. Miezerig weer, joggingschoenen in de aanslag, een havermoutontbijt achter de kiezen, een joggingtoer in mijn hoofd, maar eerst een stop bij ons moeke. Wist ik veel dat daar de wereld zou stilstaan en nooit meer dezelfde zou zijn. Ze was niet gespaard gebleven van de griep, ik ging even kijken of het allemaal wel lukte. Een routine controle. Ik had de sleutel op zak, want zoals ze het zelf grappig verwoordde zou ze haar oren nog niet insteken hebben. Ik startte gemotiveerd in de Leo Kempenaersstraat. Op naar een mooie topdag.

1,7 km later, tuindijk 48, ik belde aan,  geen enthousiaste moeke die opendeed. Alleen Bas, de viervoeter, laat zich horen. Sleutel komt van pas. Ik ren naar boven. En daar lag je vredig te slapen in foetushouding. Einde van de dag.

Geschokt, sprakeloos, verslagen. Ik stel mij onmiddellijk de vraag: bestaat er een terugspoelknop.

Ik weet dat liefde niet ophoudt waar het leven eindigt. Maar dat is nu voor mij puur tekst.

Dit overkomt elke ondernemer. Niet elke maand in zo’n drastische vorm.

Tegenslagen, iedereen herkent zich in talrijke momenten die iedereen kan missen:

Je bent volle bak bezig en het school belt want je dochter is ziek ….
De poetsvrouw komt niet opdagen en je moet zelf taken op jou nemen …
Een arbeider meldt zich ziek … de boekhouding blijft liggen …
Je geeft een verzekeringspolis aan een je computer crasht volledig …
Je hebt ongelofelijke mooie foto’s genomen tijdens een fotoshoot en je mac laat je vallen op de kasseien ….
De hond loopt tegen een auto, dringende dierenarts-interventie is noodzakelijk …
Je schoonmama is geveld door die vreselijke ziekte … 

Hoe pak je het niet aan?
Kankeren, zagen, roepen en tieren.
Het helpt niet. Je bent ondernemer in hart en nieren. Een bediende of arbeider meldt zich ziek.  Jij gaat verder. Dat wordt van je verwacht. Toch, jij bent een mens van vlees en bloed. Ik ook. We bewandelen niet elke dag het gemakkelijke pad. Het is een kasseiweg met veel bochten.

Wat helpt voor mij?
Wie mij al een beetje kent, weet dat ik het type ben, blijf niet bij de pakken zitten en blijf in actie.

En dat is nu net het punt. Aktie. Altijd. Ook bij tegenslagen.

Hoe kan je jezelf helpen?

Met een zeer strikte planning.

Marketing inplannen, per maand. Financiën inplannen per 14 dagen.

Dat verschilt natuurlijk van ondernemer tot ondernemer. De blauwdruk blijft gelijk. Wie is voor  jou diegene die jou een sjot onder de kont geeft zodat jij blijft functioneren. Een commitment in goede en kwade dagen.

Elke topsporter heeft zijn coach naast zich. Om ook op die slechte dagen als de spieren reclameren te blijven presteren. Ik heb dames rondom mij die mij op elk moment die sjot geeft. Dat ik ‘top of mind’ blijf. Het werkt. Voor elke ambitieuze ondernemer.

Praktisch en to-the-point. Maak een marketingplan met een concrete invulling klaar op 1 dag voor 6-maanden. Het werkt. Plan je winst. 

Een business runnen, het blijft een uitdaging. Weet dat je er nooit alleen voor staat.
 

Ilse DieltjensComment