Wat is Profit First?

Profit First is een cash management systeem. Een duur woord voor een simpel en praktisch systeem. 

Jij als ondernemer, neemt je financiële beslissingen op basis van je banksaldi. Of wacht jij elke maand tot je boekhouder of je accountant zegt: ja, deze kost kan je maken maar deze niet?
Neen, dat doet geen enkele ondernemer. Jij zit aan het stuur van je onderneming. En je neemt beslissingen op het moment dat het nodig is. Hier en nu.

Waarom neem jij eerst je Winst?

Een bedrijf runnen is een dynamisch gegeven. Je streeft continu naar verbeteringen. Op alle vlakken. Een belangrijk doel van elke ondernemer is om de focus te leggen op de verhoging van omzet. Ik noem dit graag de "omzet-gedreven" ondernemer.

Je verkoopt je product of je dienst. Je zet doelen voorop. Je verleent service en je houdt je bedrijf en je management draaiende. Als startende hou je rekening met je budget. Als je omzet stijgt, krijg je automatisch een verhoogd budget.  Maar, is dit wel zo?

Hoe gek dat het ook klinkt maar eigenlijk is het ook logisch.  Als je omzet stijgt, gaan automatisch ook bepaalde kosten de hoogte in. Hoe meer geld er binnenkomt, hoe meer geld je uitgeeft. Je oordeelt daarbij dat alle geld dat je uitgeeft, ook echt nodig is om je bedrijf beter te runnen. Betere apparatuur, groter kantoor, meer medewerkers, dure opleidingen....  Elke groeistap in omzet betekent een verhoging van kosten.

FEIT: Je werkt altijd met geld dat je beschikbaar hebt. Als starter heb je een kapitaal van bijvoorbeeld 1000 euro. En je gaat zorgzaam om met dat budget, want je wil kost wat kost dat bedrijf starten. Wat later heb je 2000 euro.  En ondernemen lijkt al wat makkelijker...  Zo groei je.  Je hebt 100.000 euro en denkt: het zou beter zijn om met een mooiere auto naar je klanten te rijden. De zaken gaan goed.  Maar met de verhoogde omzet blijven ook de kosten stijgen. Nu wordt het gevaarlijk want hoe meer geld je ter beschikking hebt, hoe meer geld je kan verspillen. De impact wordt alsmaar groter.

Profit First betekent letterlijk “neem je winst eerst”

Hoe kunnen we dit fixen?

We gaan ons uitgavenpatroon veranderen. Heel simpel. We zorgen dat het geld dat we in principe kunnen uitgeven er niet meer is. We zetten het “weg”. Nu verklaar jij mij gek. Maar echt, het werkt!

Heb jij ook al eens een privé-vakantie geboekt waarvan je dacht, man, waar haal ik het geld? Maar je wil heel graag op reis en je gaat vervolgens bewust geld opzij zetten. Sparen heet dit. Alles loopt 'gewoon' door. En.. .  jij kan op vakantie.

Op dezelfde manier 'spaar' je een klein bedrag van je behaalde omzet.  Niet alleen voor je winst.  Maar ook om je kosten te betalen.

Resultaat: nooit geen stress meer voor die belastingsbrief.  Of terug te storten BTW.  Of lonen die betaald moeten worden.  En wel de motiverende winst die je behaald hebt.  Dit is echte financiële vrijheid.  

Ik daag je uit. Ik weet het, het is een simpel maar tegelijk een ambitieus plan.

Gratis download

 

Wil jij je graag verdiepen in deze Profit First theorie? Download dan de eerste 2 hoofdstukken van het boek Profit First via deze link.

Volgende blog vertel ik jou de 4 principes van Profit First. 

Succes!
Greetz ilse!