6 tips voor een groeiend én winstmakend bedrijf

Weet je nog waarom ben jij met je bedrijf bent begonnen? 

 • Jouw bedrijf is nu eenmaal jouw passie.
 • Je wil je ding doen, je wil jouw vrijheid op jouw manier!  
 • Je bent ambitieus. The sky is NOT the limit. 
 • Je verdient graag veel geld. 
 • Jij zet jouw bedrijf op de kaart. Je wilt iets betekenen voor jouw klanten, met jouw product, met jouw dienst. 

Statements, je hebt er vast nog andere in gedachten.  Voor elke ondernemer is dat wel duidelijk. Of je nu een eenmanszaak of een vennootschap hebt, dat doet er niet toe. Jouw bedrijf is jouw droom!  Maar ook jouw uitdaging.  

Elke ambitieuze ondernemer wil groeien. Groeien, dat is een stijging van omzet: groeien in aantallen, groeien van het aantal werknemers, groeien in naamsbekendheid en reputatie, ...  Meer verkoop van je product = meer succes.
Maar, een groeiproces associëren we ook met investeren. Simpel uitgedrukt betekent dit meer kosten. Weinige ondernemer combineren een groeiplan MET een winstdoel voor ogen. Waarom? Groeien, dat is voor ondernemers de winst onmiddellijk investeren.  Groeien én winst maken, dat lijkt geen perfecte match. Het is ofwel groeien ofwel winst maken. 

Of zien we dat zo verkeerd? 

Ja!

Als Profit First professional, door gewoon iets anders de zaken te bekijken, ben ik tot dit waardevol inzicht gekomen.

Winst maken én groeien kan je heel goed combineren.  Op langere termijn is dit zelfs de allerbeste keuze die je kan maken.  Als ondernemer én als mens.

Vandaag schijnt de zon. Ik heb net een supertevreden klant aan de lijn gehad...  Dat is zo leuk!  Daarvoor doe ik het.  En weet je wat:  daarom geef ik jou ook nog wat extra tips.

Tips om jouw groei te plannen én winst te pakken!

Uit mijn lijstje van inspirerende topondernemers:

 1. Positieve instelgesteldheid en open communicatie

  Volgens Michele Van De Voorde, CEO van Saisons, is een probleem pas een probleem als je niet naar een oplossing zoekt. Bekijk het positief en communiceer. Kijk naar de talenten binnen je team en benader jouw mensen op een gemotiveerde manier. Als voormalige zaakvoerder van een schrijnwerkerij kan ik deze stelling bevestigen. Hoe opener de communicatie zowel naar je mensen als naar je klanten, hoe sterker je bedrijfsvoering. Mensen weten graag de 'waarom' achter het verhaal. Op dat moment krijg je een sterk en gemotiveerd team. Gelijktijdig voelen de klanten de kracht van jouw bedrijf. 

 2. Inzet en innovatie

  Eric Van Zele van Barco benadrukt eveneens dat mensen motiveren en engageren in een bedrijf de belangrijkste groeifactor is. Hij zegt daarbij: focus op innovatie en niet op duplicatie. Kijk vooruit en je wint de match! Interessante woorden van Eric. 
   
 3. Passie en dynamisme

  Deel je passie voor je product en je dienst met jouw omgeving. En groei stap voor stap. Je kan nooit een marathon plannen als je de 10 Miles nog niet aankunt. Sven Nijs, ex-wereldkampioen veldrijden, vindt een toevoeging van sport aan je bedrijf een must. Omdat dat dynamisme brengt. Jouw mensen gaan veel socialer met elkaar omgaan. En jouw mensen zijn jouw bedrijf. 
   
 4. Risico's en mogelijkheden

  Maak een lange termijnplanning.  Wat zijn de risico's en de mogelijkheden? Breng deze zaken in kaart om het succes van je bedrijf te verzekeren. Wat noteer je zeker in jouw langetermijnplanning? Je businessplan, je marketingstrategie, je structuur, je mijlpalen en je kernwaarden van jouw product en jouw dienst.  
   
 5. Mentor

  Zet een mentor aan je zijde. Je leert voortdurend, hoe jij je beschikbare middelen het beste inzet. Of hoe je zo'n lange termijnplanning maakt.  En integreert in je bedrijfsvoering. De gekende helicopterview over je bedrijf is een onmisbare factor. 

  En last, but not least:
   
 6. Winst reserveren oftewel profit first.

  Een gezonde groei betekent reserveer eerst je winst. Waarom zou je dat nu doen? Simpel! 
  > Als je eerst je winst reserveert, dan vertelt jouw bedrijf welke kosten je echt kan maken.
  > Je runt je bedrijf efficiënter: je verkoopt wat echt oplevert en je denkt gericht na over je winst-aanpak.
  > De klant pikt zijn voordeel mee: je levert wat de klant echt wil, je creëert meer waarde, het levert meer vertrouwen op. En dat stimuleert de verkoop! 

Wil jij echt groeien? 

Neem dan deze 6 tips heel serieus. En pak die winst. En dan word je de beste in wat je doet! 

Wil jij meer weten over wat Profit First voor jouw bedrijf kan betekenen?

Boek een workshop of neem contact op voor een assesment op maat van jouw bedrijf.