Heb ik voldoende leads?

‘Ilse, ik word er nog altijd ongemakkelijk over.’ Lauranne neemt lichtelijk geïrriteerd tijdens de live dag het woord. Er ligt iets op haar lever, da’s duidelijk. Ze gaat gefrustreerd verder.

‘En dat mag je letterlijk nemen, ik vind er echt NIKS aan. Omzetdoelen, winsten creëren, marketingacties plannen om het aantal leads te genereren… Dat alles om je rekeningen te kunnen betalen en om zelf geld te verdienen. Ik krijg er niet warm of koud van.’

‘Ik ben gewoon te vroeg in deze cursus gestapt! Het is niks voor mij, ik voel het niet. Ik zie het niet. De andere ondernemers zijn wel mee met jouw verhaal. Het ligt aan mij. Ik ben het buitenbeentje in deze straffe groep.’

Lauranne heeft een moeilijk moment. Deze vrouw zit niet alleen in het Meer Winst Academie maar ook in een scheiding. Daardoor heeft ze haar droomhuis moeten verlaten. Toch heeft ze de power om direct stappen te ondernemen. Ze koopt een pand en begint zelf aan de verbouwing ervan. Ondertussen betaalt ze 2 leningen af en slaat de pandemie toe. Ze is een bekende kunstenares en runt daarnaast succesvol bedrijf als grafisch ontwerpster.

Alsof dat niet straf is.

Hoeveel ballen houdt deze vrouw wel niet in de lucht?

Plots schaam ik mij. Ik kijk naar de balpen in mijn handen. De pen die ik ook mijn VIP-klanten cadeau geef, ze heeft het meest gepaste opschrift wat je kan bedenken: Rock your numbers.

Wat een getal freak ben ik wel?

- Ik sport 5 x per week. Met een gemiddelde van 10 km per (loop)training of 24 km/uur als ik op mijn koersfiets spring.

- Ik let op mijn voeding, ik overschrijd het aantal gram vlees per persoon niet.

- Op de autostrade rijd ik maximum 10 km te snel.

- Als ik stil sta voor het spoor tel ik het aantal wagons van de trein. Altijd.

- Ik budgeteer (niet in de supermarkt 😊, help werkpunt!?). Ik heb altijd een maximumbedrag in mijn hoofd als ik besluit om iets aan te kopen. Of dat nu gaat over een boeket bloemen, het recent aangekochte servies of de parketvloer…

- Businessgewijs speel ik met getallen zoals winst, omzet, kosten, advertentiebudget, kost per lead, werkuitbestedingsbudget, belastingen …

Maar het gaat hier over Lauranne. Ik herpak me snel na mijn shock. En besluit om haar veel concreter advies te geven. Het is duidelijk dat deze cijfers haar verlammen.

‘Je hebt gelijk Lauranne. Focus je niet langer op dat omzetgetal.’

Een stilte valt. Ze kijkt me verwonderd aan terwijl ik luidop verder ga.

‘Mijn businessdoelen zijn:

- 4 bijkomende klanten voor grafisch ontwerp,

- Ik ga actief op zoek naar een bijkomende galerij voor mijn kunst zodat ik mij nog meer kan focussen op mijn werk en de verkoop van de kunstwerken aan anderen kan overlaten.

Hoe klinkt dit?’

Het antwoord is duidelijk af te lezen op haar gezicht. Lauranne kan weer lachen. “Ja, dát is de manier hoe ik doelen ga stellen. Zo zie ik mijn business wel groeien. Waaauw, wat een inzicht.”

Ondernemen moet plezant blijven.

Door dit gesprek besef ik voor mezelf dat je veel meer kan en mag genieten van een doel dat je bereikt. Het is voor mij belangrijk dat ik 10 km loop in 58 minuten tijdens de training, da’s waar. Maar het is véél belangrijker dat ik mij goed voel, dat ik geniet van de natuur en me ontspan tijdens de fysieke inspanning. Want dan krijg ik altijd ideeën waar ik blij van word.

Ben jij blij als je een lead creëert door de inspanningen die je levert?

Ik blijf je WEL triggeren met getallen.

Mijn vraag aan jou deze week is: heb jij voldoende leads? Heb jij voldoende offerteaanvragen? Zodat je voldoende klanten in jouw winkel of in je webshop hebt of voldoende projecten in het vooruitzicht.

Een vraag waarop steevast de wedervraag komt: ‘Hoeveel is genoeg Ilse?’

Ik vind dat trouwens de meest gerichte vraag die je kan stellen. Want wat is genoeg? Hoeveel leads heb je echt nodig?

Je kan keiveel gaan netwerken, massa’s tijd of geld aan social media spenderen, adverteren en in de boekskes staan. Maar kloppen deze inspanningen met het aantal leads of offerteaanvragen dat je nodig hebt?

Ik geef je de ultieme tip. Ze komt recht uit mijn interne keuken. Pak jouw rekenmachine erbij.

Stel: je wil een omzet met je webshop creëren van 250.000 euro. Hoe pak je dat aan?

Het gemiddeld verkoopbedrag in jouw webshop is 50 euro. Ok, dan heb je minimum 5000 verkopen nodig. Als je uit ervaring (of beter de statistieken) weet dat 1 op 2 leads afhaakt, dan heb je er 10000 nodig.

Per dag betekent dat je 27 verkopen realiseert, liefst 28. En wat leads betreft is het in dit geval het dubbele aantal.

En in jouw geval? Hoe krijg je deze leads gerealiseerd? Het onderzoek kan starten.

Met mijn klanten ga ik uiteraard veel verder.

Dan starten we bij de basis. Klopt het omzetgetal met de kosten die verbonden zijn met jouw business? Klopt het omzetgetal met het loon dat je zelf effectief nodig hebt om je privézaken rond te krijgen? Daar start jouw getallenverhaal.

Begin altijd bij het begin.

Wat wil ik zelf? Hoe kan ik met goesting blijven ondernemen?

Jouw ‘Rock your numbers verhaal’ telt. En moet kloppen. Zo super simpel is het.

Hoe zit het met jou?

Boek jouw call via een mail te verzenden naar ilse@ilsedieltjens.com

Vorige
Vorige

Durf vragen te stellen!

Volgende
Volgende

We zijn allemaal maar mensen van vlees en bloed. Speel kort op de bal!