We zijn allemaal maar mensen van vlees en bloed. Speel kort op de bal!

Speel kort op de bal.

Nog 12 nachten slapen. De marathonzenuwen gieren nu al door mijn lijf. Onder het motto ‘Verander nooit het doel maar wel het plan’ wijzigde mijn trainer Gerdy vorige week mijn trainingsschema. Halleluja, wat een wijziging. Vorige week liep ik zogezegd mijn laatste lange duurloop van 26 km. Gerdy voegde er doodleuk nog een lange duurloop van maar liefst 30 km aan toe.

Woooow! Dat deed iets met mijn moraal.

Ik betrapte mezelf op gezucht. Het idee dat ik mezelf weer opnieuw moest opladen om een lange afstand alleen te lopen, maakte me op voorhand al moe. Ik piekerde over het feit of mijn lichaam dat wel zou aankunnen, nu samen met de verbouwing. Ik twijfelde over zijn plotse ingeving: heeft hij het bij het rechte eind om nu nog zo’n lange run te doen? Van dinsdag tot vrijdagavond kwamen deze gedachtenkronkels continu voorbij. Het gezaag tegen Tom ‘Sèg wat peinst die wel’ maakte het eigenlijk alleen maar erger.

Zaterdagmiddag overleg ik met Tom over de aanpak van de verbouwing. Omdat ik weet dat ik voor de 30 km van zondagvoormiddag zo’n 3 uur weg ben .

‘Hoe? Dat ging je toch niet doen?’ zegt Tom verbaasd.

Ik lach. ‘Wat had je gedacht …. Ik volg braafjes het trainingsschema. Als dat mij brengt waar ik moet zijn, dan trek ik graag mijn loopschoenen aan.’

Speel jij kort op de bal?

Mijn klant, een installateur sanitair, kreeg een leveranciersmail binnen. De leverancier schrijft: ‘We zien ons genoodzaakt om u te informeren dat door een verdere extreme stijging van de grondstofprijzen, we opnieuw een prijsverhoging dienen aan te kondigen’. De prijsverhoging is additioneel aan de eerder gecommuniceerde verhoging in februari.

De leverancier verklaart met veel toeters en bellen de redenen van de prijsstijging in de polymeerproducten: polymeerproducenten in Europa liggen stil door overmacht, de storm in de golfkust van de VS heeft fabrieken offline gezet en door een ander consumentengedrag (door Corona) is de vraag enorm gestegen. Kortom de prijzen stijgen van 10 % in de PP-buizen tot +20 % in de PVC-buizen.

Deze installateur is gelukkig bij de pinken: hij leest dagelijks zijn mail en volgt deze richtlijnen direct op.

1) De huidige offertes krijgen bij onmiddellijk ingang van het lezen van deze boodschap een prijsverhoging. Door de blijkbaar onzekere situatie over de grondstoffen neemt hij nog een bijkomende marge om safe te zijn.

2) Ook op de lopende offertes neemt hij een onmiddellijk besluit. Hij communiceert met de klanten hoe de verdere aanpak zal verlopen. Deze prijstoename van grondstoffen zal geen domper zijn in zijn prijscalculaties.

3) Een derde besluit gaat over de geldigheidsdata van de uitgeschreven offertes, deze brengt hij terug van 3 maanden naar 14 dagen.

Never waste a good crisis

Na de 2de wereldoorlog zijn de Verenigde Naties ontstaan. ‘Never waste a good crisis’, is een bekende uitspraak van Winston Churchill daarover. In tijden van crisis (persoonlijk of economisch) zijn we alerter, vindingrijker en spelen we inderdaad gemakkelijker korter op de bal.

Wist je trouwens dat het woord ‘crisis’ komt uit het Grieks en letterlijk ‘een tweesprong in de weg’ betekent? Eén afslag leidt naar een verbetering (nieuwe kansen en mogelijkheden) en het andere pad zorgt voor slechtere omstandigheden.

Hoe kies je het juiste pad?

Een topklant, actief in de horeca, heeft door de crisis letterlijk een nieuw pad genomen. Meer nog, zij kiest ervoor om 2 nieuwe paden te bewandelen. Als restauranthouder wordt ze letterlijk gedwongen om kansen en mogelijkheden te creëren. Naast de takeaway met gerechten uit haar restaurant heeft ze nu ook een ijsjeskraam. Haar weekends staan in het teken van ambachtelijke ijsjes en afhaalgerechten. Is de zon niet aanwezig dan is het pad van de chocolade een optie. Met als extra ingrediënt een gekend pralinemerk verleidt ze haar klanten met de lekkerste creaties.

Hoe speel jij korter op de bal?

- Breng meer efficiëntie in je vergaderingen.

- Verlies minder tijd door heel het land af te schuimen om mensen te ontmoeten, kies zelf ook meer voor online.

- Door het thuiswerk (of lees isolement) worden werknemers gedwongen om meer zelfstandig te werken en dus problemen zelf op te lossen. Moedig dit aan, zo worden jouw medewerkers echte toppers.

Zeg enthousiaste ondernemer, maakte jij al een switch deze crisis?

Hoe maak jij van deze nieuwe uitdagingen blijvende winners?

Op welk vlak kunnen wij van elkaar leren om sneller te schakelen?

Vaak trekken we veranderingen in twijfel. Zoals ik zopas met mijn 30 km. Maar is de twijfel wel altijd gegrond? Wat zijn de verbeteringen die er aan verbonden zijn?

Weet je. De 30 km werden er 28. Het was een lange duurloop met een smile, want de goede benen zorgden voor een goede moraal. Waarom gingen er zoveel gezucht, gezaag en gedachtenkronkels aan vooraf?

We zijn allemaal maar mensen ‘van vlees en bloed’. Het hoort er allemaal bij, dat twijfelen. Maar met 2 weet je meer, dan 1 alleen. Gerdy neemt beslissingen die mij ondersteunen. En daar vertrouw ik op.

Zo ben ik coach. De installateur sanitair en de horeca-uitbaatster staan niet alleen om beslissingen te nemen. Ze leren heel snel bij, dat wel. Heb jij twijfels? Laat het me weten, dan help ik je.

Wat staat er behalve de marathon nog op mijn planning? En op de jouwe? Boek hier je winstgevende boostcall, want ik ben benieuwd.

Vorige
Vorige

Heb ik voldoende leads?

Volgende
Volgende

Ik daag je uit, verklap mijn echte troef EN heb een cadeautje voor jou!