Durf vragen te stellen!

Smurfen of meringues, wat kies jij?

Zondagochtend stap ik bakkerswinkel Heylen in Grasheide binnen. Mijn oog valt meteen op een jongetje van een jaar of 10. Hij staat enthousiast te wiebelen op de afstandsstip. Hij bekijkt mij van kop tot teen, helemaal ongegeneerd zoals alleen een kind dat kan. Tja, zo’n spannende flashy koersoutfit, klikpedaalschoenen, een mondmasker én een koershelm op het hoofd, ik geef toe, het is een vreemde outfit in deze omgeving.

De jongen wordt zichtbaar ongeduldig.

‘Wachten duurt lang hé maat?’ flap ik eruit.

‘Ja’ antwoordt hij blij dat ik een gesprek aanknoop.

‘Wat ga jij kopen?’ vraag ik hem heel direct.

‘16 pistolets en 16 sandwiches. En ik mag een grote taart meebrengen.’ En dan wijst hij op 2 taarten en vraagt hij mij ‘Welke zou jij kiezen?’

‘Kies wat jij het lekkerst vindt’

Hij wijst op de smurfentaart met krieken ‘die is lekker want er zit veel slagroom op en die taart ook met de appel opzij’.

‘Dat is een fruittaart met meringues, geen appel’. Hij kijkt bedenkelijk en ik geef meer uitleg. ‘Dat is stijfgeklopt eiwit met suiker. Zoet, maar ik lust dat niet.’

‘Ah, dan kies ik de smurfentaart! Maar… wil jij die niet kopen?’

Hoe schattig is dat, een kleine snuiter die mij voorrang geeft op zijn lievelingstaart?

Durf jij vragen stellen?

Durf jij jouw antwoorden te staven door vragen te stellen? Durf je je twijfels voor te leggen aan een externe? Durf jij een ervaren ondernemer ‘lastig’ vallen met jouw stomme vraag ?

Ik constateer dat ondernemers weinig vragen stellen. We trekken onszelf al dan niet in twijfel, maar we vragen zeker geen raad aan anderen. Of het nu gaat om simpele dingen zoals in de supermarkt vragen waar iets staat of het vragen van hulp als je er niet uitkomt of je business strategie op tafel gooien. We ploeteren maar voort. Met vallen en opstaan. Velen vinden dat zelfs normaal.

Hoe cliché het ook klinkt, twee mensen weten meer dan één.

Eigenlijk wil je je vraag wel stellen maar ben je bang dat je niet begrepen wordt, of misschien wel uitgelachen wordt. Wat met je imago?

Heb jij last van die ‘drempel’ waardoor je geen vragen durft stellen?

Hoe vaak komt het wel niet voor dat jij beroep moet/wil doen op de hulp van een ander?

Ken je dat gevoel?

• Je weet vaak niet wat je moet zeggen of wat je juist kan vragen om tot de oplossing van je probleem te komen. Eigenlijk weet je niet precies in welke richting je je vraag kan af vuren.

• Je durft andere mensen niet snel vragen voor je onopgelost probleem. Je beschouwt het zelfs als lastigvallen.

• Je bent bang dat je de verkeerde dingen zegt want ‘wat zullen ze wel denken’.

• Je bent bang dat je niet helemaal uit je woorden komt want je kan de vraag niet goed formuleren.

• De gevolgen van geen hulp durven vragen heeft voor jou zware gevolgen, toch blijf je in deze fase hangen want je hebt geleerd dat je je eigen bonen moet doppen, en niet moet blijven zeuren over bepaalde situaties.

• Als je blijft rondlopen met lastige vragen omdat je niet durft te vragen gaat alles met pijn en moeite (lees: negatieve energie) en het duurt veel langer, toch stel je de vraag niet.

• Je zult alles op je eigen houtje moeten doen, want jij bent te fier om je vraag te stellen.

Ik vroeg tot voor kort ook te weinig om hulp. Dat heeft veel frustraties gebracht, want ik voelde mij best eenzaam. IK moest alles alleen oplossen. Dat is zwaar. De kunst van het vragen stellen heeft voor mij veel deuren geopend.

Het jongetje bij de bakker heeft daar geen last van. Hij vraagt gewoon mijn hulp bij het maken van de keuze tussen 2 lekkere taarten. Ik spring op mijn fiets en realiseer me dat mijn klanten te weinig vragen stellen. Dat is een gemiste kans en dat kost veel geld.

Durf te vragen!

Het niet durven vragen kost je niet alleen pijn en moeite maar ook nog eens ontzettend veel tijd en (negatieve) energie! Als ondernemer (en als mens) kan je deze tijd beter steken in andere dingen; dingen die je dichter bij je doel brengen!

De oorzaak van waarom jij geen hulp durft te vragen is tweeërlei.

• Je hebt angst voor het antwoord, want dat dwingt jou tot het nemen van besluiten, het vraagt jou om uit je comfortzone te treden. Maar. Angst is een negatieve emotie. Angst maakt jou kapot. Het helpt je zeker niet verder in je ondernemerschap.

• Je bent onzeker en bang om niet begrepen te worden. Bang voor de reactie van je gesprekspartner. Bang voor de gevolgen die de antwoorden gaan brengen.

Veel ondernemers blijven hangen in de niet-durven-vragen-fase, in de fase van negatieve emotie.

Ze willen wel veranderen maar zijn niet bereid om actie te ondernemen. Ze zijn niet bereid om de pijn te voelen die verandering met zich meebrengt.

Zorg dat jij niet behoort tot deze categorie van ondernemers.

Want hoe kun je verwachten dat er dingen veranderen als jij altijd maar hetzelfde blijft doen?

Hoe kan je verwachten dat je andere resultaten gaat behalen als je je aanpak, je gedrag, je overtuigingen niet verandert?

Ondernemers zijn tot grote dingen in staat. Het is slechts een kwestie van kiezen en gericht actie ondernemen.

Maar wat moet je nou precies doen om deze onzekerheid en deze vraagangst van je af te schudden?

Is het eenvoudig om een verandering in je mindset teweeg te brengen?

Ja en neen. Zie het als een proces.

De 5 km start-to-run is opgebouwd uit trainingen verspreid over 10 weken. De kracht zit in het in de opbouw en de herhaling om telkens weer die loopschoenen aan te trekken. Je kweekt in 10 weken een methode waardoor je vooruitgang boekt, je doel gaat behalen én vooral dat je lopen leuk gaat vinden.

Om resultaten te zien zul jij inderdaad 10 weken gemotiveerd moeten trainen. Alleen op deze manier ben je in staat om veranderingen te zien en vooruitgang te boeken en die 5 km in 1 x af te leggen. Yes!

Met je koppeke is het niet anders. Om blijvende veranderingen te creëren zul je er tijd en energie in je doel moeten stoppen.

Niet durven vragen? Dat is echt zonde van je tijd. De beste investering is een investering in jezelf.

Want stel je eens voor hoe het zou zijn om zonder een gevoel van schaamte mensen aan te spreken? Zonder dat je je druk maakt over wat anderen van je denken? Geen twijfel en onzekerheid meer, geen angst of andere negatieve emoties, gewoon lekker spontaan.

Oefen elke dag.

Start er vandaag mee. Het leven zal een stuk makkelijker en aangenamer zijn. Je doel ligt binnen handbereik.

- Oefen in de supermarkt ‘Waar staan de kidneybonen?’

- Vraag iemand om eens samen te lopen,

- Praat met je collega-ondernemer en vraag hoe hij zijn beleggingen doet

- Spreek je coach aan over hoe jij je automatische communicatie (beter) kan aanpakken

- Vraag je kinderen (of je partner) wat hun zou motiveren om de afwas te doen?

Wedden dat er dingen gaan veranderen.

Nu rest mij nog één vraag: Welke vraag heb jij voor mij?

Durf je? 

Groeten,

Ilse

Ps. Het jongetje liep fier met zijn smurfentaart, zijn 16 pistolets en 16 sandwiches de bakkerswinkel uit. Hij keek nog even om en lachte me vriendelijk toe. Spijtig dat ik hem niet ken.

Vorige
Vorige

Een euro kan je maar één keer uitgeven. Hoe doe dat succesvol (met winst) als ondernemer?

Volgende
Volgende

Heb ik voldoende leads?