Bouwellende nekt onderneming

Profit First maakt een succes van de tweede onderneming.

Dit is een klassiek en waargebeurd verhaal.

Over jonge ondernemers die een hotel annex restaurant in de Kempen willen starten. Daarvoor is geld nodig, uiteraard.  Ze stappen naar de bank. En de bank schenkt vertrouwen: twee gedreven ondernemers met een goed-uitgedokterd businessplan en met bakken enthousiasme.  Zo’n ondernemersambitie gaan ze echt niet weigeren. Zelfs niet in de Horeca. Dat zou nu zeker anders zijn, maar 20 jaar geleden was dat de normaalste zaak van de wereld.  Met een volle bankrekening start het ondernemersavontuur.

Begin van … het einde

Man en vrouw barstensvol ideeën, starten de verbouwingswerken van het hotel. Wie had geweten dat de eerste stap meteen de fatale stap zou zijn?  De architect maakt een calculatie. En dat geld is voorhanden. Maar. Het typische in de bouw gebeurt. De gemaakte calculatie dekt niet de eindfactuur. En de ellende start. Als jonge ondernemer werk je keihard. Je haalt het onderste uit de kan. Uren maken, jezelf niet uitbetalen, nog meer uren maken. De bijkomende schulden, waarop je niet had gerekend, een lening en de nog onregelmatige inkomsten…  het is een zware dobber. De schulden en lasten stapelen zich op. Ze verdrinken. Ze gaan kopje onder. Een eerlijke afhandeling van dit slechte avontuur volgt. Maar het sprookje is ten einde. De deuren sluiten.

Wat is de oorzaak?

Was het:

·         een te vluchtige voorbereiding.

·         een niet realistische kosten-baten analyse.

·         onvoorziene bijkomende bouwkosten.

·         onervarenheid van een beginnende ondernemer.

Of de optelsom van alles samen?

Carcassonne


Een vakantie in Frankrijk doet deugd. Samen met vrienden genieten ze van de streek van Carcassonne. Vrienden weten per toeval een restaurant te koop staan…  En de goesting is er onmiddellijk. Durven ze België achterlaten en opnieuw beginnen?

Man en vrouw met een 1-jarige dochter en een groeiende baby in de buik vertrekken naar Frankrijk. Niet onbezonnen. Een mooie opportuniteit doet zich voor. Soms moet je ongeluk zien als een geluk. En heb je het één nodig om te slagen en succesvol te worden in een het volgend hoofdstuk van het  leven.

Echte vrienden

Gelukkig hebben ze echte vrienden, ook ondernemers, die geloven in hun horeca-capaciteiten.  Een ‘eetgelegenheid’ in het Zuiden van Frankrijk, staat op hen te wachten. De vrienden geven hen de mogelijkheid om opnieuw te starten. Zij kopen het pand. De man en vrouw nemen het handelsfonds over met hun laatste zuur verdiende centen. Het is spannend. Heel erg spannend. Gaat het avontuur nu slagen?

Ze starten en geven alles van hunzelf. Ze hebben inderdaad de capaciteiten. Het restaurant zit dag na dag vol. Een aantrekkelijke kaart, lekker eten, aangename sfeer, vlotte bediening.... De toeristen leren hen kennen. En ook de plaatselijke bevolking sijpelt binnen. Hun restaurant bouwt elke dag aan een schitterende reputatie. Met de man in de keuken en de vrouw in de zaal. Een babysit voor de kinderen.  Dat is het begin van dit mooie nieuwe verhaal.

Een Profit First verhaal pur sang

De zaken lopen beter dan ze hadden durven dromen. Ze sparen. Ze zetten keer op keer geld op zij om een gezonde reserve op te bouwen en te investeren in de zaak. Tenslotte kopen ze het pand over. De spaarpot groeit door het af betalen van het pand. De dure les die ze in België betaalden is nu in Frankrijk hun grote kracht geworden. Ze weten als geen ander hoe je in de horeca met geld moet omgaan.  Dit is Profit First pur sang.

Succesvolle zaken

Nu zijn we 20 jaar later.  Nog steeds zijn ze fiere eigenaars van een succesvolle zaak.  Ondertussen is het de zoon die achter de kookpotten staat.  En hebben ze maar liefst 14 mensen in dienst. Het Profit First is nog verder gegroeid: ze bouwden een gite met 4 kamers die elke week verhuurd zijn. Een nieuwe spaarpot met andere woorden.  De winst schrijft zijn eigen verhaal.

Zelf durven ze al eens zonder zorgen te genieten.  Van een gezellig  etentje met hun tweetjes.  Hun onderneming schap heeft hen veel geld gekost. Maar is gelukkig goed afgelopen.

Wat durf jij?

Dit is een verhaal waarvan er 13 zijn in een dozijn. En ja, het klopt, als ondernemer moet je durven te vallen voor je slaagt. Maar moet dat echt gebeuren? Ik vind van niet. Het is een kwestie van durven.  In de zin van: Durf jij raad te vragen? Durf jij te investeren zonder kennis van cijfers? Durf jij te vallen en terug opstaan?

Mijn advies: Bezin voor je begint.  Niet alleen als starter.  Maar ook als je als geoefende ondernemer voor een nieuwe uitdaging staat.

·         Wat zijn je inkomende geld?

·         Is dat geld verkregen via lening?

·         Of ben jij zelf de investeerder in je bedrijf?

·         Wat zijn de opbrengsten?

·         Wat zijn je kosten?

Samengevat: Waar komt het geld vandaan? En waar gaat het geld naartoe? Noteer dit voor jezelf duidelijk, to-the-point en vooral realistisch.  Geraak je er aan uit? Als je hulp nodig hebt, of een second opinion: aarzel niet. 

Voorkomen is veel beter dan genezen.

Ilse

Vorige
Vorige

4 to do's voor te schitteren in jouw vak

Volgende
Volgende

De 8 ultieme manieren om kosten te besparen