De 8 ultieme manieren om kosten te besparen
Omzet realiseren en geld verdienen is zweten, zwoegen en weer doorgaan. Jij, als ondernemer, toont steeds de beste versie van jezelf. De zaak moet vooruitgaan. Geld uitgeven is een makkie. Dat gebeurt quasi zonder nadenken. Dat gaat makkelijk, zonder dat je er bewust van bent.
Tom, mijn man, zat naast mij wanneer ik deze tekst schreef. Ik had het niet door dat hij stiekem zat mee te lezen totdat ik plots zijn stem hoorde: ‘Ilse, doe dat ook voor mijn bedrijf’. Natuurlijk doe ik dat. Graag zelfs! Elke ondernemer ziet graag zijn zaak vooruitgaan.
Samen overlopen we de 8 manieren om kosten te besparen. Tom was direct gerustgesteld: “Eigenlijk doe je dat allemaal toch elk jaar?”
“Natuurlijk! Want ik doe ik mijn jaarlijkse evaluatie in één moeite ook voor jouw bedrijf. En privé. Wat had je nu verwacht?” Al lachend zegt hij: “Ik wist het wel, jij bent echt een expert!”.
We gaan geen tijd verliezen, hier zijn de 8 manieren:
1/ Evalueer je vaste kosten
- Energiekosten nemen een serieuze hap uit ieders budget. Vraag een energieconsulent om je contract(en) te evalueren. Denk ook aan de energieverbruikers: vervang je verlichting door LED of spaarlampen, laat je gebouw of ruimte goed isoleren, misschien is de (energieverslindende) verwarmingsketel, koelkast e.d. aan vervanging toe? Denk ook aan je gewoontes: zet je computer, de verwarming, verlichting enz. uit wanneer je ze niet gebruikt.
- Kantoormateriaal: vergelijk verschillende leveranciers.
- De boekhouder of accountant: is deze kost normaal t.o.v. andere kantoren? Krijg je voldoende service voor wat je betaalt? Is de kostprijs relevant voor jouw business?
- Abonnementen: heb jij abonnementen lopen die je niet meer gebruikt? Tijdschriften, kranten, online programma’s, softwarelicenties, een abonnement op een dienst, …
- GSM, telefoon en/of internetabonnementen: vergelijk. Ben je tevreden over je provider? Laat dan toch je abonnement nakijken, misschien is er wel een formule die beter bij je verbruikersprofiel past en daardoor beterkoop.
- Je verzekeringen: zijn deze nog up-to-date? Voer elk jaar opnieuw een scan uit.
- Restaurant: is elk restaurantbezoek gerelateerd aan je business? (bewaar een redelijke verhouding)
2/ Locatie
Een locatie kan al snel een grote hap uit het budget nemen. Jij en je zaak evolueren.
Stel je daarom elk jaar kritisch de vraag:
- Is de huur in overeenstemming met de locatie?
- Is de huur of lening in overeenstemming met de diensten of producten die je aanbiedt?
- Is je bureauruimte, je kantoor echt nodig?
- Kan je flexwerken of van thuis uit?
- Is je extra magazijn echt nodig?
- Waar ontvang jij je klanten? Is het noodzakelijk om de luxueuze ruimte te behouden of kan je dit anders ook oplossen?
- Is die fysieke winkel echt (nog) nodig?
Maak je deel uit van een bedrijvenpark: sommige kosten kan je delen of gezamenlijk organiseren. Bijvoorbeeld beveiliging. Of leveringskosten van gemeenschappelijke leveranciers.
Je kan ook een ruimte samen benutten: kantoor, magazijn, …. Dat kan niet alleen kostenbesparend zijn, maar zorgt vaak ook voor een kruisbestuiving: nieuwe samenwerkingen, klanten, …
Think out-of-the-box!
3/ Hoeveelheidskorting
Kan je met verschillende ondernemers uit je netwerk gezamenlijke aankopen organiseren? Onderhandelen over de prijs zal veel vlotter verlopen. Wat een voordeel is voor elke partij.
4/ Korting contant
Kan jij bij je leverancier een korting contant verkrijgen? Vraag er naar. Korting contant kan al snel een groot bedrag in jouw voordeel opleveren. 2% op elke aankoop door binnen de 10 dagen te betalen is een snelle verdienste.
5/ Reiskosten
Stap je voor elke afspraak in je auto? Enerzijds is de verplaatsing een steeds duurdere aangelegenheid maar ook jouw tijd is kostbaar. Bovendien zijn files enorm stresserend en tijdrovend. Denk aan andere mogelijkheden om je klant live te spreken: skypen, videoconference, facetime ...
Of laat de klant tot bij jou komen. Jij bent baas over jouw agenda!
6/ Personeelskosten
Is die extra medewerker echt nodig? Welke taken laat je door wie uitvoeren?
Enkele voorbeelden:
- Een secretaresse is direct een dure aangelegenheid en misschien kunnen de taken door een virtuele assistent uitgevoerd worden.
- Opruimen van het magazijn is niet de taak van de hoofdbouwvakker.
- Inboeken van financiële en boekhoudkundige documenten hoeven niet direct door een gekwalificeerde boekhouder te gebeuren.
Stagiairs, jobstudenten, onderaannemers, bijberoepers, gepensioneerden die een centje bij willen en mogen bijverdienen… zij kunnen je ook helpen én kosten besparen.
7/ Efficiëntie in je onderneming
Wat kan sneller, beter of anders in jouw zaak? Denk eens na over jouw core business.
- Taken: probeer geen taken telkens opnieuw te herhalen, maak een lijst van terugkerende taken. Bedenk manieren om dit te vermijden. Je kan ook taken groeperen of anders aanpakken.
- Communicatie: zorg dat iedereen mee is met de zaak. Een goede communicatie is heel belangrijk.
- Vergaderen: probeer to-the-point de agendapunten te doorlopen met een vast tijdschema.
Time is money! Always!
8/ Tweedehandsgoederen
Als je een investering overweegt, kijk dan zeker eens op de tweedehandsmarkt. Wie weet kan jij deze toch duurdere investering uitsparen door een alternatieve aankoop?
Zelf doe ik deze oefening. Elk jaar opnieuw. En elk jaar verdien ik mezelf dubbel terug door met argusogen de kostenlijst te bekijken en bij te sturen.
Laat je verder inspireren in mijn Winst Podcast.
Veel kostenbesparend succes!
‘Beware of little expenses. A small leak will sink a great ship’
Benjamin Franklin.