7 eenvoudige stappen naar meer winst in 2019

Het jaar zit erop. De cijfers liggen op tafel. Je realiseerde een mooie omzet. Maar…  de winst blijft achter.  Het geld dat voor mij, als ondernemer, echt op mijn bankrekening verschijnt is echt te weinig in verhouding met de gewerkte uren. Dit gebeurt mij keer op keer. Ik ben er echt klaar mee! Ik wil verandering. Maar hoe?”

Dit is het verhaal van veel van mijn klanten. Jarenlang worstelde ik er zelf ook mee. Totdat ik er op een bepaald moment echt genoeg van had.

Ondernemers verdienen beter.  Dat is mijn missie. En daarom geef ik je mijn waardevolle regels om de focus te leggen. Meer omzet met meer winst.

Dit is mijn waardevolle tover box voor jou.

1/ Bespaar kosten.

Print een lijst met je kosten van 2018. Je beoordeelt kostenpost per kostenpost of deze kosten gerelateerd zijn om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.
Wat ideeën:
- zit je bij de juiste telefoon-, elektriciteit-, verwarmingsleverancier?
- kan jij bij je leverancier een korting contant realiseren?
- kan jij een creditnota bekomen voor een hoeveelheidskorting?
- is het tarief van je consultants zoals o.a. je boekhouder correct?
- heb je abonnementen die je niet meer gebruikt?
- leg je verzekeringen op de rooster.
Je kan echt besparen en tergelijkertijd succesvol ondernemen.

2/ Mindset is alles.

Mijn vriendinnen krijgen ‘weubbes’ van dit woord, maar toch vuur ik het ook op je af.

Besef jij dat jij de expert bent in jouw vakgebied? Durf jij daar als ondernemer echt voor te staan?  Geloof jij echt in je expertstatus?

Heb jij een EHBO-kit als je een concullega je van slag brengt? Omring jezelf met de juiste mensen.  En werk aan je mindset.  Ook dat is een spier die je kan trainen…

3/ Heb jij een marketingstrategie, heb jij een plan?

Meer omzet creëer je door zeer consistent aanwezig te zijn. Jij zet jouw zaak, jouw product of dienst te schitteren: ook online. Dit betekent dat jij je toekomstige klant triggert. Elke dag opnieuw. Laat de wereld weten wat jouw klant nodig heeft. En welke pijn of het verlangen jouw product of jouw dienst inlost. Wat is het concreet resultaat als de klant jouw product koopt.

Het idee krijgt vorm als je concrete verkoop-momenten inplant zoals

-     een opendeurdag
- een beurs
-   een workshop
- ….

Vooraleer je klanten tot een aankoop kan verleiden, ga je eerst jouw klanten verwennen met gratis informatie. Stel je stuurt een nieuwsbrief, je zet iets op facebook, je maakt een filmpje, je gaat naar een netwerkevent, …  Jouw doel is om je klant iets waardevols te geven zonder de intentie om iets terug te krijgen. Het principe is simpel: je wil verkopen op dag 3 dan geef je op dag 1 iets waardevols en op dag 2 nog iets waardevoller. En dan is het op dag 3 ‘bingo’.

Dat is marketing en daar baseer je je strategie op en je maakt je plan op.

Ik herhaal: geven, geven en dan krijgen. Heel jouw marketingstrategie baseer je op deze simpele regel.

Op naar een PLAN met data. Let op: je plan moet haalbaar zijn voor jou als ondernemer en voor jouw team. Je plant concreet op een kalender per week wanneer jij online aanwezig zal zijn en welke concrete verkoopmomenten (beurs, workshop, opendeurdag, netwerkevent) volgen. Hoe concreter, hoe beter.

Ken je het principe van ‘vogeltje pik’. Er hangt een bord met aanduiding van cirkels en sectoren. Maar wanneer ga je echt scoren? Als je de middelste cirkel, de double bull of bulls eye raakt. Je focust je op dat bepaald punt.

Zakendoen is niet anders. Een plan en het stellen van doelen is een onmisbare tool in je business. Dit om 3 belangrijke redenen:

1)  je zet je strategie uit

2)  je wringt je in alle bochten om te winnen

3)  je houdt je focus.

Anders …. Schiet je losse flodders. En dat brengt je nergens.

To do: PLAN, zegt de planlover ‘ilse’!

4/ Ligt jouw focus op winst maken?

Winst maken is je belangrijkste actiepunt voor het volgende jaar. Maar hoe? Mijn eerste gerelateerd actiepunt: open een winstrekening

1% van jouw omzet, schrijf je over naar deze rekening. Zie dit als een verplichting. Het is één van de belangrijkste principes van Profit First. En het uiteindelijke doel van je bedrijf, ja toch? Jij bent ondernemer en doet wat je moet doen én je past Profit First toe als cash-management-systeem. Dit kost je trouwens geen geld.

Je zet je voor 100% in voor je bedrijf. Je bedrijf zal groeien. 99% van je budget steek je in je bedrijf. Je voelt nauwelijks verschil met die 100%. Je weet dat je winst maakt.  Je ziet het geld (die 1%) gewoonweg op die winstrekening staan. En elke maand komt erbij.


5/ Heb jij een cashmanagementsysteem? Weet jij op elk moment welk geld voor welk doel bestemd is?

Ervaar jij ook als je bedrijf groeit, jouw kosten evengoed meegroeien. Dat is echt een slecht gevoel. Jij werkt hard om dit omzetniveau te halen. En wat er gebeurt er? De kosten stijgen even snel. Aanpakken die handel. Maar hoe?

Ben jij al ooit eens op dieet geweest?  Waarschijnlijk wel. Of je hebt veel geluk, maar dan is er zeker wel iemand uit jouw omgeving al op dieet geweest.

Wat heeft een dieet met business te maken?  Hoor ik je al denken.

Een klein bord betekent een kleinere portie. En dus minder calorieën. Hoe minder op je bord, hoe minder je kan eten.  Waarom dan een klein bord?  Een klein bord kan je toch lekker vol scheppen.  En een vol bord(je), dat is een heel ander gevoel dan een groot bord waar diezelfde portie zou op liggen. 

Die kleine bordjes vertalen we naar verschillende potjes oftewel 4 verschillende bankrekeningen in plaats van die éne grotere rekening.

Het geld van jouw uitgeschreven facturen komt binnen op een ontvangstenrekening. De ontvangstenrekening is letterlijk de rekening waarop jouw klanten betalen. Vanaf deze rekening verdeel jij het geld over 4 verschillende rekeningen met telkens een eigen bestemming.
4 bankrekeningen met de volgende doelen: WinstLoon of Salaris, Belasting en Kosten.

Het geld is volgens deze methode “geld voor de juiste bestemming”.

Hoe minder geld dat je beschikbaar hebt op de kostenrekening, hoe innovatiever je te werk gaat om je bedrijf te runnen met minder geld.  Een must-do!

6/ Welk is jouw bestverkopende product of dienst?

Ik heb het meest geleerd als schrijnwerker. Ik stond aan het hoofd van een onderneming met 5 schrijnwerkers. Elke maand moest er een flinke omzet gerealiseerd worden, dat hoef ik je niet te vertellen. Op een bepaald moment moest ik me herpakken. Op een of andere manier. Ik had immers een serieuze verantwoordelijkheid. En plots vond ik de sleutel. Ik heb daardoor toen mijn omzet verdubbeld in 1 jaar van 600.000 euro naar 1,2 miljoen euro.

Eén van de belangrijkste wijzigingen in mijn strategie was kiezen voor 1 product. Ik verkocht 5 producten: boenselplanken, daktimmers op maat, houten ramen en deuren, trappen en houten bijgebouwen.

Na een grondige analyse is gebleken dat de marge op houten bijgebouwen het meest interessante was. Maar nog belangrijker: het verkopen van exclusieve houtconstructies maakt mij echt blij. Mijn aanpak betekende een meerwaarde voor mijn klanten, mijn schrijnwerkers vonden bovendien een uitdaging in deze prachtrealisaties. Kortom, het was een win-win-win-win op alle vlakken!

Mijn advies: neem je product- en of dienstenaanbod onder vuur en KIES!

7/ Heb jij een sparringpartner?

Zorg dat je er niet alleen voor staat, zodanig dat jij blijft vooruitgaan.

Als sporter maak ik graag deze vergelijking: sporten is als ondernemen. Ken jij een topsporter zonder coach? Ik zweer bij een coach zowel op sport- als ondernemingsvlak. Alleen ga je snel maar samen ga je verder en beter.

Als fervente loper train ik altijd met een doel voor ogen. Een wedstrijd waar ik me maanden vooraf voor inschrijf. Daarbij zorg ik voor een ‘motivator’ (in mijn geval Tom). Dit houdt mij scherp op alle vlakken.

Ook op business vlak heb ik een coach naast mij staan. In de schrijnwerkerij heb ik voor eerst deze coach-kost aangegaan. Ik zag er op dat moment het nut niet van in, maar het verlangen om het beter te doen was des te groter. Achteraf durf ik stellen dat ik nooit de resultaten zou geboekt hebben zonder mijn coach.

Iemand die:

-     je positief ondersteunt

-     de helikopterview op elk moment

-     je attent maakt op blinde bedrijfsvlekken,

-     je focus scherp houdt

-     je twijfels tackelt

-     je kan contacteren als je vastloopt,

-     je helpt verfrissende ideeën bedenken,

-     opportuniteiten ziet waar jij los overheen keek.

Dat is onbetaalbaar! Dit is 1 van de kosten waar jij niet mag op besparen. Want het brengt geld op. Jij blijft een mens met je alle bijhorende ‘ontwikkelingen’.

Gogogo!

Klaar voor actie, mail mij via ilse@ilsedieltjens.com of lees nog meer artikels op https://www.ilsedieltjens.com/straffeverhalen/