Hoe onderscheid jij je als ondernemer?

Krijg jij dat kriebelend buikgevoel als je een verkoop realiseert?

Wordt jij blij als je één van je klanten kan helpen en hem ziet buitenstappen met een big smile op zijn gezicht?

Roep jij YES! als je een deal binnenhaalt?

Enthousiasme ...

-      is een gevoel van opwinding, van vrolijkheid, van euforie, van energie, van blijheid en van succes.

-      geeft je extra concentratie en focus.

-      werkt als dopamine waar jij je lichaam mee oplaadt.

-      je krijgt er dingen door gedaan!


Voel jij je vol energie als je een klant inspireert en hij je daarna opbelt hoe met de boodschap dat hij echt geholpen is met zijn probleem?

Zit jij te wiebelen op je bureaustoel als je een foto op ziet verschijnen op sociale media, gedeeld door een klant die fier is (op jouw werk)?

Ik wel!

In alle jobs die ik heb gedaan liep ik niet zuchtend naar de printer, maar ik huppelde. Mensen enthousiast maken door niet stil te blijven staan bij negatieve punten in de job: dat ben ik. Ik bracht sfeer en werkplezier. En besmette alle collega’s rondom mij met mijn ‘enthousiasme-virus’.

Waarom lukte mij dat? Omdat ik mijn jobs altijd graag deed. Het moment dat ik niet meer in de werkgangen danste en huppelde, dat was voor mij het teken dat er iets grondig mis was. De beslissing om iets anders te gaan doen was dan het gevolg. Een knoop die makkelijke door te hakken was. Want voor mij betekent werken enthousiasmeren. Voor mij is dat zelfs de definitie van WERKEN: ENTHOUSIASMEREN.

Stop er mee

Vanmorgen kreeg ik telefoon van een coachee. Ze vertelde heel stil: ‘Ik ben in de war. Ik word helemaal niet enthousiast van mijn zelfstandige activiteit. Ik denk dat het een vlucht was uit mijn werknemerspositie.’

‘Stop er mee’ zeg ik. Ik had dit al langer zien aankomen. Waarom?  Omdat enthousiasme de basis is. Als jij geen energie krijgt van wat jij in de markt zet, dan stokt en stopt je ondernemerschap. Simpel. Gedaan met ondernemen. Dan doe je beter de boeken toe. Als het willen ‘moeten’ wordt, ontstaat er verwarring en stress. Als je iets echt wil, dan heb je fun. Dan geniet je. En kan je bergen verzetten.

Enthusiasm is the backbone of every successful business

Nitin Verma

 

Begrijp me wel niet verkeerd. In je werkomgeving gaan er altijd ‘moetens’ zijn:

-      netwerken in de ochtend terwijl je een avondmens bent

-      administratie en offertes maken terwijl je daar een hekel aan hebt

-      slecht nieuws overbrengen

-      …

De fakkel

Maar net door je motivatie en passie om resultaten te behalen kan je de balans doen over hellen. En dan is het enthousiasme de fakkel die het vuur aanwakkert.

Als ondernemer kan je een onderscheid maken. Net door dat enthousiasme. Ik sta bekend om mijn enthousiasme. 😊

Hoe doe jij dat toch?  Die vraag is me al meermaals gesteld. Ik heb er over moeten nadenken, want voor mij is dat eigenlijk mijn tweede natuur. Maar heb toch gevonden hoe je enthousiasme als ondernemer kan inzetten.

 

4 tips: Hoe benut jij je enthousiasme maximaal in jouw ‘ondernemerschap’?


1/ Stel actieve vragen aan je mogelijke klant. En luister aandachtig. Door goed op de behoeften van de klant in te spelen toon je je interesse en voelt de klant jouw betrokkenheid. Hoe enthousiaster je bent, hoe sneller dat de klant jouw enthousiasme overneemt. Ben jij eerder het timide type, kan je enthousiasme overbrengen op jouw manier.  Stel je authentiek op en breng gepassioneerd de kennis over je product of dienst over.

2/ Antwoord zeer persoonlijk op de vragen van de klant. Dit vraagt inlevingsvermogen. Vertel met plezier over voorbeelden en straal.

3/ Vertel jouw verhaal met passie. Als jij je product of dienst echt ziet als de topper, dan hoef jij hier geen moeite voor te doen. Jouw ogen fonkelen automatisch. Je bent volledig overtuigd van je product of je dienst. Als je echt de overtuiging hebt ‘je begaat een misstap als jij dit product niet koopt, want dit is echt DE oplossing voor jouw probleem’.

4/ Hoe beter jij je enthousiasme kan vertalen in een verhaal, hoe beter het resultaat zal zijn. Hoe groter de goesting wordt om meer te doen en om meer te verkopen. Je gaat enkel nog meer achter je product te staan en het steeds beter aan de wereld verkondigen. Het is een rad dat aangezwengeld wordt en dat vervolgens bijna automatisch begint te draaien.

 

Ps. Als jij enthousiast bent, ben jij een magneet en trek jij mensen aan. Wie is er niet graag bij enthousiaste mensen?
Ps2. Heb jij mijn …. al? Check in hier :

Ilse DieltjensComment