Jouw financieel plan 2020 in 7 stappen

Hoe ga je te werk? Noteer op papier of maak een nieuw Excel bestand aan.

1. Omschrijf nauwkeurig je diensten en/of producten die je verkoopt.

Omschrijf nauwkeurig (maar toch bondig) welke producten je als ondernemer gaat verkopen. In geval van een groot/gevarieerd aanbod, maak je een selectie van de belangrijkste groepen.

Een voorbeeld: het aanbod van een ventilatiespecialist kan zijn:
- Product 1: Leveren en plaatsen van ventilatiesysteem C in particulieren-nieuwbouw.
- Product 2: Leveren en plaatsen van systeem C in de projectontwikkeling.
- Product 3: Leveren en plaatsen van systeem D in particulieren-nieuwbouw.
- Product 4: Leveren en plaatsen van systeem D in de projectontwikkeling.
- Product 5: Onderhoud van ventilatiesystemen.

2. Een begroting van de verwachte inkomsten.

Je producten zijn bekend. Hoeveel van elk product(groep) ga je verkopen? Wat is je verwachte omzet? Noteer per maand hoeveel je per product wil verkopen. Vermits we met een jaarplan bezig zijn, noteer je voor 12 maanden een getal per product.

=> Dit maakt je plan tastbaar en concreet.

3. Wat zijn de kosten, je uitgaven?

Welke kosten maak je om je bedrijf te runnen? Wat zijn je werkelijke maandelijkse kosten? Wanneer jij deze kosten definitief in kaart zet, klopt dit met de verwachte omzet? Heb je nog rek?

4. Wat is je reserve als je tegenslag hebt?

Elke ondernemer krijgt met tegenslagen te maken. Bedenk op voorhand hoe je met een tegenslag omgaat. Creëer een buffer, een reserve.
Hoeveel? Dat is een goede vraag. Want dit is een zeer belangrijk (geld) getal. Focus je niet op je meest succesvolle maand qua omzet. Maar bereken je gemiddelde omzet. Dat is je leidraad is voor je financiële basis in jouw planning. De vraag die opduikt is hoeveel ‘geldreserve’ heb jij ter beschikking om je basiskosten (want die blijven doorlopen, ook al zijn er geen inkomsten) te blijven betalen.

5. Maak een winstplanning.

Je hebt overzicht van de aantallen die je verkoopt van je verschillende producten. Je weet welke kosten noodzakelijk zijn om je bedrijf te runnen.
Wat is verschil tussen de verwachte omzet en de kosten die gelinkt zijn aan jouw activiteiten? Dat heet winst. Dit is een belangrijke meter voor de haalbaarheid en de houdbaarheidsfactor van je onderneming.

6. Hoeveel cash heb jij?

=> Hoe beter dat jij je planning omzet in acties naar verkoop, hoe makkelijker je je planning en omzet haalt.

=> Hoe beter dat jij je kosten onder controle houdt, hoe beter je cash evolueert. Cash verhogen is belangrijk om je groei te garanderen. Geld heb je ook nodig om (eventuele) schulden af te betalen en om toekomstige investeringen aan te gaan.

Hou de vinger aan de pols om cash zo goed mogelijk onder controle te houden en te behouden.

7. Wat zijn je acties om je omzet te realiseren?

Welke activiteiten, meer bepaald sales en marketingacties, onderneem jij om de nodige omzet te behalen? Ook hier noteer je per maand de acties die je plant. Maak ook een to-do lijst met concrete taken.

TIP: Reken je niet rijk.

Als je alles genoteerd hebt, krijg je meer inzicht. Wat vind je er van? Is je plan realistisch? Is de verkoop haalbaar? Qua tijd en qua markthaalbaarheid?

Als je plan op papier niet klopt, dan kan je het vergeten! Stel dan je plan dan bij. Maak een plan waar je zelf in gelooft. Het plan dat je maakt, moet je moed geven. Dat plan moet haalbaar zijn, maar je ook uitdagen. Dat plan zal een SMILE op je gezicht toveren. Je gaaaaat er voor!

Go for it!

2020 wordt jouw topjaar!

PS: Geef toe. Een plan maken is echt niet moeilijk. Het is niet onoverkomelijk. Hou het vooral simpel en toegankelijk.

Heb je nog vragen? Of weet je echt niet hoe er aan te beginnen? Stuur mij een mail: ilse@ilsedieltjens.com of boek een inzichtencall in.


Vorige
Vorige

Ik ben een dakwerker

Volgende
Volgende

Chillax, je traint extra (ondernemers)vaardigheden…