Ik ben een dakwerker

Jij bent dakwerker. Jij werkt voor een baas. Jij bent de beste uit de ploeg. Jij bent echt dé specialist als het over platte daken gaat. Jij bent een kei in je vak. Elke keer opnieuw als er een probleem is bellen ze jou op. Want jij kan het op lossen. Het bedrijf groeit en het er zijn verschillende ploegen die daken repareren, herstellen en maken op diverse plekken in Vlaanderen. Jij wordt projectleider. Mooie job. Aansturen, begeleiden en beslissingen nemen. Jij blijft op die ladder klimmen om te kijken hoe en wat er moet gebeuren.

Maar als het er op aankomt is er nog altijd baas die de verantwoordelijkheid draagt. Als Pieter, Jonas of Wouter vragen om een grotere bedrijfscamionette, ouderschapsverlof of een dagje vrij, dan stuur jij ze door naar de zaakvoerder. Jij blijft dakwerker in een projectleiderfunctie.

En dat wringt. Want Jan heeft veel in zijn mars. Hij is ambitieus.

De droom komt uit

Jan: “Op een dag besluit ik toch om zelf het heft in handen te nemen. Een eigen dakwerkersbedrijf! De droom wordt realiteit. Uiteindelijk doe ik gewoon wat ik altijd al heb gedaan.”

“Al snel blijkt dat je je dan met andere taken bezighoudt: administratie, facturatie, bellen voor het innen van het geld, boekhoudingen, geld voorzien om elke maand je medewerkers te betalen… Ik ontdek dat ik een bloedhekel heb aan deze zaken. Ook al moet je als projectleider altijd rekening houden met je baas, het wordt me vrij snel duidelijk waarom dat veel makkelijker is dan zelf ondernemer te zijn.”

Een ramp…

“Ik slaagde er telkens om al het geld van de BTW voor iets anders te gebruiken. Ik hield geen rekening met trage betalers. Ik wist niet goed waar ik allemaal rekening mee moest houden en rekende daardoor met verkeerde prijzen. Mijn offertes gingen aan te lage prijzen de deur uit. En wat ik echt een ramp vond: ik moest regelmatig mijn ouders inschakelen om het nodige geld te lenen om periodes te kunnen overbruggen. Vreselijk.”

“Ik dacht: ik stamp vlug een ‘bedrijfje’ uit de grond. Simpel. Niet dus.”

Tussen pot en pint vatte mijn beste vriend het samen, hij zei: ‘Jan, jij bent een super stielman, een echte dakwerker pur sang. Een probleemoplosser op het dak. Jij hebt een passie voor je stiel. Je weet echt alles over platte daken met bitumen groen, EPDM of pvc. Jij straalt als dat het dak dicht ligt. Het is weer een pareltje. En dat maakt jou gelukkig. Je bent de beste dakwerker die ik ken. Maar… jij ben geen ondernemer.’ Hij had 100% gelijk.

Ondernemer skills

Jan is Jan. Hij heeft veel in zijn mars, dat zei ik al.

Omdat hij besefte dat hij aan zijn ondernemers skills kon werken zocht en vond hij hulp. Bij mij. Dat ik ook veel over dakwerken weet, beschouwt hij absoluut als een pluspunt. Merci Jan. 😊

Wat zegt Jan nu over ondernemen?

“Een ondernemer, dat heb ik nu door, is een kerel met neus voor business. Dat is iemand die denkt aan groeien, aan verbeteren, aan risico’s pakken, aan investeren. Ondernemen is een project lanceren, klanten zoeken, een deal sluiten en dan aan de klant geld vragen en het geld effectief op je bankrekening zien verschijnen. Hard werken met inzicht, passie en evenwicht. Het blijft onzeker. Het is er keihard voor gaan om aan het einde van de rit niet altijd te verdienen wat je waard bent. Maar ook daar kan je aan werken, door inzicht in je cijfers te krijgen en de juiste acties te nemen, kan je je zaak doen groeien. Eigenlijk is dat net zo belangrijk als je stielkennis.”

En jij ?

Wat is jouw ‘stiel’? Ben je actief in de bouw? Of ben je begrafenisondernemer, slager, schoonheidsspecialist, …?

Ben jij ook een ondernemer?

Of ben jij een stielman (of vrouw natuurlijk) die graag het ondernemen beter onder de knie krijgt? Plannen wij een gesprek om af te toetsen of er nog ondernemers-skills bijgeschaafd kunnen worden? Boek hier.


Vorige
Vorige

Dat durf ik niet!

Volgende
Volgende

Jouw financieel plan 2020 in 7 stappen