Chillax, je traint extra (ondernemers)vaardigheden…

Uitdagingen zijn er altijd bij de vleet. Dat ontken ik niet. Heel wat ondernemers krijgen met problemen te maken, waar ze nooit mee te maken kregen. En ik bedenk dat ik er 1 minder heb.

Ik ben namelijk geen mama.

Maar… is dat wel echt zo, heb ik minder vaardigheden?

De kinder-opvoedings-eigenschappen-wishlist is oneindig, I know. Toch durf ik het aan om wat eigenschappen te noteren.

De 16 bijzondere eigenschappen van ouders

Here we go:

1/ Flexibiliteit. Geen dag loopt zoals jij het plant. De woorden die je hierbij nodig hebt is loslaten of schakelen naar een andere versnelling. ‘Chillax’

2/ De kunst van de gulden middenweg te vinden. Jij en je dochter/zoonlief bekijken het schoolwerk net vanuit een andere insteek. Of de netheid van een kamer. Ja toch?

3/ Delegeren kan je leren. Vind je het handdoeken-opplooiwerk van je zoon niet goed genoeg? Laat dat ASAP los... Perfectie bestaat niet. Wees blij met de ‘prestaties’ en laat het merken.

4/ Neen zeggen. De snoepkast is de meest verleidelijke plaats in de keuken. Da’s ook zonder kinderen zo . Maar je begrijpt wat ik bedoel: toegeven is het probleem verplaatsen. Naar het avondeten bijvoorbeeld.

5/ Geduld is een mooie deugd (blijf ademen ).

6/ Communiceren is nog zoiets. ‘Vanavond worst met rode kool’ is een duidelijk antwoord. Vooral als je kleuter of puber weer frietjes wil. Dat is duidelijkere taal dan ‘we zien nog wel’. En het bespaart je een teleurstelling bij het avondeten.

7/ Toegeven dat je fout reageerde. Jawel, ook mama’s en papa’s maken fouten. Of zijn ook soms over hun toeren. Het is niet verkeerd om dat jouw 4-jarige schattige ‘lady’ te vertellen. Op haar niveau natuurlijk. Dat is het leven. Laat het toe.

8/ Een slapeloze nacht is een te overwinnen ‘iets’. Dat geldt voor elk van ons.

9/ Kritiek accepteren. Gevraagd en ongevraagd, goed bedoeld en minder goed bedoeld. Van de oma, van de pa, van de tantie… Rollende ogen van tieners...

10/ Multitasken staat op 1. Aanvaard dat je niet elke taak volgens jouw verwachtingen kan uitvoeren.

11/ Vertrouwen. Nadat je zes keer uitgelegd hebt dat de online opdracht van meester X ook belangrijk is, moet je er op een gegeven moment vertrouwen in hebben dat zoon of dochter ook echt doet wat er verwacht wordt.

12/ Het gaat niet om jou. Begrijp dat je als vader of moeder niet (meer) op de eerste plaats komt. Vrienden zijn oh zo belangrijk.

13/ Daarom: eis ook jouw me-time op. Vind je dat lastig?

14/ Lap de meningen van anderen aan je laars.

15/ Maak je geen zorgen. Alles komt altijd goed.

16/ Want alles gaat voorbij: een slecht slapende baby, Wouter die weer niet wil eten, de enorme driftbui van Amelie, de foute vrienden van Seppe zijn zorgwekkend, de pesterijen van het buurmeisje van nummer 23. Over een tijdje zijn die zorgen alleen nog vage herinneringen.

Voilà. Ik tel 16 bijzonder eigenschappen die een mama en een papa zich eigen moeten maken.

Moraal van het verhaal?

Zet je ondernemersbril op en lees deze eigenschappen eens opnieuw.

Ja, inderdaad! Wij, als ondernemers, hebben deze eigenschappen eveneens nodig in ons bedrijf. Want opvoeden en ondernemen … dat is eigenlijk een beetje hetzelfde.

Want een bedrijf runnen is vergelijkbaar met kinderen opvoeden. Ondernemen, dat is je bedrijf koesteren, voeden, het kansen geven en het laten groeien. Met vallen en opstaan. Het is uitbundig vieren en belonen van de resultaten die je haalt.. Het is vooral discipline en ritme creëren. Consequent zijn, kansen zien, je talenten blijven stimuleren. Niet opgeven.

Ik ben benieuwd. Welke van de 16 eigenschappen pas jij met gemak toe op je ondernemerschap? En waar heb jij moeite mee?

Zet je bedenking op papier, dan kunnen we er samen over brainstormen. Why not.

Vorige
Vorige

Jouw financieel plan 2020 in 7 stappen

Volgende
Volgende

Mijn missie. Mijn drijfveer.