Mijn missie. Mijn drijfveer.

Dat is er weer 1 die de wereld naar de kl*ten helpt.

‘Vet veel geld verdienen, dat is mijn missie’ riep ik uit voor een bomvolle zaal.

Ik volg de training ‘Winstgevende Plannen’ van Femke Hogema, mijn Profit First Trainer. Blij en voldaan dat ik daarvoor durf uit te komen zet ik mij terug neer op mijn stoel. Gestommel in de zaal. Zijn de Nederlanders onder de indruk? Het toeval wil dat ik mijn plaats aan tafel ruil voor Eva, een vrouwelijke collega Profit First Professional.

Daardoor beland ik aan de andere kant van de zaal. Naast een knappe jonge gast, die mij wantrouwig aankijkt. Of beeld ik me dat nu in? Soit, het maakt niet uit. Ik negeer zijn blik en de voormiddag vliegt voorbij. Ik noteer en geniet. Ik hou ervan om bij te leren.

Het onderwerp is NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren. We bestuderen de 6 logische niveaus van denken en leren en die je helpen om te veranderen, lees verbeteren. Want: de enige saboteur die je verhindert om een plan echt waar te maken… Ben jijzelf. We krijgen een opdracht. Het doel van de oefening is om jezelf beter te leren kennen. Met mijn buur (die knappe gast) deel ik het 6de level, mijn missie: ‘Ik wil vet veel geld verdienen’. Hij kijkt mij aan en flapt eruit: ‘Ah, ben jij diegene die dat daarstraks op het podium zo luid en duidelijk verkondigde’.

Waarop ik - nog altijd fier - ‘Ja!’ antwoord.

Hij vervolgt recht voor de raap: ‘Ik dacht bij mezelf: dat is er weer één die de wereld naar de kl*ten helpt.’

‘Dat begrijp ik’, antwoord ik snel.

Nu kijkt hij mij verwonderd aan. Ha!

Wat is jouw verhaal? Waarom doe jij wat jij doet?

Ik vertel hem kort mijn verhaal… Dat ik een schrijnwerkersbusiness op poten te zette. En dat ik in de bouw echt mijn mannetje heb moeten staan. Dat is mij gelukt is. Yes! En dat dat best een zware uitdaging was.. Tot op de dag van vandaag ben ik er megatrots. Maar ik betaalde een hoge prijs. Niet alleen financieel, want ik kon mezelf veel te lange tijd geen loon uitkeren… maar ook fysiek. Ik leefde op pijnstillers en zat wekelijks bij een fasciatherapeut. Ik had continu hoofdpijn. Om nog niet te spreken van de maandelijkse migraineaanvallen.

Mijn bedrijf had vele facturen te betalen: leveranciers, vaste kosten, leningen voor machines, de lonen van de medewerkers…. Mijn eigen loon schoot er elke maand bij in. ’s Nachts lag ik wakker van de stress. Door de druk werd het steeds moeilijker om normaal te presteren. Op het thuisfront kon iedereen een snauw verwachten. Op het bedrijf was ik dan weer een andere Ilse. De begrijpbare, begripvolle en ondersteunende baas.

Langzaam maar zeker werd ik een schim van mezelf. Stilaan verloor ik mijn passie.

Ik was niet gelukkig. Ik was niet gezond. Ik verdiende geen geld. Ik was al mijn spaargeld kwijt.

Mijn punt wordt duidelijk. Geld op zich, is niet mijn missie. Geld is het resultaat. En vooral wat je met dat geld kan doen…

Ik wil…

- geven aan diegenen die zelf geen geld kunnen verdienen.

- mij zelf verder ontwikkelen.

- mooie dingen in de breedste zin van het woord.

Ik hou ervan om andere ondernemers te inspireren met die boodschap. Geld verdienen is niet vies, maar normaal! Ik geloof in het samengaan van alle aspecten. Geld verdienen is financiële rust ervaren. Dat creëert voor mij geluk. Een logisch gevolg is dat ik mij goed voel in mijn vel.

Ondertussen kan ik mezelf als ondernemer elke maand een loon gunnen. En leer ik andere ondernemers om ook hun bedrijf gezonder te managen.

De fasciatherapeut ziet mij alleen nog voor onderhoudsbeurten. De migraine heb ik definitief ‘goodbye’ gezegd.

Ik straal.

Welk oordeel heb jij klaar?

De knappe gast kijkt mij aan. ‘Wat een eyeopener Ilse’ en geeft eerlijk toe ‘ik was te snel met mijn oordeel. Nee, jij helpt de wereld niet naar de kl*ten. In tegendeel, je missie is bijzonder mooi’.

Beste ondernemer. Wat is jouw missie? Durf jij je missie te leven?

Heb je daar al over nagedacht? Ook al vastgesteld dat er in dezelfde branche topondernemers zijn , maar ook ondernemers waarvan de zaak maar niet van de grond komt? Interessante lectuur over dit onderwerp is The Golden Circle van Simon Sinek.

Als je daar meer over wil weten… (zonder te lezen, ondernemers houden van aanpakken, I know 😊 ) dan spreken we af. Dan gaan we samen jouw ‘Golden Cirkel’. Jouw echte drijfveer ontdekken en beter leren kennen … is goud waard.

Ondernemende groet en enthousiaste groeten,

Ilse

ps. must read: begin-met-het-waarom-simon-sinek

Zin in een gesprekje? Ik ben altijd in voor een babbel, dus klik hier


Vorige
Vorige

Chillax, je traint extra (ondernemers)vaardigheden…

Volgende
Volgende

Zeldzame schrijnwerkersvrouw blogt over haar passie