Hoe ga je om met een crisis als deze als ondernemer?

Sporten is ondernemen en ondernemen is sporten

Sporten is van alles maar is vooral… energie verbruiken. Je gebruikt veel meer je spieren, je hartslag versnelt, je bloed pompt sneller rond en je longen werken harder. Dat vraagt brandstof, uiteraard. Maar waar komt die energie vandaan zodat je kan sporten? Voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten en eiwitten zijn mijn brandstof om prestaties te leveren.

Als ervaren sporter weet ik ondertussen hoeveel calorieën ik nodig heb voor mijn 21 km run. Sinds ik dit weet en hier op let, presteer ik opvallend beter. Ik ben achteraf ook minder uitgeput en herstel veel sneller herstel. Voor betere sportprestaties neer te zetten geldt deze gouden regel: meten is weten.

En dat is ook zo in business. Jouw cijfers vertellen jouw businessverhaal. Hoe beter je je cijfers kent, hoe beter je business presteert. In je bedrijf is het geld dat binnenkomt en het geld dat buitengaat ( de kasstroom) je energie, je brandstof.

Wanneer je kasstroom laag is, er is weinig cash geld beschikbaar dan is het noodzakelijk om brandstof bij te tanken. Het minimaliseren van dit brandstoftekort is een slecht idee. Net zoals hopen dat het zich snel of vanzelf oplost.

Hoe kan je je kasstroom een boost geven?

In deze tijden van crisis heb je nog meer ballen in de lucht te houden. Toch is je brandstof aanvullen je hoogste prioriteit. Hoe kan je je kasstroom een boost geven? Hoe lang kan jouw kasstroom deze negatieve invloed aan? Kan jij correct inschatten hoe lang jij als ondernemer de lager binnenkomende geldstroom t.o.v. de buitengaande geldstroom volhoudt? Ben jij niet te optimistisch? Of ben je juist pessimistisch?

Eerlijk, kritisch en in actie

Stop met piekeren en ga in actie: neem een staalname van de ‘energiebalans’ in je bedrijf. En betrek ook je privésituatie in je analyse. Creëer duidelijkheid over jouw financiële status, je reserves en maak een korte-termijn-brandstof-voorspelling. Wees eerlijk en kritisch! Ik stel voor om diepgaande aanpassingen en bezuinigingen door te voeren, eenvoudig weg omdat dit nodig is voor heel wat bedrijven in deze crisis. Ben jij daar niet bij? Prijs je gelukkig. Maar ook dan geldt: meten is weten.

Het voordeel is dat vanaf het moment dat je exact weet wat je situatie is, ook hiernaar kan handelen.

13 stappen

Hoe pak je het aan? Ik heb voor jou een leidraad uitgewerkt. 13 stappen waarmee je aan de slag kan. Hoe minder ‘brandstof’ er aanwezig is in je bedrijf, hoe diepgaander je de stappen dient toe te passen.

Ga direct aan de slag:

1) Wat staat er momenteel op je bankrekening?

2) Welke openstaande facturen zijn vervallen? Welke facturen zijn direct betaalbaar? Wat kan je veranderen of verbeteren zodat deze inkomende geldstroom versnelt? Voer deze aanpassingen ook uit.

3) Op welke inkomensstroom uit je bedrijfsactiviteiten kan je wel rekenen, de volgende 4 maanden ( tot juni 2020)? Wees realistisch.

4) Welke uitgaven moeten gebeuren? Wat is het concrete bedrag dat je op maandbasis uitgeeft aan vaste kosten?

5) Welke variabele kosten (aankoop van goederen en betalen van onderaannemers ) verminderen door de verminderde omzet? Hoeveel bedraagt dit bedrag concreet?

6) Welke betalingen kan je uitstellen? Bijvoorbeeld banklening, te betalen btw, te betalen sociale zekerheid, belastingen, … ). Bekijk jouw mogelijkheden.

7) Kan jij van een andere bron geld injecteren in je bedrijf?

8) Kan jij (nog) goederen of verkopen? Of op een andere manier, door bijvoorbeeld je klanten te laten weten dat je hun favoriete producten aan huis kan laten leveren?

9) Is je salaris in verhouding met het binnenkomende bedrijfsgeld? Wat heb je echt nodig binnen je gezinsleven?

10) Welke kosten gooi je overboord? Wees voorzichtig! Van de kosten die bijdragen tot de efficiëntie van je bedrijf blijf je af.

11) Heb je groei of uitbreidingsplannen? Check of je ze kan uitstellen tot nader order…

12) Maak een nieuw actieplan! Een plan tot en met juni. Je houdt hierin rekening met de gewijzigde situatie en met de doorgevoerde veranderingen. Met andere woorden, je houdt rekening met de energie die je nu ter beschikking hebt. Blijf in actie en blijf positief. Je krijgt zeker nieuwe inzichten en gaat creatief zijn als ondernemer.

13) Betrek je team, je klanten en je leveranciers in je nieuwe plan. Hoe beter jij communiceert, hoe beter dat het jou versterkt, hoe meer begrip jij krijgt voor je moedige aanpassingen. Jij als ondernemer wordt nog meer gewaardeerd als leider.

We staan met z’n allen voor ‘een marathon’. Tref je voorbereidingen, pas je brandstofverbruik zo snel mogelijk aan. Jij gaat jouw bedrijf runnen op het scherpst van de snede. Dus dat vraagt aanpassen aan de situatie.

Ga aan de slag! Jij kan dit! Kan je raad gebruiken, twijfel niet en boek je gratis inzichtengesprek.

Vorige
Vorige

7 tips hoe je zakelijk een moeilijke tijd financieel overwint

Volgende
Volgende

Wist je dat geld de belangrijkste factor is om beslissingen te nemen?