Wist je dat geld de belangrijkste factor is om beslissingen te nemen?

Het bepaalt je leven. Dat is niet alleen zo in je werkomgeving, maar ook in je privéleven. De beslissing die je neemt heeft altijd te maken met het geld dat op je bankrekening staat. Meer zelfs: geld is de baas over je leven!  Het dicteert je leven. Het laat vrijheid, vreugde en duidelijkheid wel of niet toe. 

Iedere ondernemer heeft een geldverhaal. Ofwel ben je een ‘geld-bijhouder’ en is er angst om geld uit te geven ofwel ben je een ‘geld-uitgever’ en heb je het gevoel dat er altijd geld in overvloed is. 

Hoe komt dat? 
Waarom zijn we hoe we zijn? 
En belangrijker: kunnen we er iets aan veranderen?  

Ja natuurlijk. Het helpt altijd wel om te weten waar dit gedrag vandaan komt.  Er zijn verschillende invloeden die een rol spelen.

De eerste invloed over geld gaat terug naar je kinderjaren. Hoe herinner jij je het woord ‘geld’ als kind? Voor mij persoonlijk gaat mijn eerste herinneringen over het geld dat ik kreeg voor een ijsje.  Ik was nog een heel klein meisje en ik had dus geld om een ijsje te kopen, ik vond het veel geld... De crème-car kwam tot op een aantal meters afstand van ons huis. Blij en vol verlangen bestelde ik het ijsje wat ik graag wilde. Maar, ramp-o-ramp, ik had een paar Belgische franken te weinig voor dat lekkere en ondertussen smeltende ijsje wat ik wilde.  En wat gebeurde er?  Ik kreeg geen ijsje!  Puur drama… Stel je voor, ik was zooo boos én teleurgesteld. Wat heeft deze geldassociatie met mijn mini-ik gedaan denk je?   

De tweede invloed op je relatie met geld is hoe jouw hersenen werken. Heel kort samengevat: je hersenen bestaan uit twee delen.  Het ene regelt emoties en het andere regelt jouw rationele gedachten. Het emotionele deel van je hersenen wil die keileuke, nieuwe schoenen, ook al weet je verstand dat je je deze dure schoenen beter niet aanschaft.  Je weet ook dat je al 30 gelijkaardige maar toch net iets andere modellen thuis in de kast hebt staan. Het rationele deel van je hersenen rechtvaardigt de aankoop van deze schoenen (omdat ze in de solden staan, een echt koopje dus).

Maar geld is geen wiskunde. Als we geld meer wiskundig zouden benaderen, dan behandelen we geld op de juiste manier. Maar dat doen we niet!  
We nemen zakelijk gezien een beslissing voor een investering. We weten dat het eigenlijk met de huidige omzet niet verantwoord is, maar toch is er dat stemmetje in ons hoofd dat zegt: ‘we regelen dat wel’. Herkenbaar? 

Geld uitgeven is een emotioneel gegeven; je hersenen en je hart leveren een continue strijd.

De derde invloed op hoe je je geld uitgeeft, is je omgeving. Met wie omring jij jezelf? Welke ondernemers zijn jouw voorbeelden? Jouw motivators? Ik maak je er graag op attent dat als je collega-ondernemer rondrijdt met de allernieuwste BMW X5 met alle opties samen goed voor zo’n kleine 100.000 euro… Dat niet persé wil zeggen dat hij (of zijn bedrijf) zich deze auto kan veroorloven. Je moest eens weten!


Hoe neem je nu definitief de controle over je geld?

Stap 1 

Wees je bewust van je bestedingspatroon. Probeer je uitgaven gedurende een maand te volgen om te zien wat jouw valkuilen zijn. Accepteer hoe je er nu voorstaat. Het heeft geen zin om jezelf verwijten rond je kop te slingeren. Wees bereid om te leren, om te veranderen. Als oude gewoonten ervoor gezorgd hebben dat je nu geen controle meer hebt over je financiën, wees dan open en bereid om nieuwe manieren aan te leren. Maak een plan en neem actie. Door jouw manier van denken over geld te veranderen, ben je op weg naar een betere financiële gezondheid.

Stap 2

Wat weet je over geld? We hebben er op school geen les over gehad. De kans is groot dat je ouders je er ook niet veel over hebben geleerd. Ik raad je aan om over geld en de mindset daarover te lezen. Of luister podcasts. 

Stap 3 

Bekijk geld in zijn geheel.  Dikwijls stel ik vast dat ondernemers OF hun uitgaven goed kennen OF hun omzet.  Je moet beiden kennen. Bekijk je geldsituatie vanuit je privésituatie én tegelijkertijd vanuit je onderneming. Plan je financiën, maak een financieel plan. Begin met jouw cashflow (wat komt er binnen en wat gaat er buiten) en jouw privé bestedingsgedrag. Bedenk een strategie over hoe jij jouw uitgaven aanpakt. Een gouden tip: voorzie een vangnet.  Een buffer voor het geval het leven niet meer volgens plan verloopt.  En begin eindelijk eens met het financieren van jouw toekomst. 

Stap 4

Praat over geld. Geld is niet vies! Praat erover met je partner, met andere ondernemers, met je kinderen en je vrienden. Hoe fijn zou het zijn als er rond geld geen taboe meer zou hangen? 
Weet dat uit de hand gelopen financiën van invloed zijn op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Geldproblemen of een andere kijk/gedrag op geld veroorzaakt stress en is de belangrijkste reden voor echtscheidingen en stukgelopen relaties. 

Jij bent de baas!

Wilskracht en mindset zijn nodig om de geld-gewoonten te veranderen. Neem die controle (terug) over geld.  Met de juiste tools, het verlangen en de bereidheid om te veranderen gaat je dat lukken. En pas dan ben je de baas over je financiën. 

Wil jij een betere geldcontrole?  Echt baas zijn over je bedrijf?  Boek een ‘we spreken elkaar’ call.

Vorige
Vorige

Hoe ga je om met een crisis als deze als ondernemer?

Volgende
Volgende

Money Money Money