Money Money Money

I work all night,
I work all day,
to pay the bills I have to pay
Ain't it sad
And still there never seems to be a single penny left for me
That's too bad
In my dreams I have a plan
If I got me a wealthy man
I wouldn't have to work at all, I'd fool around and have a ball

Het liedje speelt af in mijn hoofd. Maar het plan is niet dat van mijn dromen… Ten eerste vraag ik mij af waar zo’n zot te vinden is 😊. Ten tweede… It must be funny … (ik krijg dat liedje dus echt niet uit mijn hoofd)

Zeg, zou jij dat echt willen, zo’n steenrijke partner? Je weet wel, die met zo’n verzameling sportwagens. Je leven zou dan bestaan uit te pas en te onpas feestjes en poolparty’s organiseren, continu shoppen want die bankkaarten geraken nooit leeg …

Zo’n partner moet je natuurlijk ook naar zijn pijpen dansen. En dan denk ik: Bah, neen!

Dat is voor mij niet gelijk aan succes.

Ik heb een beter plan. Voor mezelf en voor jou :)

Wat betekent voor een ambitieuze ondernemer als jij financieel succes?
Wat geeft jou de financiële rust die jij verdient?

Ik heb voor jou:

3 inzichten (puzzelstukken) die bijdragen jouw financiële ‘puzzel’.

1) Maak een financieel plan: schriftelijk.

Waarom is het niet voldoende om je geldplanning in je hoofd te hebben? Omdat geld de eigenaardige eigenschap heeft om door je vingers door te glippen.

Als je je geld of budget niet plant, kan dat in jouw onderneming spanning en angst veroorzaken en dus onrust. Het is beter voorkomen dan genezen.

Hoe ga je aan de slag?

Het opstellen van een budget is iets wat voor de eerste van de maand moet gebeuren én elke maand opnieuw. Je inkomende geldstroom krijgt als het ware een bestemming voordat je het zelfs maar op je bankrekening hebt staan. Daardoor wordt de kans kleiner dat jij het aan eerder iets ‘inefficiënts’ besteed. Plan dus een budgetmoment in en maak er een vast agendapunt van, elke maand opnieuw.

2) Maak een uit-de-schulden-komen-plan: schriftelijk.

Waarom is het niet voldoende om elke maand braafjes je schuld af te lossen? Omdat het heel demotiverend is om elke maand een fiks bedrag van je inkomende stroom te zien verdwijnen naar het aflossen van schulden. Die schulden nekken je pret. En geven heel wat druk. Misschien is je creditcard de dooddoener? Stel je voor dat je elke maand de som geld mee naar huis zou kunnen nemen ipv ze af te lossen? Ons inkomen is onze grootste financiële troef. We werken te hard om een deel ervan aan de bank te geven. Dat is toch zo? Ik weet dat ‘schulden maken’ je wordt aangepraat. Het is de manier om zaken te doen, als je je bankdirecteur moet geloven. En je boekhouder gaat daar ook in mee. Maar als je eerlijk bent: die schulden halen ons als ondernemer onderuit… Ben jij ondernemer en ga je uitdagingen aan, of is de bank ‘je baas’ en ‘moet’ je nog jaren keihard werken om die schulden af te betalen.

Mijn advies: Neem al je schulden onder de loep en ga schuld per schuld schrappen van je lijst.
Hoe pak je dat aan, schulden aflossen?

- Noteer al je schulden, echt alles. We zetten alles eens letterlijk op een rij.

- Sorteer je schulden van klein naar het groot, zonder rekening te houden met de rente.

- Je begint met de ‘kleinste’ schuld(en) in één keer af te lossen. Door met het kleinste bedrag te beginnen, kan je beginnen schrappen. En dat gaat je motiveren om verder te doen.

- Bovendien: elke keer dat je een saldo afbetaalt hebt, heb je sneller meer geld om de volgende schuld te lijf te gaan.

3) Durf anders te denken

Als je blijft denken in het kader van een bepaald bedrag per maand af te betalen, dan zal je voor altijd in de schulden blijven. Denk vooruit en spaar voor de dingen die je nodig hebt. Door geld opzij te zetten, werk je toekomstgericht, en ben je voorbereid. Net daardoor ga je betere keuzes maken. Het laatste wat je wil, terwijl je je schulden aanpakt, is om weer andere schulden op je te nemen. Als je eenmaal schuldenvrij bent, zal je cashflow je ook die mogelijkheden bieden, die je nu nog niet voor mogelijk houdt.

Succes!
Wil jij die financiële rust die jij verdient?
Ik help je graag, wat denk jij een 1 op 1 gesprek inplannen?

Vorige
Vorige

Wist je dat geld de belangrijkste factor is om beslissingen te nemen?

Volgende
Volgende

Raquel trapt in de val!