Raquel trapt in de val!

Komen jouw plannen overeen met je banksaldo?

Met deze tip maak jij je voornemens WEL waar (zelfs met een valse start)

De tijd vliegt voorbij en je geld de deur uit… Help!

Omdat ik wil dat 2020 jouw jaar wordt…

Si, si, si. Ik geef het toe. Ook ik ben gevallen voor de razend populaire Netflix serie ‘La Casa de Papel’. De Spaanse serie gaat over een bankoverval met gijzeling. Niks speciaals denk je dan. Maar het verhaal steekt verfrissend en ingenieus in elkaar. I love it. De bankovervallers in rode overalls en Dalí-masker zijn ambitieus. En ze hebben een doordacht plan: ze plegen de grootste bankoverval in de Spaanse geschiedenis. De bank die ze overvallen is niet zo maar een bank. Het is de Nationale Bank, daar waar het geld gedrukt wordt!

Het is de job van Raquel Murillo om daar een stokje voor te steken. Als hoofd van de politie onderhandelt zij met de gijzelnemers. Maar ze trapt in de val. In het hol van de leeuw beseft ze dat ten volle. Op een moment van stilte hoort ze de geldpersen aan een razend tempo draaien. En dan beseft ze ten volle: TIJD IS GELD. Zeer letterlijk in dit geval. Hoe meer de gijzelnemers de tijd kunnen rekken, hoe meer bankbiljetten de geldpersen kunnen produceren.

Als ondernemer moet je werken voor je geld. Maar ook in het dagelijkse leven geldt: geld is tijd en tijd is geld.

Het is al weer februari.

- De budgetten voor 2020 zijn al lang (of bijna) opgemaakt. De tijd vlamt voorbij en het geld vliegt buiten. Tijd is geld, je weet het maar al te goed.

- Ondanks de super goede voornemens, heb je je omzet in januari niet gehaald. De tijd heeft je weer ingehaald…

- Je ontdekt - nu al - dat je budget niet overeenstemt met het geld op de bankrekening. Eigenlijk heb je je budget opgemaakt en de tijd (lees de eerste maand van het jaar) is om. Er is geen geld (genoeg) beschikbaar.

Overkomt je dit ook? Herken je deze situaties?

Weet je, jij bent niet alleen.

Het is zelfs zo gewoon dat ik bijna concludeer dat het een ‘wet’ is. Het feit dat het geld dat je nodig hebt, niet overeenkomt met dat wat op je bankrekening staat.

Hoe komt dat toch?

Waarom komt het uit te geven geld niet overeen met je bankrekening? 4 redenen.

1/ Pech

Deze is vrij voor de hand liggend. Maar dingen gaan nu eenmaal kapot, plannen lopen soms mis… Niet leuk. Bijvoorbeeld je pc geeft de geest. Er zijn altijd wel onvoorziene uitgaven waar we mee te maken krijgen.

2/ Ruwe schattingen

Ook ikzelf heb mij daaraan al mispakt. Je maakt een ruwe schatting van hetgeen je gaat uitgeven. Je weet niet precies meer hoe je dat in het verleden hebt aangepakt, maar wel ongeveer.

Een voorbeeld: je had vorig jaar een campagne gelanceerd om je product in de kijker te zetten. De flyers voor deze actie omvatten: opmaak van het drukwerk, drukkosten, papier… maar ook productfotografie en adverteren in een maandblad en Facebook. Port en verdeelkosten voor de papieren folders. Deze kosten staan netjes op verschillende boekhoudkundige rekeningen geboekt. Maar jij hebt geen idee meer hoeveel je dit gekost heeft. Ongeveer wel, maar waarschijnlijk is enkel de duurste kost die je is bijgebleven. Dat stel je vast als de facturen maar blijven binnenkomen.

En zo gaat het voor vele plannen en investeringen. Als je wil dat je budget blijft kloppen, zorg er dan voor dat jouw gegevens correct zijn. Jouw acties verdienen een correcte schatting. Alleen zo blijft je budget kloppen.

3/ Optimisme

We plannen het binnenkomende geld te optimistisch in. Deals binnenhalen gebeurt in ons hoofd soms te gemakkelijk en daardoor gaan we het nog niet binnengekomen geld al een bestemming geven. We gaan het zelfs uitgeven voor het effectief op de rekening staat. We gaan graag uit van de beste omzetmaand ‘ever’.

4/ Een geldprobleem van de vorige maand

Je hebt de vorige maand te veel besteed en nu moet je deze maand beginnen met minder dan je had gepland. Dat kan zwaar wegen want je vaste kosten blijven immers ongewijzigd.

Time is money

Tijd en geld in verbinding stellen is geen makkelijke opgave. De tijd is niet te stoppen. Net als Raquel uit Casa Del papel heb jij dat al aan de lijve ondervonden. Toch? Wil jij dat met mij delen :)

Omdat ik wil dat 2020 jouw jaar wordt. Time is money. And the time is now.


Vorige
Vorige

Money Money Money

Volgende
Volgende

Eindelijk financieel vrij