Mijn 8 favoriete tips om een magneet te zijn voor jouw klanten

In het midden van de nacht word ik wakker... Ik ben nat!? Heb ik … ? Toch niet in mijn bed geplast? Oh neen, dat kan toch niet! Ik ben 40+. 
Zot wat er door je hoofd flitst als je wakker wordt om 3u34. In een nat bed wel te verstaan. Langzaam maar zeker begint mijn verstand te werken. Tot ik tot plots tot de conclusie kom: "Oh help, ons waterbed is kapot". Licht aan en checken. En jawel, ons waterbed lekt wel degelijk. Drama. En opluchting want het gat is nu ook weer niet zoooo groot dat we gaan verdrinken… de opgeluchte, slappe lach volgt.  Midden in de nacht ga ik voor de ‘lapmiddelen-oplossing. Ik zoek snel wat handdoeken bij elkaar en we slapen gewoon verder.  

Aan het ontbijt overleg ik met Tom wat ons te doen staat. Hij zal het bed vandaag herstellen, zo stelt hij mij gerust. Als een echte plantrekker (of je kan het ook een vooruitziende vrouw noemen ) ga ik op het web kijken. Want wat als dat waterbed niet kan hersteld worden?

Op dat moment werkt mijn brein op volle toeren. Google weet het antwoord.  Natuurlijk. Vele antwoorden zelfs. Zoals altijd. Ik bedenk dat dat toch wel DE manier is om klanten te magnetiseren. Als bedrijf namelijk ALTIJD actief zijn met informatie voor jouw ideale en potentiële klant. Online en offline. Waterbed stuk? Hupsakee, ik denk aan bedrijf Bosmans Heist-op-den-Berg (nee, ze betalen niet voor deze reclame 😊). 

Als ondernemer krijg je de meest uiteenlopende vragen.  Die vragen houden je wel bij de les en zorgen er voor dat je groeit. Dat je een expert wordt zonder dat je het beseft. 

De meest gestelde vraag aan mij door mijn klanten is: "Hoe zorg ik ervoor dat klanten mijn producten kopen?" Laat dat nu dat de meest uitdagende vraag zijn!

Ik geef je mijn 8 favoriete tips mee om een magneet te zijn voor jouw klanten: 


1/ Wie is de klant die jouw product nodig heeft? En waarom precies? 

Het is niet alleen belangrijk om te weten wie je ideale klant is, maar ook randvoorwaarden kunnen belangrijk zijn. Denk aan mijn waterbed: dat is een acuut probleem, dat meestal midden in de nacht vastgesteld wordt. Dat is een belangrijk gegeven. Heb je hier al eens bij stil gestaan? De beddenverkoper weet natuurlijk niet wanneer mijn mijn bed lekt. Hij weet ook niet van de nachtmerries omdat ik dacht dat ik bedplas. 

Boodschap: jouw product op elk moment in de kijker zetten is een MUST. Elke dag opnieuw schitter jij om je product de bekendheid te geven dat het verdient. Dit kan alleen met een marketingstrategie. Hoe kan je daarvoor zorgen?  Via verschillende kanalen en acties. Enkele voorbeelden: website, sociale media, folders, bellen, bloggen, …. 

2/ Een klant koopt van iemand die hij kent

Doe de test bij jezelf. Waar koop jij jouw waardevolle producten? Meestal niet bij een persoon waar jij je niet goed bij voelt. Neen, jij koopt deze bij mensen die je vertrouwt. 
Daarom de boodschap: laat jezelf zien online én offline. Zo creëer je een vertrouwensband. Investeer tijd om aanwezig te zijn op netwerkevents. Onderschat de mond-tot-mond reclame niet, maar laat dit zeker niet je enige kanaal zijn.

3/ Jij bent op de plaats waar je klant is

Verkoop je sport-gerelateerde producten? Of diensten voor drukke mama’s? Richt je verkoop op kanalen die bij je producten en bij je doelgroep horen.  Dat is niet altijd een gemakkelijke opdracht. Tip: hoe beter je je marketing kan richten, hoe beter het resultaat zal zijn. 

4/ Een klant koopt wanneer jij aan de klant vraagt om te kopen


Een klant koopt op het moment dat jij je aanbod doet. Een ‘neen’ heb je, een ‘ja’ kan je altijd krijgen. Dus: close die deal! Als je je klant niet letterlijk vraagt om jouw product te kopen, kan jij de verkoop makkelijk mislopen. Sales is business. Tactisch blijven is de boodschap: kies het juiste moment en de juiste woorden om met je voorstel de verkoop af te sluiten. Oefening baart kunst. 


5/ Laat je product voelen, waarnemen, ontdekken

Ken je product.  En weet waarom je klanten ‘klanten’ zijn. Hoe ervaren jouw klanten jouw producten?  Hoe beter dat jij weet waarom een klant jouw product koopt, wat hij waardeert en wat hij als voordeel ervaart,  hoe beter jij op deze verlangens kan inspelen. 
Tip: geef veel informatie.  Geef gratis tips en tricks.  Benut je website en sociale media hier ten volle voor.  Jouw toekomstige ‘product lover’ gaat je vinden. Dus: geven, geven en nog eens geven. 

6/ Maak van jouw klanten ambassadeurs

Daag jouw enthousiaste klant uit om zijn unieke productervaring te delen. Dat kan door een testimonial te schrijven. Of zorg voor een interview of vraag om een video-boodschap in te spreken.  
To do: maak werk van klantenverhalen.  Jouw toekomstige klanten kunnen hier niet aan weerstaan.  

7/ Verwen je bestaande klanten

Kom origineel uit de hoek. Bel je klanten na een tijd op en vraag oprecht hoe het met hen gaat. Stel geïnteresseerde vragen over hoe ze met je product omgaan. Nodig je klanten uit voor een opendeurdag, stuur ze een verjaardagskaart of geef een cadeautje voor nieuwjaar.  Er zijn mogelijkheden genoeg.   

8/ Maak tijd 

Blokkeer in je agenda momenten om actief je klantenmagneet bij te sturen. Doe dit wekelijks. Dit is een puzzelstuk in je onderneming waar je tijd MOET insteken. Wat, wanneer en hoe ga je jouw klanten benaderen? Een belangrijke to-do elke week opnieuw. 

Want door een klantenmagneet te worden, laat je product schitteren.  En help jij je klanten! Wees een fiere ondernemer. De hele wereld mag weten hoe fantastisch je product is!