6 praktische tips om angst te overwinnen én doelen te halen.

Weet je waar ik het liefst loop? In de Putse bossen in Schriek. Sporten is zoals je waarschijnlijk al weet, mijn uitlaatklep. Het ontspant me en het maakt mijn overvolle hoofd weer leeg. Zalig gevoel.

Ik ben wie ik ben. Ook in sport stel ik doelen. 😊Die doelen variëren wel. Soms wil ik een bepaalde tijd realiseren of ik ga voor een (ganse of halve) marathon of combineer beide doelen. 

Meestal train ik met volle goesting.  Ik geniet echt van dat sporten en dat zie je aan mijn ‘smile’. Maar uiteraard heb ik ook mijn mindere dagen. Dan sport ik omdat het ‘moet’. Niks moet uiteraard. Maar omdat ik dat doel heb gesteld, wil ik het ook halen en kan ik volhouden. 

Totdat…  mijn tijd niet echt meer verbetert.  Of mijn conditie werkt me precies tegen. Ken je dat gevoel?  

Dan betrap ik mezelf op een angstig gevoel. Wat als….?

Wat als ik mijn doel niet haal?  Ik geraak precies achter op schema. En ik doe nochtans keihard mijn best? Kan ik het wel? Paniek en excuses duiken op, want ik wil echt NIET falen…

Na al die jaren weet ik het wel. Angst kan mij op bepaalde momenten simpelweg verlammen. Hoe sterker ik begin te geloven dat ik de gestelde tijd voor mijn halve marathon niet ga halen, hoe groter het  angstgevoel in mijn lijf wordt. 

De kunst zit erin om vriendschap te sluiten met je angst.

Mijn tips:

-     Dankbaar zijn dat ik kan lopen.

-     Dankbaar zijn dat ik voor mijn doel KAN gaan.  

-     Trucjes bedenken (en onthouden) die voor mij werken. Zo is één van mijn mantra’s om die angststemmetjes het zwijgen op te leggen:  “Dieltjens zwijgt gij kunt da!”   (simpel toch? Maar het werkt)

En nu trek ik de parallel met ondernemen. Want ook hier is doelen stellen superbelangrijk. En jawel. Net als in het sporten kunnen die ondernemersdoelen verlammend werken. Maar vergeet niet: ze werken ook als een drug. Of als peper in je gat.  Je gaat sneller en beter te presteren.  

Het kan dus 2 kanten uitgaan.   

Mijn coach zegt: ‘Als je een doel stelt en je voelt geen buikpijn dan is je doel niet groot genoeg.’

Dat is er boenk op! Dat rare gevoel in je buik, dat zijn groeipijnen. Want ja: jij gaat groeien. En dat is spannend! Het is wat je wil. Daarom. Krijg dat gevoel van de winnaar die zijn angst omarmt. 
Eigenlijk is dat soort angst positief. Het is de weg naar jouw succes.

Wil jij als winnende en succesvolle ondernemer op pad te gaan? Dan ben ik je grootste supporter. Go for it! Weet je wat, ik voeg de daad bij het woord: ik geef je nog 6 extra tips mee. Tips die voor mij werken. 

6 praktische tips om angsten te overwinnen (en doelen te halen)

1/ met welke angst je ook zit, hoogstwaarschijnlijk wordt die geen werkelijkheid. Eerlijk waar. Dus, maak je niet druk over iets dat er niet is. Problemen los je op als ze zich voordoen.
2/ Schrijf voor jezelf 5 punten om waarom je deze taak of doel WEL kan halen. 
3/ Bel je coach. Of als je die niet hebt, kies een ondernemer uit jouw netwerk.  Eentje waar jij naar opkijkt. Als de angst op duikt, pak de telefoon en bel hem op. Zo ben weer een stap verder. Hij of zij zal jou wel die sjot onder je kont geven. 😊
4/ Ga in actie.  Als je niks doet, overwint de angst. Dus: actie, actie, actie!
5/ Kijk eens terug naar je successen
6/ En zeer belangrijk: denk altijd positief!

Ilse DieltjensComment