Is het geld op mijn bankrekening van mijn onderneming?

1200 euro, fluister ik naar Youri nadat ik het prijskaartje aan de kast van onze dromen heb omgedraaid. We staan in een meubelwinkel waar dit ongeveer de goedkoopste kast uit het assortiment is. En toch.

Dit las ik in het tijdschrift Steps een tijdje geleden. Het artikel is geschreven door niet minder dan Kelly Deriemaeker.  Kelly is getrouwd met Youri, ze blogt op haar website, www.talesfromthecrib.be en schrijft voor magazines en kranten.

Een virtueel potje voor een kast

1200 euro voor een kast. Natuurlijk heeft ze het geld. Dat is niet het punt. Het punt is dat ze een budget heeft voor haar huishouden, voor eten, voor verzekeringen, de lening of huur, uitstapjes, enz.  Het budget voor de ‘coole zaken’ zoals deze hippe kast is daar niet op voorzien.  Wat is trouwens het budget om niet-dringende uitgaves te bekostigen?

Dit is het leven zoals het is. In elk gezin, in elk bedrijf.

Is al het geld van mij?

Stel, je wil die hippe kast of dat ander niet noodzakelijk en niet dringend hebbeding écht graag.  Je kan dan beginnen schuiven met je geld. Het geld van bestemming wisselen. Is dat verstandig? Ik denk het niet. Je huishouden, je eten, je lening, dat zijn geldbestemmingen die niet kunnen wachten. Die noodzakelijk zijn. Dat is in je privé de pure waarheid maar zo is het ook in je business.

Geld plan je

Geld budgetteer je. De ondernemer die denkt dat je op voorhand moet weten hoeveel je verkoopt van je product om te budgetteren heeft het mis. Je plant je geld aan de hand van de informatie die beschikbaar is. Hoeveel producten denk je te verkopen? Ook al ken je je zaak en de markt heel goed, jij hebt geen glazen bol. Jij bent ondernemer: dus je weet wel hoe je business draait en zal evolueren. Je maakt een budget, maar dat is geen vaststaand feit.  Je past aan waar en wanneer het nodig is.

Concreet in je business

Je kijkt realistisch naar je onderneming en plant hoeveel producten je dit jaar verkoopt. Dat zijn jouw inkomsten. Vervolgens maak je een strikte planning op. Zie de zaken niet te rooskleuring en speel zeker niet vals. Het geld dat NIET aan jou toebehoort, kan je niet gebruiken om bedrijfskosten te betalen. Wil je toch een uitzonderlijke bedrijfskost realiseren?  Zonder een voorgaande analyse, zit je op de blaren. Het is niet omdat er op een bepaald moment veel geld op je bankrekening staat, dat je dan een nieuwe machine kan veroorloven, of een nieuwe laptop of ander dure investering.  Dus …. blijf van dat (belasting)geld af.

Gedaan met slapeloze nachten

Een analyse voor een budget maken kost tijd. Het vraagt een serieuze planning. Maar het is een to-do die loont. Het brengt rust en inzicht. Want je staat soms sneller in het rood dan je verwacht.

Wat je weet, daar kan je niet omheen.

Kelly Deriemaeker omschrijft en besluit haar column ‘een virtueel potje voor een kast ‘ met de wijze woorden "kennis is macht".

Ik kan alleen maar bijtreden bij deze verstandige conclusie.