Wat is een druppelrekening?

Ben jij een gevorderde PF’er of Profit Planner? Of wil je je verdiepen in Profit First? Dan is dit artikel een must-read.

Wat is een druppelrekening?

Een druppelrekening of ‘DRIP-account' (Profit First term) is een rekening voor betalingen die je vooruit ontvangt.

Wanneer gebruik jij best een druppelrekening?

Als jouw bedrijf investeert in producten, in tijd en er zijn gerelateerde vaste kosten om jouw product of dienst te realiseren.

Typisch voor een druppelrekening:

  • werkzaamheden dat je bedrijf over een langere periode verricht en waarvoor jij al factureert
  • een cursus waarvoor een klant inschrijft: het inschrijvingsgeld is op voorhand te betalen en de cursus start binnen X maanden
  • een studie die jij verricht: de klant betaalt, maar de oplevering van het project gebeurt over 6 maanden.

Een concreet voorbeeld: 

Je verkoopt een groot project voor een bedrag van 120.000 euro. Dit bedrag ontvang je voor de werken aan het project starten. De werkzaamheden voor het project duren 12 maanden.  In werkelijkheid verdien je elke maand 10.000 euro. Je zet bij de aanvang van het project en de ontvangst van het bedrag, de volle 120.000 euro op je druppelrekening.
En dan zorg je ervoor dat er elke maand automatisch 10.000 euro verschijnt op je ontvangstenrekening. 

Het allerbeste scenario is dat je 5000 euro ontvangt op de 10de van de maand en de 25ste van de maand de volgende 5000 euro.  Het 4de principe van het Profit First verhaal: ritme. Verder blijft de druppelrekening onaangeroerd. De druppelrekening spreek je slechts 1 of maximum 2 keer per maand aan, om de som naar je ontvangstenrekening te sturen.

Waarvoor zorgt een druppelrekening?

Plat gezegd: er voor zorgen dat jij als ondernemer het geld niet spendeert.
De druppelrekening zorgt ervoor dat je je verdiende geld 'druppelsgewijs' op je ontvangstenrekening ziet verschijnen. Zodanig kan je de gerelateerde kosten en uitgaven van het project financieren. Denk maar aan de gerelateerde arbeidskosten of energiekosten enz.  Deze kosten betaal je immers elke maand.

In het Profit First Boek gelezen voor jou

In het Profit First boek las ik een verhaal van exclusieve reizen die zelfs 5 jaar vooraf worden besteld. 5 jaar! Of denk aan exclusieve wijnen die een rijpingsproces ondergaan. De aanbieder ontvangt een som geld vooraf om de reservering van de reis of de wijn te garanderen aan de klant. En daar schuilt het gevaar...  Jij weet dat net zo goed als ik: het geld is op dat moment beschikbaar op je bankrekening. Ondertussen krijgt je bedrijf te maken met allerlei kosten. Maar de kosten die gepaard gaan met het verkochte item zijn gerelateerd aan het jaar van de oplevering. En dat is de reden van het in leven roepen van een DRUPPELREKENING: vermijden dat het geïnde geld gespendeerd is vooraleer de kosten vereffend zijn.  Profit planning op zijn best.  

Ilse DieltjensComment