Heb jij een cash management systeem?

Nadenken over je kosten en actie ondernemen is super.

Maar…  maak jij gebruik van een cash-management-systeem?  Ok, dit klinkt alsof het een duur softwareprogramma is, waar je rapportjes mee kan maken die je toch niet gaat gebruiken.

Neen.  Daarover heb ik het niet.

Je blijft baas van je bedrijf. En met baas bedoel ik: je houdt je inkomsten én je kosten onder controle. Profit First is een cash-management systeem dat NIKS kost. 

NIKS. Ja, je leest het goed.  Je moet alleen weten hoe je Profit First gaat toepassen.  En geloof me, dat is echt niet moeilijk. 

Wanneer en hoe start je als ondernemer met Profit First?

Ga je wachten tot je voldoende omzet draait? Niet doen! De toekomst van je bedrijf begint hier en nu, zoals een leeg blad. Dit is zelfs het ideale moment om de zeer krachtige cashmethode je eigen te maken. Je kunt geen slechte financiële gewoonte aanleren. Je start immers van nul.
 

In de eerste fase van je bedrijf focus jij je volledig op verkopen en actie. Processen en systemen volgen later. De Profit First percentages  die jij toepast zijn de standaard percentages. Je gaat starten met lage percentages en je gaat deze elke maand bijstellen. Zodanig dat je maand na maand dichter komt naar de basispercentages.

Je kan dus op elk moment starten met Profit First.  Starter of ervaren rot. Je bedrijf gaat er gewoon gezonder van worden.  Waarom zou je dan nog wachten?

Een voorbeeld uit de praktijk

De betalingen van je uitgeschreven facturen komen terecht op jouw bankrekening. Je  start met een omzet van 50.000 euro voor ogen en met de volgende streefpercentages: 1% winst, 30% voor je salaris ( = loon voor jouw als ondernemer ), 30% voor je belastingen en de overige 39% zijn voor je kosten.

PS Merk je op dat het percentage van je gemaakte kosten moeten dalen ten opzichte  van de doelpercentages? Elk kwartaal stel je je percentages bij tot je aan deze onderstaande doelpercentages komt.

Profit First doelpercentages voor een eenmanszaak in België:
 

Profit First percentages Eenmanszaak

Profit First percentages Eenmanszaak

Merk op:

1/ Deze percentages zijn niet perfect. De percentage zijn sterk afhankelijk van persoonlijke en zakelijke omstandigheden. Maar ze vormen wel een zeer goed uitgangspunt.
2/ Wil jij graag percentages op maat? Dat kan door een Profit First Assesment op maat van jouw bedrijf.

Maar een gouden raad die ik je geef: lig nu niet wakker van de geavanceerde Profit First technieken.  Als je bedrijf minimaal 1 jaar actief, komt deze strategie aan de orde.

Winst maken, je belangrijkste actiepunt

Een zeer belangrijk actiepunt: open een winstrekening.  1% van jouw omzet, schrijf je over naar deze rekening. Zie dit als een verplichting. 1 van de belangrijkste principes van Profit First.  En het uiteindelijke doel van je bedrijf, ja toch?

Wat kies jij?

1)      Jij bent ondernemer en doet wat je moet doen. Je zet je voor 100% in voor je bedrijf. Je bedrijf zal groeien. Maar je cijfers ook?  Je hebt er niet echt een idee van.

OF

2)      Jij bent ondernemer en doet wat je moet doen én je past Profit First toe als cash-management-systeem. Dit kost je trouwens geen geld. Je zet je voor 100% in voor je bedrijf. Je bedrijf zal groeien. 98% van je budget steek je in je bedrijf.  Je voelt nauwelijks verschil met die 100%.  Je weet dat je winst maakt.  Je ziet het geld (die 2%) gewoonweg op die winstrekening staan. En elke maand komt er bij.

Welke situatie kies jij?

Profit First is geen hocus-pocus.  Maar iets waar je als ondernemer en als mens kennis mee moet maken.  Het is eerder een AHA-erlebnis.  

En voor je het weet, heb je een vette bankrekening.

Wie wil dat nu niet?

Go for it!