Jij start als ondernemer.

en paniek! Hoe ga jij je geld onder controle houden?
 

Is Profit First geschikt voor jou als startende ondernemer?
Natuurlijk!

Je start je eigen bedrijf. Super enthousiast en volle moed zet jij jouw product of jouw dienst in de markt. Opgelet. Eén principe is hierbij heel belangrijk (behalve je ondernemingszin) namelijk  spaarzaamheid.

Na de eerste euforie belanden vele ondernemers al snel met hun 2 voeten op de grond.  Dat er zoveel kosten aan een bedrijf waren, is toch wel een schok. 

Spaarzaamheid dus.  Maar dat klinkt …  saai? 

Serieus, ik meen ik het echt. Opgelet, met spaarzaam zijn bedoel ik niet ‘gierig’ zijn. Maar eerder kritisch zijn. Je afvragen of je gewenste aankoop ook een meerwaarde is voor je bedrijf. Is deze kost echt-echt nodig?

Jouw bedrijf groeit met het ‘nodige’ kapitaal.  Ik ben er zeker van dat je zelfs beter groeit, als je bewust met je aankopen omgaat.  Zelfs zonder veel geld op de bankrekening lukt groeien.  Als jij je consequent afvraagt: zijn deze kosten werkelijk nodig? Dan ben je zorgzaam bezig met je kapitaal. Kosten op een minimum houden is een strategische uitdaging. Hoe beter je dit onder controle houdt, hoe sneller je een groei waarneemt.

Enkele aandachtspunten:

1.       Heb jij echt een ‘flashy’ kantoorruimte nodig? Ontvang jij klanten?

2.       Welk kantoormateriaal is nuttig en wat is eigenlijk overbodig?

3.       Auto versus bestelwagen, wat zijn de functionele vereisten? 

4.       Software: huren of kopen? Heb je echt zoveel licenties nodig?

5.       Laat je abonnementen op vaste kosten zoals elektriciteit, telefoon, internet eens checken.

6.       Wedden dat het veel beter en goedkoper kan?

7.       Verzekeringen, vergelijk.

8.       Werknemer, nodig of niet. Is hij/zij voldoende geëngageerd?

9.       Vermijd absoluut hoge terugkerende kosten.

10.   Analyseer je productieproces.  Waarom worden sommige handelingen gedaan?  Omdat het altijd al zo was?

11.   Vergelijk de prijzen van je groothandel eens met die van de concurrent. 

12.   Er zijn heel wat app’s en software die je het leven als ondernemer makkelijker maken en je tijd laten besparen.  Maak er gebruik van! En ze zijn dikwijls gratis!


Jij bent de ondernemer, de krak in je vak.
Wat is echt nodig?
Wat is overbodig?
Denk creatief na!

Hoe lager de vaste kosten zijn, hoe lager ook jouw minimumomzet ligt die je moet realiseren om geen verlies te maken. En hoe sneller je winst aan het maken bent. Logisch.

Je vraagt je niet af: “Hoe krijg ik meer omzet?”.
Je vraagt je af: “Hoe groei ik als bedrijf op een gezonde manier?”

Hier kom ik op het punt: maak gebruik van een cash-management-systeem.  Je blijft baas van je bedrijf. Je houdt je inkomsten en je kosten onder controle. Profit First is een cash-management systeem dat NIKS kost.  Ja, je leest het goed.  Je moet alleen weten hoe je het aanpakt, en geloof me, dat is echt niet moeilijk.Wanneer en hoe start je als startende ondernemer met Profit First?

Ga je wachten tot je voldoende omzet draait? Niet doen! De toekomst van je bedrijf begint hier en nu, zoals een leeg blad. Dit is zelfs het ideale moment om de zeer krachtige cashmethode je eigen te maken. Je kunt geen slechte financiële gewoonte aanleren. Je start immers van nul.
 

In de eerste fase van je bedrijf focus jij je volledig op verkopen en actie. Processen en systemen volgen later. De Profit First percentages  die jij toepast zijn de standaard percentages. Je gaat starten met lage percentages en je gaat deze elke maand bijstellen. Zodanig dat je maand na maand dichter komt naar de basispercentages.

Een voorbeeld uit de praktijk

De betalingen van je uitgeschreven facturen komen terecht op jouw bankrekening. Je  start met een omzet van 50.000 euro voor ogen en met de volgende streefpercentages: 1% winst, 30% voor je salaris ( = loon voor jouw als ondernemer ), 30% voor je belastingen en de overige 39% zijn voor je kosten.

PS Merk je op dat het percentage van je gemaakte kosten moeten dalen ten opzichte  van de doelpercentages? Elk kwartaal stel je je percentages bij tot je aan deze onderstaande doelpercentages komt.

Profit First doelpercentages voor een eenmanszaak in België:
 

Standaard percentages voor eenmanszaak

Standaard percentages voor eenmanszaak

 

Merk op:

1/ Deze percentages zijn niet perfect. De percentage zijn sterk afhankelijk van persoonlijke en zakelijke omstandigheden. Maar ze vormen wel een zeer goed uitgangspunt.
2/ Wil jij graag percentages op maat? Dat kan door een Profit First Assesment op maat van jouw bedrijf.

Maar een gouden raad die ik je geef: lig nu niet wakker van de geavanceerde Profit First technieken.  Als je bedrijf minimaal 1 jaar actief, komt deze strategie aan de orde.
 


Belangrijkste actiepunt

Een zeer belangrijk actiepunt: open een winstrekening.  1% van jouw omzet, schrijf je over naar deze rekening. Zie dit als een verplichting. 1 van de belangrijkste principes van Profit First. Lees hier waarom.

Het doel is dat je eigen maakt wat een cash management systeem is. Het is makkelijker te starten van een leeg blad. Je maakt jezelf vertrouwd met een fundamenteel financieel systeem. Dit vraagt heel weinig energie. Jij steekt de andere 98% van je energie in je bedrijf. Jij bent ondernemer en zet je bedrijf op de kaart. Dat is belangrijk. Ik draag bij tot de 2%. Jouw financieel cash management systeem dat je rust en inzicht brengt in je cijfers. Je neemt beslissingen met een blik op je bankrekening.

Zeer vertrouwd en zeer rustgevend.

Go for it!

Ilse DieltjensComment