4 voordelen om trouw te zijn aan je leverancier van bouwmaterialen

Break even draaien is jouw huidige realiteit. De winst van je resultatenrekening staat niet op je bankrekening. Een stapel te betalen facturen op je bureau maar de veel te geringe cashstroom zet je schaakmat. Dat ‘vret’ aan jou, zeg ik in mijn sappig dialect.

Ik lees de gedachten van de toeschouwers. Ik voel de spanning. Ik snij up-to-date pittige topics aan tijdens mijn voordracht bij ‘Momdernemer’, een netwerk voor vrouwelijke ambitieuze ondernemers.

Jullie denken wellicht dat jullie geen goede ondernemers zijn. Niks is minder waar. Ook ik heb deze zaken ervaren als bestuurder van een schrijnwerkerij. Heel normaal. Echt.

Zonder vallen kan je niet knallen

Na de voordracht geraak ik in gesprek met een top-onderneemster uit de bouw. “Je slaat nagels met koppen”, beaamt ze. “Ondernemers beseffen niet hoeveel geld ze laten liggen door hun leveranciers niet contant te betalen”, bevestigt ze. En ze voegt er nog aan toe dat door trouw te zijn aan haar vaste leveranciers gedurende zoveel jaren zij voorrang krijgt bij de huidige schaarsheid aan bouwmaterialen.

Inderdaad, dat is een feit. Het voordeel van ‘eeuwige trouw’ laten wij vaak links liggen. Het zou ons nochtans massa’s tijd en geld kunnen besparen, zeker bij schaarste van producten. Wie gaat deze leverancier voorrang geven bij schaarste? Inderdaad, de klant die snel betaalt, die correct is in zijn communicatie en deze leverancier apprecieert, erkent en waardeert voor zijn inspanningen.

Maar jij denkt,

- betaal je vervolgens niet de hoogste prijs?

- sta je vervolgens nog sterk genoeg bij het onderhandelen voor de betere voorwaarden?

- contant betalen, dat is geen voordeel meer.

Jawel. Jawel.

Luister je liever naar deze blog?

Ik geef je de 4 voordelen waarom trouw zijn aan je leverancier goud waard is.

1. Besparing door kortingen.

Door een vaste leverancier te kiezen zou je gebruik kunnen maken van korting contant. Dit betekent concreet dat je bijvoorbeeld 2% van je aankopen mag in mindering brengen. Wanneer je bij deze leverancier voor 100.000 euro producten aankoopt, heb je een korting van 2000 euro. Dat is geld dat je extra verdient op je aangekochte materialen. Je winst verhoogt. Vaak is deze mogelijkheid alleen weggelegd voor de trouwe klanten.

2. Nieuwe leveranciers zoeken versus leveranciers behouden.

Nieuwe leveranciers zoeken, Leveranciers keer op keer vergelijken, en uittesten vraagt enorm veel van je kostbare tijd. Het is een korte-termijn-strategie. Je begint telkens opnieuw als klant onderaan de ladder. De leverancier kent jou niet. Het gevolg is vaak dat je bij de eerste levering contant dient af te rekenen. Je bent een nieuwe klant die bij de leveranctier een zekere achterdocht opwekt. Misschien krijg je wel vragen waarom je van leverancier verandert en toch dezelfde producten koopt. Dat geeft de nodige rooksignalen. Een leverancier behouden, jaar na jaar, betekent dat jij diegene bent die als eerste materialen wordt aangeleverd bij schaarste. Het voordeel is dat jij ook naar je klanten toe zeer betrouwbaar overkomt. Jouw werven vertragen immers niet.

3. Leveranciers trouw als basis voor de beste service .

Trouw zijn aan je leverancier en je leverancier trouw aan jou vraagt een wederzijdse inspanning. Jij hebt het volste vertrouwen in hun product en in hun bedrijf. Je kent hun voorwaarden, hun manier van werken en de interventie snelheid als iets niet correct geleverd is. Door de jarenlange band die je opbouwt worden de wederzijdse beloften ingevuld. Dat is hét voorbeeld van professionaliteit in de zakenwereld. Dat neemt niet weg dat jouw huidige leverancier jou de nodige aandacht moet geven. Leveranciers die dat begrijpen dragen hun klantentrouw hoog in het vaandel. Zij gunnen hun top-klanten de beste service, de nodige extra’s en onderhandelen tegen de beste prijzen. Zij weten als de beste dat nieuwe klanten zoeken een meer tijdrovende activiteit is dan jou als bestaande klant in de watten te leggen. Klantentrouw blijven verdienen. JIj bent geen nummer.

Als klant willen we ons uniek voelen bij een leverancier. Een leverancier die dat begrijpt, neemt de telefoon en stelt de simpele vraag: ‘hoe is’t’. Hij heeft immers opgevangen dat er een medewerker weggaat en dat jij meer op je boterham krijgt. Jij voelt je gewaardeerd. Het menselijke karakter van een goede leverancier stel jij sterk op prijs. Nog meer dan geld en tijd. Bij een speciale aanbieding of een uniek event sta jij als eerste op de lijst om een uitnodiging te ontvangen.

4. Betrokkenheid bij verbeteringen van de leverancier

Het is aan de beste klanten dat leveranciers vragen of er verbeteringen aan hun product of dienstverlening mogelijk zijn. Als trouwe klant krijg je vaak de gouden kans om jouw ervaringen te delen en het product of service te verbeteren. De feedback van trouwe klanten wordt als waardevol ervaren. Een win-win.

Een leverancier wordt op die manier meer dan een zakelijk contact. Een man of een vrouw waarop je kan rekenen. Hij behandelt jou als een echte VIP.

Ben jij de leveranciershopper of leveranciersshopper? Stop daarmee, want jij laat ongekende troeven liggen. Zowel in geld als in tijd, en een relatie die goud oplevert.

De quote van Stephen Covey vat het samen:

‘Trust is the glue of life. It’s the most essential ingredient in effective communication. It’s foundational principle that holds all relationships’.

Tijd om sparringsmoment in te lassen, boek hier jouw winstgevende boostcall.

Hallo, ik ben Ilse Dieltjens, ik help ondernemers uit de bouwsector. Ooit maakte ik van mijn schrijnwerkerij in enkele jaren tijd een miljoenenbedrijf door het financieel plan te koppelen aan een haalbaar marketingplan. Als auteur schreef ik mee aan de Vlaamse versie van Profit First en combineer cijfers en marketing als geen ander. Recent bracht ik het boek Werk slimmer, Verdien meer op de markt waar ik, samen met jou, de mol in jouw bedrijf ontmasker. Als businesscoach (aka -mentor) hou ik mijn klanten een spiegel voor en reik ik concrete to do’s aan met een no-nonsense aanpak.

Vorige
Vorige

Offertes in de bouwsector, 5 stappen naar een winstgevende offerte

Volgende
Volgende

Waarom het tijd is om de prijzen in de bouw te verhogen