Kermisgeld op ondernemersniveau is fun!

Het laatste weekend van juni is het steevast kermis in Schriek, mijn dorp. Als lagereschoolkind was die kermis hèt evenement van het jaar. Het schooljaar zat er op en dat vierden we op de kermis. Zalige tijd was dat!

Toch werd ik me net op die plek, elk jaar opnieuw, bewust van de waarde van het geld. Omdat mijn ouders ons een vast bedrag gaven, een ‘kermisbudget’. Het was dus niet van eindeloos zeuren om eindeloos lang op de attracties zitten en te doen waar elk kind goesting in heeft. Neen. Een vast bedrag was het en ‘op is op’.

Als ik terugkijk op mijn kindertijd ben ik blij met de opvoeding die ik kreeg, ook al zag ik dat toen niet altijd zo. (Ik wilde wel graag én in de rups, én het lunapark én op de paardenmolen ‘de flosh’ vangen, én eendjes vissen… en dat alles liefst uren aan een stuk)

Hoe met geld om te gaan, dat zou een schoolvak moeten zijn.

Op school leer je niets over zoiets belangrijks als ‘hoe je met geld om moet gaan’. Als financieel coach weet ik dit uit mijn praktijk. Voor een te groot percentage van de mensen is hun 'relatie' met geld een moeilijk ‘dingetje’. En vaak stel ik vast dat de omgang met geld wordt bepaald door hoe je opgegroeid bent, hoe het er thuis aan toe ging met geld. Als je als kind voortdurend geconfronteerd werd met een aanhoudend gebrek aan geld, heb je wellicht niet zo’n positieve relatie met geld.

Ik kreeg dus een zeer belangrijke financiële tip met de paplepel ingegoten. Dit heeft een ongelooflijke impact op mij, mijn financiële gedrag, leven en toekomst. Ik ben er echt dankbaar voor.

Ik herinner me het moment nog dat ik voor de eerste keer kermisgeld kreeg (en dus voor de allereerste keer over een budget beschikte). Moeke leerde mij de oh-zo belangrijke les: van alles wat je in je leven aan geld krijgt of verdient Ilse, hou er altijd een gedeelte van apart. Spaar het. Ze plakte er toen een getal op. Later gaf ze er meer uitleg over, ze leerde me om telkens 10% op een aparte spaarrekening te zetten. Zij gaf me een wijze levensles. Ze leerde me om financiële problemen in mijn leven te vermijden, door altijd een reservepotje te hebben ‘voor als er iets gebeurt’. Dat klonk toen heel vaag.

En als je weet wat ik doe vandaag… dan heb ik haar raad heel erg goed in mijn oren geknoopt. 😊

Dus vanaf dat moment ging er telkens een vast bedrag naar mijn spaarpot. Die gewoonte heb ik nu nog. Nog steeds stel ik mijn uitgavenpatroon in op 90%. Met die 10% bouw ik al van kindsbeen af een kapitaal op.

Het kermisgeldverhaal is er ook op ondernemersniveau.

Benieuwd? Wil je hier graag meer over weten? Boek hier je gratis gesprek.

Ps. Mijn moeder gaf dezelfde tip aan mijn broer, maar zijn geld was altijd op.

Vorige
Vorige

4 basisingrediënten voor jouw groeibedrijf!

Volgende
Volgende

Succesvol ondernemen is voor 60% te wijten aan jouw mentale kracht