Succesvol ondernemen is voor 60% te wijten aan jouw mentale kracht

Een keileuke trail in La Roche-en-Ardenne. Leen van How about healthy daagde mij uit. Met maar liefst 1300 hoogtemeters verspreid over 27 km is de Trail des Fantômes, de zwaarste van ons land.

Ik verklaar mijzelf zot, op het moment dat ik de uitdaging aanneem. Vorige zaterdag was het zover. Om 8 u staan we aan de start met knikkende knieën. Slecht geslapen door een aaneenschakeling van rampscenario’s die door mijn mijn hoofd spookten. Ik droomde dat ik in de ravijn stortte, mijn knie verbrijzelde, door het struikelen eten en drinken verloor, de weg kwijtraakte enz. Aan het ontbijt krijg ik met moeite om een hap door mijn keel. De zenuwen g i e r e n door mijn lijf.

Ik schat een 4 à 5 uur lopen voor de boeg. Waarom heb ik mezelf dit toch aangedaan? En dan die 1300 hoogtemeters, waar is dat voor nodig Dieltjens?

Maar het is tijd. NU.

Ik herhaal nog even de to-do’s voor vandaag:

1/ niet te snel starten. Krachten doseren over de hele wedstrijd.

2/ wandelen is geen schande: bergop hoef je niet te lopen als je al stappend ongeveer hetzelfde tempo haalt, zo spaar je energie.

3/ blijf goed drinken én eten onderweg.

3-2-1, daar gaan we!

Eens gestart voel ik een gelukzalig tinteling door mijn lijf. Heerlijk spannend. Let’s do this.

Ik ondervind het al snel aan den lijve: dit is fysiek héél zwaar. De hellingen zijn steil en worden afgewisseld met al even pittige afdalingen. De veelbesproken runner’s high komt me hier niet helpen. Mij toch niet, omdat ik nooit echt in een ritme kom. Maar dat kan ook niet, want een trail is een parcours met opeenvolgende zware en telkens andere obstakels. Het vraagt veel inspanningen maar ook veel techniek en durf. De hoogtemeters en de afstand eisen stilaan hun tol. Afzien doe je. Welke afstand je hier ook kiest en zelfs al wandel je hem. Ik blijf gaan.

Ondanks dat alles loop ik een bangelijk goede wedstrijd. 😊

Ik geniet er nu nog van.

Omdat…

Ik mentaal onklopbaar was. Het stemmetje in mijn hoofd had ik volledig onder controle gedurende de hele wedstrijd. Je kent die stemmetjes wel, die je doen twijfelen, die je het leven zuur maken. Wel, niks van dat die Trail. YES! Ik sta er zelf nog altijd versteld van.

“Your talent determines what you can do.

Your motivation determines how much you are willing to do.

Your attitude determines how well you do it."

(Lou Holtz, American football coach)

Ik ben overtuigd dat succes slechts voor 40% bepaald wordt door talent en 60% door mentale kracht. Ja, je leest het goed 60 % door jouw kracht. Ook in jouw bedrijf is jouw mentale kracht het meest essentiële deel van jouw succes. Daarom is ontwikkeling in jouw ondernemerschap van cruciaal belang.

Mijn trainingsprogramma volg ik trouw, al geef ik onmiddellijk toe dat op jezelf zoveel kilometers vreten niet makkelijk is. Wat is daar het voordeel van? Mijn uithoudingsvermogen geraakt op punt, uiteraard, maar ik verbeter mij eveneens in mentale weerbaarheid.

Hoe doe ik dat en hoe denk ik daarover?

Het start bij een haarscherp doel dat uitdagend genoeg is. Dat is je startpunt. Als ondernemer en sporter ben ik mentaal sterk. Dat betekent concreet dat ik op alle vlakken en op alle momenten mijn emoties onder controle heb. Ik ben volhardend, ik zet door kost wat kost, ik beschik over een onuitputtelijke wens om te slagen. Dat neemt niet weg dat ik daar bang voor ben. Maar ik vertrouw mezelf hierin. Ik blijf daarom leren en verbeteren en sta open voor feedback. Ik heb geen last van mijn ego. Ik durf te verliezen en daardoor blijf ik dicht bij mezelf.

‘We might be the master of our own thoughts,

still we are the slaves of our own emotions.’

Passie en plezier in wat je doet is de meest essentiële voorwaarde.

Hoe beter je je gemoedstoestand en daaruit volgend je gedrag een betekenis kan geven, hoe makkelijker je de beste versie van jezelf wordt. Die keuzes dragen bij tot jouw geluk en je succes zowel in je privéleven als in je bedrijf.

“If you think you can do a thing

or think you can’t do a thing,

you’re right.”

Henry Ford

Ik vat het voor je samen.

Stel jezelf 3 vragen:

1) Wat is jouw doel?

2) Hoe bereik je dat?

3) Wat wil JIJ echt? (niet jouw partner, niet jouw maat, niet jouw medewerkers)

Dat is duidelijk.

Dan kijk je naar het volgende:

- Wat houdt jou tegen qua gedachten?

- Wat heb je nodig om je doel te bereiken?

- Welke overtuiging houdt je tegen?

- Welke vaardigheden heb je nodig?

- Hoe ga je met tegenslagen om?

- Hoe leer je door te zetten, ook als er andere succesvoller of sneller zijn?

- Hoe blijf je de focus bewaren?

Alles is een keuze.

Wat je overkomt, heb je niet de hand. Maar jij hebt altijd de keuze hoe je er mee omgaat. Dat is jouw pad naar onbegrensde mogelijkheden. En ook het pad hoe succesvol en winstgevend jij bent als ondernemer.

Een goede ondernemer besteedt niet alleen aandacht aan zijn business, maar ook aan zichzelf. Het mentale aspect van jou als CEO van je bedrijf, dat is essentieel om succesvol te worden. Niet alleen in jouw bedrijf trouwens, maar ook daarbuiten.

Dat wil jij toch ook?

Ik help je!

Boek hier een gratis gesprek. Ik help je graag verder.

PS. De laatste afdaling naar de aankomst was moordend voor mijn bovenbenen, dat heb ik de dagen erna gevoeld. Een letterlijk pijnlijke herinnering maar mentaal super krachtige opsteker. Maar met een grote glimlach en een nog grotere voldoening ging ik als 500ste van de 816 over de eindmeet in 4u47 voor 27 kilometers! Whoopwhoop.

PS. Ik ben echt in form om jouw omzet te boosten. Jij ook? Let’s do this together.

Vorige
Vorige

Kermisgeld op ondernemersniveau is fun!

Volgende
Volgende

Ben jij een loslater of een controlefreak?