Ben jij een loslater of een controlefreak?

Woensdag 10 juni, 9u28. Een WhatsAppbericht popt op.

Leen schrijft: Hey Ilse, ik ben ingeschreven voor de Fantômes op 08/08. Nog minder dan 100 plaatsen dus niet te lang wachten.

Ilse schrijft: 27 km. man da’s zot!

Leen schrijft: Ik heb al 2x de 33 km gedaan, dus dat lukt wel Ilse. Hoewel ik toen wel dacht: ‘waar ben ik aan begonnen’. Maar het is misschien de enige grote loopuitdaging dit jaar ds heb er zin in.

Half uurtje later, 10u10. Een nieuw WhatsAppbericht.

Ilse schrijft: Ingeschreven

Ter verduidelijking: als sporter plan ik regelmatig een uitdaging van formaat. Deze keer is het de Trail des Fantômes geworden. Goed voor 27 km lopen én 1300 hoogtemeters in de prachtige natuur van La-Roche-en-Ardennes. Ja, inderdaad een doel van formaat. Dus ook met een plan, anders haal ik het echt niet.

Woensdag 5 augustus. Tom informeert naar een aantal praktische details over de wedstrijd. Hij vraagt: Hoe gebeurt de registratie? Wanneer is de start? Hoe gebeurt de bevoorrading? Op zich zijn dat geen al te gekke vragen. Nu in coronatijd al helemaal niet.

Sh*t.

Plots besef ik dat ik mijn officieel startnummer niet heb gekregen. Dat komt meestal per post. Toch niet ergens verloren gegaan? Dat hoop ik terwijl ik mijn registratiemail opzoek in de mailbox. Maar… niks te vinden. Ik geraak stilletjes aan in paniek terwijl ik de inschrijvingen op de website van sportevents.be check. Helaas geen ‘Ilse Dieltjens’ te bespeuren… heb ik wel goed gekeken? Het gaat toch niet waar zijn hé? Ik open snel mijn rekening via de bankapp. En… die confronteert me met de keiharde waarheid: er is geen betaling overgemaakt naar Sportevents.

BAM! Die komt aan.

Ik ben NIET ingeschreven.

Wat nu???

En waarom schrijf ik precies deze mail? Omdat ik uit mijn stommiteiten minstens een les wil trekken. De ezel en de steen, remember. Dus…

Wat gebeurde er op 10 juni? Inderdaad ik hoor je nu hardop denken van …. Ilse, hoe is het mogelijk dat je via de 3 controlemogelijkheden en na 2 maanden niet doorhebt dat je NIET bent ingeschreven … Yep. Dat klopt. Maar ook dat is Ilse.

Op het betalingsscherm bij inschrijving is een positief teken gegeven. Mijn hoofd heeft dat teken de wedstrijdregistratie als compleet afgerond geïnterpreteerd. Ik vertrouwde op de verdere flow. Deze eigenschap ervaar ik doorgaans als positief. Het maakt dat ik als ondernemer heel makkelijk de controle loslaat. In mijn hoofd was ik al bezig aan de sportieve planning.

Hoe doe jij dat? Ga jij nakijken of je registratie tot in de puntjes is geregeld? Ben jij de controlefreak zelve of ben jij meer zoals mij, de Ilse die denkt het in orde is?

Herken jij je hier in?

- Jij hebt altijd de touwtjes in handen: in elke situatie van het ondernemersproces, van het binnenhalen van de opdracht tot de controle of het geld van de klant effectief op de rekening staat. Jij laat niet los!

- Jij bent bang voor fouten. Daarom controleer je elke stap in jouw onderneming. Fouten zijn niet alleen dom, maar ook duur en slecht voor je imago.

- Je stelt zeer hoge eisen aan jezelf. Je verwacht dat ook van de anderen. Je hebt het gevoel dat het nooit goed genoeg is.

- Jij bent een stressbeest. Jij jaagt jezelf door de dag en er komt nooit een einde aan je to-dolijst.

- Loslaten staat niet in je woordenboek. De boel de boel laten voor wat hij is, dat geldt niet voor jou.

- Jij bent niet zo heel erg gezellig, want er is altijd wel een taak of opdracht die je nog moet volbrengen.

- Jij legt de lat zo hoog omdat je denkt dat je anders niet goed genoeg bent.

Vraag: hoeveel keer herkende jij je in bovenstaande beschrijvingen? Was je antwoord 7 keer ‘ja’? Wel, dan ben jij een rasechte controlefreak. En daar doe ik mijn hoed voor af, want ik ben er zeker van, bij jou is ALLES tot in de puntjes geregeld.

Ik sta daarentegen geregeld voor een verrassing.

Maar ik heb andere capaciteiten. Leen panikeerde niet toen ze hoorde dat mijn inschrijving niet in orde was. Tijdens de Trial zei ze ‘Toen jij zei dat jij geen nummer had, dacht ik meteen, pff niet aantrekken, die krijgt dat toch in orde 😊.’

Ik hou van controle, maar met mate. Ik ga er van uit … het is in orde. Ik vertrouw, ik laat los en ik ga door. Het voordeel is dat ik rust ervaar in mijn geleverde acties. En soms, ja, dan loopt het fout. Maar wie maakt nooit fouten…

Durf jij met mij te delen: Wat past best bij jou: een controlefreak of een loslater?

ps. Uiteindelijk heb ik op vrijdag 07/08 om 13u30 mijn officieel startnummer in ontvangst genomen. Net op de valreep. Ik heb hiervoor heel wat acties moeten ondernemen (van bericht plaatsen op de website, op facebook, een paar mails en sms’en naar de wedstrijdleiding. Gebeld. Uiteindelijk ben ik persoonlijk naar het noodcafé gereden). Dit was toch wel stressen… ik geef het toe.

Ps 2 Hoe de wedstrijd zelf verlopen is? Geweldig! Maar ook loodzwaar omdat je door de aard van het parcours zelf nooit echt in je ritme geraakt (klimmen, springen, durven… ). Gelukkig was er mijn maatje Leen, we vormden een echt team. Check mijn Instagramkanaal, daar is het bewijsmateriaal te vinden .

Ps 3. Toch wil ik je aanraden om een controlefreak te zijn op je cijfers. Want je cijfers kennen, dat is het fundament van je bedrijf. Wil je hier graag eens over praten? Boek hier je gratis gesprek.

PS 4. Tijdens de Trial bedacht ik dat ik jou als lezer ook eens grondig wil uitdagen. Wat dacht je van een challenge? Zin in? Laat het me weten. Dan werk ik een uitdagend parcours uit, gratis natuurlijk. En dan beschouw ik jouw inschrijving als definitief. (lesson learned )


Vorige
Vorige

Succesvol ondernemen is voor 60% te wijten aan jouw mentale kracht

Volgende
Volgende

Blijf jij een leerling?