Profit First Lifestyle. Waarom ik WEL graag over geld babbel.

‘Als je genoeg verdient, hoef je geen rekening te houden met budget’ zeiden mijn ouders altijd. Daarmee bedoelden ze: ‘Als je genoeg verdient, hoef je niet na te denken over uitgaven.’ Dat denk ik toch. Eigenlijk vond ik die uitspraak altijd al vreemd.

Mijn kaarten liggen nu anders. In die zin: Profit First vertelt mij wat ik ‘kan’ uitgeven. Ik weet exact welk geld voor welk doel is bestemd. Omdat alles becijferd is, weet ik exact waar ik aan toe ben. Profit First geeft mij rust.

Tuurlijk, mijn ouders zijn echte succesvolle zakenmensen. En natuurlijk kenden zij hun cijfers. Maar de uitspraak kwam voor mij als kind raar over.

Wat is een budget? Dat had ik hen toen beter gewoon gevraagd. Voor mij is een budget een beperking. Meer nog: het is een goede beperking. Ik trek als Profit First Professional het systeem ook door in mijn privé-leven. Profit First is een lifestyle geworden.

Wat is een Profit First Lifestyle NIET?

- leven van factuur naar factuur.

- jezelf als eigenaar-zaakvoerder geen of nauwelijks loon uitkeren.

- een dwarsligger zijn voor groei.

Profit First Lifestyle is wel…

+ geld eerst opzij zetten en dan pas uitgeven.

+ financiële vrijheid creëren.

+ kunnen doen wat je wil en wanneer je wil zonder je zorgen te maken.

Als ondernemer is je persoonlijke financiële situatie gekoppeld aan de financiële gezondheid van je bedrijf. Dat is waar. Maar niets weerhoudt je om ook privé Profit First toe te passen.

De Profit First basis

Open 4 bankrekeningen:

1) De centrale privé-ontvangstenrekening. Op deze rekening worden al je ontvangsten gestort. Je loon van de zaak, het kindergeld, huur die je ontvangt enz.

2) Rekening voor dagdagelijkse uitgaven zoals boodschappen, kleding, schoolartikelen, uitgaan, benzine, ….

3) Terugkerende betalingen-rekening. Met deze rekening betaal je

- de vaste kosten (huur, lening, auto, telefoon, …. )

- de variabele vaste kosten (water, elektriciteit, verwarming, …. )

- wisselende kosten ( bv. zwemles van je dochter)

4) De oh-help-rekening oftewel je kluis. (zie mijn blog over de zakelijke kluisrekening), hier moet voldoende geld opstaan om een maand verder te kunnen (of x aantal maanden, dat bepaal jij zelf)

Profit First persoonlijke lifestyle, hoe pak je het aan?

1/ Verzamel al je persoonlijke facturen. Wees je bewust van wat je daadwerkelijk uitgeeft.

2/ Hoeveel schulden heb je? Welke leningen betaal jij af? Zorg dat deze ‘post’ beperkt blijft.

3/ De terugkerende betalingen: tel deze kosten op. Vermeerder dit bedrag met 10%.

4/ Regel automatische overboekingen vanuit jouw centrale privé-ontvangsten-rekening naar de andere rekeningen: vaste bedragen zijn gemakkelijk. De terugkerende betalingen, zie puntje 3. Op die manier creëer je een ‘budget’ voor de nodige uitgaven. En ga je sparen.

De neiging om extra geld uit te geven

Je weet wat er binnenkomt en je weet wat er buiten gaat. Geweldig is dat. Maar er is ook een ‘maar’. Zoals je weet: als je inkomen stijgt heb je ook de neiging om extra geld uitgeven. Door te werken met de 4 rekeningen ga je daar een stokje voorsteken. Je budget ligt vast.

Mijn opdracht: behoud je huidige levensstijl. Concreet betekent dit dat je gaat sparen. Dat is je beloning en tegelijkertijd je financiële vrijheid.

Dit betekent niet dat je leuke dingen uit je leven gaat bannen, zoals op vakantie gaan of lekker uit eten met vrienden… Tuurlijk niet. Maar de Profit First Lifestyle heeft wel een blijvende invloed op je leven. Het plan is dat het gat groter wordt tussen wat er binnenkomt en wat er buiten gaat.

Financiële vrijheid betekent ook dat het geld dat je spaart jouw extra euro’s gaat opleveren. Denk aan rente, denk aan opbrengst door een investering. Als je gespaarde geld elk jaar extra geld oplevert dan is je financiële vrijheid een feit.

5 tips om toe te passen vooraleer je geld uitgeeft:

1/ ga op zoek naar gratis ‘dingen’.

2/ koop niets nieuws als je het net zo goed met een gebruikte versie kan doen.

3/ betaal zo weinig mogelijk de ‘volle pot’.

4/ ga op zoek naar alternatieven, vergelijk!

5/ stel grote aankopen uit totdat je voldoende alternatieven hebt getest en je helemaal zeker bent dat je de aankoop nodig hebt.

Het zou fijner geweest zijn dat mijn ouders meer toelichting gaven bij hun manier van geld uitgeven. In mijn zoektocht naar het perfecte cashmanagementsysteem vond ik de ultieme oplossing bij Uncle Mikey. Ja, ik mag dat zeggen, want ik heb Mike Michalowicz, bedenker van Profit First, al persoonlijk ontmoet ;-).

En leer het graag aan jou.

Praten over geld is niet raar, het is slim.

Wil jij Profit First ook toepassen. Voor je zaak en jezelf? Laten we dan eens babbelen, stuur mij een uitnodiging voor een digitale koffie.

greetz ilse

Ilse DieltjensComment