Ik schrap nu mijn ondernemingsnummer

‘Ik ga terug werken voor een baas.’ 

Ik hoor de diepe teleurstelling in haar breekbare stem. Het doet me iets.

Waarom dan? Wat is er aan de hand? vraag ik haar. Ik wil haar niet nog meer kwetsen, maar deze Nathalie verrast me. Zo ken ik haar niet. 

‘Na 2 jaar hard werken, verdien ik nog altijd niet voldoende om mijn bijdrage te leveren aan ons gezinsbudget. Wat mijn zaak opbrengt, is echt ondermaats Ilse. Hoog tijd om mijn conclusies trekken…’  

Ze is één en al teleurstelling.  Zoveel is duidelijk. ‘Ik had met mijn man afgesproken om 2 jaar uit te trekken om mijn dieet-business op poten te zetten. Twee volle jaren.  Meer dan genoeg dacht ik toen. Maar… het is me eerlijk gezegd niet gelukt... ’

‘Ilse, het probleem is: ik doe mijn werk echt zooo graag! Ik heb klanten en zij boeken fantastische resultaten. Mijn zaakje groeit wel, allez, dat maak ik mezelf wijs. Maar als ik naar mijn bankrekening kijk weet ik het wel: ik geraak niet vooruit.’

Heb je een verklaring? Vraag ik voorzichtig. 

‘Ik verdien niet genoeg.  Sommige maanden trek ik niet voldoende klanten aan. En in de drukke maanden creëer ik wel meer omzet. Maar mijn bankrekening stijgt niet in verhouding. Deze situatie duurt ondertussen al veel te lang.’  

Voor mij is dit zo’n herkenbaar verhaal.  Maar dat is het niet voor Nathalie.  

Als voedingscoach heeft Nathalie een belangrijke rol in het leven van haar klant.  Want gezond eten maakt dat mensen beter in hun vel zitten. Ze voelen  zich beter en zien er ook beter uit. Daardoor gaan ze beter presteren op hun werk. Privé is de extra portie energie ook welkom. Ze zijn zelfzeker, ze hebben vertrouwen…  Samengevat: zij voelen zich top! En dat is voor Nathalie de bekroning op haar werk. Nathalie laat haar klanten stralen.

Ik vertrouw Nathalie toe, dat er voor al haar problemen oplossingen zijn. ‘Net als een gezond leven opbouwen, kost de zaak van je dromen uit bouwen ook tijd en energie. Een coach helpt je daarbij. Ik ben ook een soort van Nathalie’. We lachen om de vergelijking.  ‘Je hebt gelijk’ zegt ze.  

Ze gooit het roer – gelukkig niet helemaal - om. Ze reorganiseert haar zaak. Op haar man wil ze bewust niet rekenen. Maar dat hoeft ook niet. Het is haar dieetpraktijk. Naast haar coachingsbusiness neemt Nathalie een freelance job aan. Het geeft haar financieel ademruimte. Bovendien kan ze dit combineren met haar bedrijf. En wij gaan samen aan de slag. Samen op weg naar een gezond bedrijf. 

Ik geef Nathalie alvast deze 3 tips mee: 

Hoe krijg jij een financieel gezond bedrijf? 

1/ Hang niet af van mond-tot-mondreclame
Mond-tot-mondreclame werkt. Maar niet goed genoeg…

Waarom word je geen marketeer? Jij bent toch zaakvoerder in hart en nieren. Wel, neem dan het heft in eigen handen en ga met marketing experimenteren.  Dat kan gratis.  Lang leve internet en social media. Op welke social media kanalen voel jij je thuis? Waar zitten je klanten? Wat vind jij zelf leuk om te doen: bloggen of vloggen?

Staar je niet blind op het aantal likes of volgers.  Maar bedenk hoe jij op een efficiënte manier prospecten binnen haalt. Bedenk een strategie en plan je marketingacties. Denk grondig na wat je ideale klant is.  Met welke informatie doe je hem of haar een plezier? Wat is het resultaat als men met jou als voedingscoach aan de slag gaat? 

Marketing is niet iets wat je moet doen tijdens de mindere periodes.  Dan creëer je een jojo-effect. Marketing is als een gezonde levensstijl: een essentieel onderdeel van je bedrijf.  

2/ Meten is weten

Hou je cijfers in de gaten. Dat is de enigste en de beste manier om te weten waarom je winst maakt en waarom niet. Concreet: Hoeveel prospecten komen er binnen? Hoeveel verkopen realiseer je uit de binnengekomen prospecten? Uit welke kanalen komen je leads? Houdt deze gegevens bij. Stop ze in een tabel of schrijf ze op een schrift, maakt niet uit. Maar doe dit wekelijks en evalueer.

3/ Focus niet alleen op Facebook (of een ander social media kanaal). En daarmee bedoel ik: focus met je marketing zowel online als offline.  Maak dus bijvoorbeeld ook tijd om te netwerken, lokaal te adverteren, ga spreken op events, …  kies voor jouw perfecte marketingmix.

Het implementeren van bovenstaande tips is een manier om de cashflow van je bedrijf te verhogen. Als je dit consistent toepast en op een juiste manier, betekent een betere cashflow ook een hogere winst. Nathalie is ondertussen al volle bak aan de slag. Ze gaat haar ondernemingsnummer NIET schrappen. Gelukkig. Want als een ondernemer met het talent om mensen te laten stralen en gezonder en gelukkiger te laten worden, haar missie vaarwel zou zeggen…   dat maakt mij ongelukkig.

 Nathalie volgde mij al een tijd. Het idee om grip op haar cijfers te krijgen intrigeerde haar. Nu zegt ze:  ‘Had ik maar eerder een workshop bij je gevolgd!’ Dan was het idee om het ondernemersnummer te schrappen onnodig geweest… dat hat echt niet veel gescheeld.

‘Wat is je grootste vooruitgang sinds we samenwerken?’ vraag ik.’

‘Die financieel gezonde basis’ zegt ze zonder nadenken.

Nathalie is ijverig aan de slag gegaan met een Cash Management Systeem. Ze weet op elk moment waar haar geld naar toe gaat en gebruikt het nu optimaal. 

Enthousiast somt ze de voordelen op:

- als ik aanlog op mijn banksoftware, weetik in één blik hoe mijn bedrijf er financieel voorstaat.
- er staat geld opzij om de belastingen en BTW te betalen.
- ik betaal mezelf een loon uit.  Elke maand.  Ik stel dat niet meer uit. En dat maakt niet alleen mij gelukkig: mijn man heeft nu ook veel meer vertrouwen in mijn zaak. 
- Ik houd mijn bedrijfskosten onder controle. Mijn excel-bestand is elke week up-to-date. 
- Mijn schulden bouw ik af. Heel zorgvuldig met een haalbaar plan.
- En last but not least: ik reserveer WINST. Nu nog een zeer klein getal. Maar winst is winst!  

‘Dit alles motiveert me enorm. En jawel, ik begin de vruchten stilletjes aan te plukken van deze nieuwe aanpak.’  

Een winstgevend bedrijf opzetten is geen hocus-pocus. Diëten is dat ook niet.  

 

Net als Nathalie biedt jij ook een oplossing aan je klant. Ook jij helpt jouw klant te stralen.

 

Ik deel je graag de tips die Nathalie geholpen hebben. En ik ben benieuwd.  Welke tip kan jij het best toepassen op jouw business?  En waarom?  Laat het me weten!  (ik houd die cijfertjes ook bij 😉)  

 

Veel succes,

ondernemende groeten,

Ilse

Ilse DieltjensComment