Fantasie op hol

Er staat een verbouwing voor de deur. Onze deur. Yes! Superspannend is dat om van dromen nu concreet plannen te maken en te laten uitvoeren. Ik ga mijn leven letterlijk opnieuw inrichten. Geweldig.

Fantasie op hol

Samen met binnenhuisarchitecte Jill doorlopen we het huis. Alle kamers, van zolder tot kelder komen aan de beurt. Jill wil een overzicht over het huis in zijn geheel. We eindigen in de kelder. Maar ze stopt ineens. Na een korte stilte zegt ze verbaasd: ‘Wat is dat???’ Ze valt uit haar professionele rol. Ze is als architecte veel gewoon… ze tovert vervallen en verwaarloosde krotten om tot ware woonparadijsjes. Ze vraagt verwonderd opnieuw: ‘Wat is dat Ilse?’ terwijl ze haar meter uit haar tas neemt.

‘25,50’ cm denkt ze luidop. ‘Dat is toch … een kluis?’ Twijfel in haar stem, maar ik knik. ‘Wat een gigantische kluis is me dat. De deur alleen al is 25 cm dik!’ De verbazing blijft. Haar gezicht spreekt boekdelen. Voor haar fantasie echt op hol slaat, schiet ik in de lach. Haar reactie is typisch. Ik geniet daar elke keer stiekem van. Kort vertel ik haar dat ik het huis kocht van een diamantair. Zo’n kluis komt wel meer voor in de streek van Berlaar en is eigen aan dat beroep. Ik woon in de streek van de diamantverwerkers.

Kluizen in verschillende vormen

’s Avonds bedenk ik dat ik altijd wel waarde heb gehecht aan een kluis. Maar niet letterlijk zoals de kluis in onze kelder. Eerder in de vorm van een spaarrekening.

Ik heb altijd al een spaarrekening gehad. Voor het geval dat er eens iets moest gebeuren. Ik wil van niemand afhankelijk zijn. En jawel, er zijn momenten geweest dat ik maar al te blij was met die spaarrekening.

Als studente op kot in Antwerpen, kreeg ik maandelijks een som van mijn ouders. En daar moest ik het mee doen. In tegenstelling tot wat mijn ouders verwachtten, kwam ik er goed mee toe. Straffer zelfs. Ik spaarde elk maand een bepaald bedrag. Ons moeke had dat echt niet verwacht, verklapte ze me jaren later.

Ook toen ik begon te werken, verhuisde er steevast een vaste som van de bank- naar de spaarrekening. Een goede gewoonte. Totdat ik zelfstandig werd…

Als ondernemer was ik mijn eigen principe niet meer trouw.

En dat heeft me een tijd lang slapeloze nachten bezorgt. Totdat het roer omgooide. En ik Profit First ontdekte. Een echte AHA-erlebnis. Met een geweldig en vertrouwd gevoel implementeerde ik Profit First in mijn bedrijf. Ik was onmiddellijk fan en wist ook waarom.

Fast forward.

Ik heb nu – ook als ondernemer- een ‘kluis-rekening’.

Dat is de ‘SOS-ondernemers-rekening’. Enkel te gebruiken bij een absoluut noodgeval. Opgelet. Deze rekening is niet de winstrekening waar ik het ALTIJD over heb….

Neen, dit is een winst-rekening-voor-je-bedrijf (en niet voor jezelf). Ik streef naar een reserve van 3 maanden voor mijn bedrijf. Stel dat je eens voor dat je 3 maanden niks verkoopt? (een nachtmerrie, die hopelijk nooit werkelijkheid wordt). Maar in dat geval, kan ik wel alle bedrijfsverplichtingen gelinkt aan een kwartaal nakomen.

En beste ondernemer, het is niet de vraag OF er eens iets dergelijks gebeurd... Maar eerder: Wanneer?

Brute pech

Denk maar eens aan:

1-je leverancier heeft jouw producten niet meer in het assortiment

2-je grootste klant gaat failliet

3-je belangrijkste klant betaalt je pas na 90 dagen

4-je beste werknemer begint zijn eigen bedrijf

5-je beste werknemer start bij je concurrent

6- jij krijgt met persoonlijke problemen te maken die ook zakelijk doorwerken.

7- je krijgt te maken met onvoorziene omstandigheden: een brand, ongeluk, brute pech

8- jij als ondernemer wordt ziek of werkonbekwaam

De gedachte achter de kluisrekening is dat je al hebt nagedacht én actie ondernomen hebt voor het geval er iets gebeurt, iets onverwacht en onaangenaam.

Maar jij, als ambitieuze ondernemer, hebt jouw bedrijf al sterk en krachtig gemaakt. Een crisis met financiële gevolgen? Je lost ze op. Als een echte ondernemer. Easy peasy. Omdat je een buffer achter de hand hebt. Jouw bedrijf heeft een geheim en sterk wapen. Net zoals die kluis in mijn kelder.

Jij ook?

Wil jij dit principe onder de knie krijgen? Hou mijn volgende schrijfsels in de gaten, want ik blijf je inspireren in de volgende zomerweken. Samen gaan we werken aan jouw money-mind-set deze zomer. Beloofd.

MEER

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of het ook voor jou gaat werken, zo'n kluisrekening.

Hoe kan een een systeem ervoor zorgen dat jij winstdoelen gaat stellen en ze ook gaat behalen?

Dat je daadwerkelijk stappen gaat maken met je zaak. En dat je zaak tegen een stootje kan. In geval van brute pech. Je kan het ontdekken, boek snel een digitale koffie met mij in.

Ilse

ps. onze echte mega kelderkluis, is gewoon een boekenkast geworden. Geld valt er niet te rapen. En diamanten ook niet (jammer genoeg, dat is al vaak gecheckt). De deur staat wagenwijd open. Altijd. Kwestie van mogelijke inbrekers onmiddellijk met de harde realiteit te confronteren. Haha. En die dikke kluisdeur laten we niet beschadigen. En ook NIET verbouwen 😉

Ilse DieltjensComment