Werkt Profit First, ook als je Cash Flow niet in optimaal is?

Ja !

Een dikke vette JA!!!

Profit First heeft zelfs als doel om jouw Cash Flow optimaal laten te werken voor jouw bedrijf. 

Profit First, een - of beter HET - gratis cash management systeem, is zo goed en zo succesvol omdat het volledig past bij ons menselijk gedrag. Wij kijken naar onze banksaldi en we weten welke richting we uit moeten met ons bedrijf. Je ziet als ondernemer onmiddellijk: mijn cashflow is positief of negatief.

Laten we beginnen bij het begin.

Wat betekent het woord cashflow of kasstroom eigenlijk?

Cashflow is het ‘echte’ geld dat je op dit moment kan gebruiken om facturen en kosten te betalen. Het is het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven in je bedrijf. Cashflow is de brandstof van jouw onderneming. Als er geen brandstof is, dan gaat je bedrijf tegenspartelen.

Een positieve cashflow?

Je kan perfect alle financiële verplichtingen nakomen. Mooie voorbeelden van een optimale of positieve cashflow: je betaalt je leveranciers met korting contant wat een extra korting oplevert en een aangename relatie met je leverancier. Voldoende geld beschikbaar geeft een positieve schwung aan je bedrijf.

Een negatieve kasstroom?

Je bedrijf heeft moeite om alle rekeningen te betalen. Dat betekent dat er meer geld uit je onderneming gaat dan er binnenkomt. Dat kan van tijdelijke aard zijn. Erger is het als dit voor een langere periode aanhoudt. Jouw bedrijf geraakt in een negatieve spiraal.


Tips en aandachtspunten om je cashflow te optimaliseren

1/ werk met voorschotfacturen
2/ bespreek met je klanten haalbare betaaltermijnen
3/ bekijk stockproducten zeer kritisch
4/ geef financieel inzicht aan de verschillende afdelingen binnen je bedrijf, niet alleen de afdeling finance en de directie
5/ koop geen persoonlijke spullen met je bedrijf
6/ maak een planning van inkomsten en uitgaven, m.a.w. een cashflowplanning
7/ bespreek met jouw bank en boekhouder wat concrete mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf
8/ hanteer prijzen die marktconform zijn
9/ heb je voldoende omzet? 

Last, but not least, mijn allerbeste tip:
8/ Gebruik Profit First!

Hoe kan Profit First werken voor het optimaliseren van je Cash Flow? 

Je maakt eerst een financiële gezondheidscheck van jouw bedrijf. Door een aantal kerngetallen te berekenen, weet je meteen waar de haar in de boter zit.

Doe dit over een paar boekjaren heen. Door deze historische kerngetallen te plaatsen tegenover doelen, gaan je na het eerste kwartaal al (!) een verbetering constateren. Wanneer je kosten niet kan betalen vanuit je bankrekening, leef je misschien met je bedrijf wel op te grote voet? Dit fenomeen ontdekken we snel.
Het Profit First Systeem is een zeer interessante tool om die Cash Flow problemen in de kern aan te pakken.

Het start met jouw betalingen te plannen en te controleren en vooral zeer regelmatig uit te voeren. Sporadisch betalen geeft immers geen inzicht in jouw cashflow. Maak tijd om je rekeningen regelmatig te betalen. Een vaste dag in de week of 2 vaste momenten in de maand.  

Hoe regelmatiger je je rekeningen betaalt, hoe meer controle je hebt over je cashflow. Je verzamelt de te betalen rekeningen, zodat je prioriteit geeft aan wat je betaalt en wanneer. Na een paar maanden krijg je een veel beter zicht op ‘hoeveel’ geld je nodig hebt om je rekeningen te betalen. En automatisch krijg je inzicht welke rekeningen je voorgoed schrapt.

Rust en inzicht in inkomsten en uitgaven zijn het gevolg.

Wil jij jouw positieve kasstroom versterken?

Ook daar kan Profit First zijn positieve bijdrage leveren.

Dat is materiaal voor een andere blog.  Met andere woorden: blijf volgen voor meer WINST.