Je business bevat té veel variabelen om te snappen, hoe dan wel?

Wat een wedstrijd.

Afgelopen zondag liep ik een halve marathon. De volle 21.1 km met een smile, een schitterend gevoel, topbenen en vooral kei veel goesting van begin tot het einde. Het mooie resultaat is het gevolg van de juiste dingen te doen voor en tijdens de wedstrijd. Te vertrouwen op het proces. Het proces volgen op een manier die bij mij past én met de juiste begeleiding.

Een business runnen op topniveau is net hetzelfde als een halve marathon lopen. Voorbereiden, constant bijsturen, falen, terug rechtstaan, knallen en altijd durven hulp vragen.

Elke maandag heb ik contact met mijn trainer. Hij kijkt mijn trainingsresultaten na en stuurt bij. Hij stelt mij gerust als de trainingen minder gaan. Hij wijst mij met de vinger als ik te moe ben en toch blijf doortrainen. Hij geeft mij een duw in de rug als ik zaag of deze lange duurtraining wel echt 90 minuten moet duren. Hij zegt letterlijk wat doen we nu en wat doe ik vooral niet.

Waarom loopt het vaak niet zoals we willen of we verwachten?

Waarom is een halve marathon lopen soms zo ‘kl*te’?

Ik stel vast. Een sport beoefenen is heel complex. Het is complex als je een bepaald tijdsresultaat van een halve loopmarathon voor ogen hebt. Er zijn heel veel variabelen. Het is de techniek van het lopen dat je onder de knie moet hebben. Het is je lichaam dat telkens anders reageert op de afwisselende trainingen. Het is je hoofd die zegt waar ben je nu weer mee bezig. Het is je werk dat roept omdat je taken nog niet hebt volbracht. Het is je gezin dat op je wacht om te vertrekken naar een familiefeest. Het is de goesting om je loopschoenen aan te trekken als het regent of 30° is. Je lunch is al verteerd als je om 16u00 besluit om jouw sport uur aan te vatten. Heb je voldoende geslapen, heb je voldoende rust?

Het zijn té veel variabelen om te controleren. Het is te groots. Het vraagt te veel motivatie en teveel denkvermogen om te begrijpen en te verwerken.

Ik vergelijk met jouw business. Akkoord dat er super veel variabelen spelen die je eindresultaat in de weg staan of kunnen saboteren? Je team, de stijgende prijzen, de krapte op de arbeidsmarkt, de veeleisende klant, je traag-betalende klant, je marge, …

Ik help je. Denk niet aan welk concreet winstgetal je op 31 december 2022 op je rekening wil zien staan. Denk niet aan het aantal producten die verkocht moeten zijn op 31 mei 2022. Denk niet aan al de uit te voeren werken voor het bouwverlof. Denk niet aan de eindtijd die je wil lopen op een wedstrijd 😊.

Wat doe je dan wel?

Wat zijn de zaken die je ‘nu’, stap voor stap, kan doen?

Concentreer je altijd op nu. Welke taak ligt voor jou? Wat kan je vandaag doen?

De truc is om het complexe takenpakket van je business in stukken te kappen. Focus je niet op het geheel of het eindresultaat. Doe wat je nu moet doen op een fantastische manier. Dan het volgende. Dat is het proces. Het leven is een chaos. Ga in jouw proces, stap voor stap. Maak van iets complexs, iets simpel. Het is een weg die bestaat uit stappen. Blink uit in stap 1 en dan in stap 2. Niet afgeleid worden door de concurrentie; de scores; de economie; de wat-ze-van-jouw-denken mentaliteit.

Het proces gaat over afwerken van taken, taken beëindigen, taken herhalen en opnieuw afsluiten.

Altijd dezelfde aanpak. Van vergadering tot vergadering, van project tot project, van dag tot dag. Het moeilijkste waar je voor staat, wordt deze manier volledig beheersbaar. Wanorde en afleiding door je gedachten of externe factoren zijn je grootste valkuilen. Blijf in je eigen proces.

Ryan Holiday van het boek The Obstacle is The Way citeerde een uitspraak van Marcus Aurelius:

“Don’t let your imagination be crushed by life as a whole. Don’t try to picture everything bad that could possibly happen. Stick with the situation at hand, and ask, “Why is this so unbearable? Why can’t I endure it?”

Met ons zakelijk brein zijn we perfect in staat om een fantastisch omzetdoel te bedenken. We zijn gefixeerd op het resultaat en we kunnen ons niet voorstellen hoe we daar gaan geraken. Onze aandacht is niet gericht welke stappen we op de weg naar het omzetdoel moeten zetten . We geraken verlamd, omdat we weer het doel niet gaan behalen. Het was een briljant omzetdoel, maar het wordt zelden gehaald.

Toch is dit omzetdoel bereikbaar. We zijn er gewoon ten onrechte van uitgegaan dat we in de eerste maand al een 12de van de omzet moeten bereiken, 2de maand lopen wij terug een achterstand op en en we geven het op bij de gedachte dat we het einddoel te ambitieus hebben ingezet. Wij zijn A-tot-Z-denkers, piekeren over A, geobsedeerd door Z, maar vergeten alles van B tot en met Y. Wat zijn de mini-stappen die je dient zetten nu om een bijdrage te leveren aan de te behalen omzet?

Het proces is de bazige stem in je hoofd die weet wie hij is en wat hij moet doen, ipv wat er rondom jou gebeurt. Het proces is je verantwoordelijkheid en je leiderschap die je neemt naar je acties.

1u53, een halve marathon.

Mooi resultaat van het proces.

Kilometer per kilometer. Ik vervang angst om mijn tijdsresultaat in mijn hoofd door het proces. Ik leun op de gedachte dat ik het kan, ik vertrouw er volledig op. Ik volg de instructies van mijn trainer. Juiste dingen doen op het juiste moment. Over de tegenwind, de hoogtemeters, de massa mensen maak ik mij geen zorgen. Ik concentreer op elke kilometer apart niet op het eindresultaat of het gehele plaatje.

Neem de tijd, haast je niet. Sommige problemen zijn moeilijker dan andere. Behandel eerst degenen waar je voor staat. Kom later terug op de andere uitdagingen. Je komt er stap voor stap.

🍀 Heb jij een begeleider in je proces? Diegene die de grote plaat in stukken kapt? Diegene die de beren samen met jou op jouw weg kan verslaan? Die weet aan welke knoppen dat je draait om die 'toptijd (lees top-winst)’ te halen. En dit alles met een smile. Boek hier.

Vorige
Vorige

Last van afgunst

Volgende
Volgende

Hoe word je rijk?