Last van afgunst

Wat is er in ondernemersland aan de hand? Kunnen we het geluk, het succes, het mooie wat er gebeurt bij een andere ondernemer niet meer aan? Kunnen we het licht in de ogen niet gunnen?

Uit het leven gegrepen:

Natuurlijk zijn er altijd mensen die ons dat allemaal niet gunnen, maar daar trek ik me niets van aan.”, zegt Gert Verhulst, na het programma ‘De Verhulstjes’. Gert laat zich niet van de wijs brengen door de negatieve reacties die af en toe verschijnen. Hij vindt dat hij het leven dat hij nu leidt heeft verdiend na al die jaren hard werken. “Ik heb hard genoeg gewerkt in mijn leven om nu zonder schuldgevoel te kunnen genieten van wat luxe.

Deze toppers boeken succes na succes. Eerlijk, ik ervaar geen afgunst. Ik gun het hen vanuit de grond van mijn hart. I love this vibe. Ik volg hen om te voelen, te zien hoe zij er in slagen om dit niveau te behouden. Ik leer.

Doe jij dat ook? Een like geven aan de successen van je concurrent, je medewerker als hij de 7de marathon heeft gewonnen blijven feliciteren, een weerom geboekt succes in de whatsapp groep blijven aanmoedigen?

De vraag is waarom kan ik dat en jij of omgekeerd? Waarom ervaar ik soms wel afgunst en soms niet? Mogen en kunnen wij als succesvolle ondernemers onze successen blijven claimen?

Want eerlijk neem jij deze woorden niet in de mond:

- daar is ze weer met haar award,

- waarom moet hij altijd in de kijker staan,

- och, zij valt graag op,

- wie denkt hij wel dat hij is,

- ja maar, voor haar is dat makkelijk want dat is een kei knappe dame,

- of dan krijg je de opmerking, doe niet zo hard je best, want stel dat je weer op nummer 1 staat.

Als ik een halve marathon loop of ik stap met mijn vader de 30 km Heist-Scherpenheuvel krijg ik ongelofelijk veel succesberichten. Mijn profiel ontploft bijna. Fijne herkenning. Maar stel ik dat ik zeg dat ik binnen de 4 jaar met mijn coaching-praktijk 250.000 euro winst wegschrijf of in een Porsche Taycan Cross Turismo rondrijd. Dan krijg ik geen enkele ‘like’. Ik ben overtuigd dat de roddelmachine op gang komt. Met gezegden zoals: wat denkt zij wel, dat heeft ze zeker aan haar vader te danken, …..

Is het de crisis die het ons zo zwaar maakt?

Is het de corona-toestanden die nog in ons lijf nazinderen?

Of is het dat wij gewoon zo zijn?

Ik betreur het niet-gunnen. Ik sta in de voorste rij om successen aan te moedigen. Oordelen en vooroordelen is niet mijn stijl. Ik blijf het licht in de ogen gunnen met respect.

Als een klant in een call benoemt dat zijn omzet is verdubbeld in vergelijking met dezelfde maand van het vorige boekjaar. Hij zegt letterlijk dat wij zijn omzetdoel te laag hebben ingesteld voor 2022. Echt, dan voel ik mijn benen tintelen en mijn ogen spreken boekdoelen. Ik straal en ik gun.

Ik geef je mijn statements mee hoe je met succes van andere kan omgaan, ervaren en accepteren. Hoe je zelf je succes kan blijven claimen en vieren.

Blijf nooit hangen in je eigen zelfmedelijden. Ik kan dat niet. Ik heb niet dat geluk. In mijn sector gaat dat nooit lukken.. Op dat moment zie je de schitterende aspecten van je leven en het leven rondom jou over het hoofd. Dat leidt tot negatieve emoties. Je kan het succes van een ander niet meer kaderen.

Laat anderen je eigenwaarde niet domineren en geef jouw macht niet uit handen. Met die Calimero toestanden, stop daarmee. Ik ben klein en jij bent groot. Ik kan ook jaloers zijn op een Carl Van de Velde Instituut. Hij vult zalen van 100den ondernemers en ik kan amper een zaal van 31 ondernemers vullen, bij wijze van spreken. Ben ik dan slecht? Ik voel dat zeker zo niet aan.

Veranderen is ongemak, maar is dat zo? Rust roest. Waar roest jij? Succesvolle mensen durven veranderen en snel te beslissen. Het doet hen wankelen, maar ze nemen toch die volgende stap.

Ik wil hebben wat jij hebt mentaliteit. Daar word ik letterlijk kotsmisselijk van. Dat maakt je onzeker en dan ga je inderdaad afgunst ervaren. Is die dikke villa iets voor jou? Is het rondrijden in de Porsche iets waar jij superblij van wordt? Ik woon in een super mooi huis, volgens de ilse normen en waarden. Mijn vader woont groter, anders, chique. Wil ik wisselen? Voor geen geld. Ik ben blij in mijn thuis. Dat is voor mij goud.

Last but not least: Ontwikkel mentale kracht. Mentale kracht is voor mij de juiste besluiten nemen waardoor je het beste uit jezelf haalt. Voor mentale kracht hoef je je emoties niet te negeren, wel begrijpen hoe je emoties van invloed zijn op je gedachten en je gedrag. Koppel emoties los van bij het nemen van de juiste beslissingen. Business has nothing to do with feelings.

We willen allemaal dat hét succes ons toekomt. Het leven is jou niks verschuldigd. Jouw mentale kracht vergroot en accepteert wat de wereld je geeft, zonder te zagen en te klagen dat je beter verdient. Focus op je sterktes en wat je kan geven. Focus niet wat je wilt krijgen. Focus niet op direct resultaat. Mentaal sterke mensen, zoals jij en ik, hebben geduld en ongeduld als kracht. Bij mij is het eerder ongeduld (gelukkig dat ik dat ondertussen WEET ). Omdat deze sterktes je eigen zijn, weet je als geen ander dat succes een spel is, sometimes you win en sometimes you loose. Het komt op een dag. Maar het komt nooit van vandaag op morgen. Vier niet je einddoel maar vier mijlpalen en gun je mede-ondernemers ook die mijlpalen. Blijf alle mijlpalen vieren, zowel de jouwe als deze van jouw mede-ondernemers. Soms mag het pikken. Blijf genieten van de Verhulstjes.

Waar herken jij je in Gert of nog net niet? Ik ben benieuwd. Boek je call.

PS. En liefste ondernemer, geef niet op na 1 of 2 of 3 of x-aantal mislukte pogingen. Falen blijft een leerproces. Maar. Geef het een vervaldatum 😊😊

Vorige
Vorige

Het kost wat het kost

Volgende
Volgende

Je business bevat té veel variabelen om te snappen, hoe dan wel?