Ik heb dé perfecte onderneming

Een donderdagochtend. Een Open Coffee bij BMW Patrick Smets in Lier. Op netwerkevents zie je dit tafereel vaak.  Iedereen mooi gekleed, goed gehumeurd en in volle form om hun bedrijf voor te stellen aan de andere Open Coffee deelnemers. Ondernemers op hun best!

Glimlachend kijk ik rond en zie iedereen chitchatten met elkaar. Dan neemt een stijlvol geklede man het woord.  Hij geeft een toelichting van de normen waaraan de nieuwe auto ‘moet’ voldoen.

Het is een perfecte setting. Het beeld van ‘de’ zakenwereld. Check.

Terwijl ik daar sta, dwalen mijn gedachten af. Wat gebeurt er achter de schermen? Is het eerder een  romantische film? Een actiefilm of toch een … thriller?

De waarheid

Ik sta aan tafel met ING-adviseurs. Geïnteresseerd vragen ze wie ik ben en wat ik doe. Ik schets kort dat ik ondernemers help om grip op hun cijfers te krijgen.  En dat ik hen mijn magische marketingtools toevertrouw. Het slaat direct aan.  Ze beamen mijn verhaal. En vertellen dat veel KMO’ers niet weten niet hoe ze goed met hun businessgeld kunnen omgaan. Laat staan dat ze weten waar hun omzet zal eindigen. 

Zo komt er een verhaal van een voor de buitenwereld zeer succesvolle advocate boven water. Er worden geen namen genoemd.  Natuurlijk niet.  Maar het echte plaatje is zonder rozengeur en maneschijn. Alles behalve een romantische film.

Deksel op de neus

Ik ben teleurgesteld. Regelmatig vraag ik aan ondernemers hoe het gaat.  En waar ze hun volgende klant vandaan halen. Steevast krijg ik het antwoord: ‘goed, goed’. Maar hoe meer vragen ik erover stel, hoe ongemakkelijker zich voelen. Sommigen bliksemen mij bijna naar de overkant van de zaal. Ik hoor hen bijna roepen: ‘Stop met die opmerkingen en stop met mij er op attent te maken dat ik andere dingen moet doen dan ik nu doe’. Ik krijg figuurlijk het deksel op mijn neus. Terwijl ik weet dat mijn kennis en tools werken. En ik weet dat ze het nodig hebben. En dat ze betere resultaten kunnen boeken.  En meer winst.

Energievreters

Ik ben zelf ondernemer. Ik ken het en weet het ook: een niet-betaler geeft stress. Het druk-druk gevoel kan snel overheersen. Geen zicht meer hebben op je eigen zaak omdat je zo druk bent met van alles en nog wat. En dan al die beslommeringen die je energie vreten! 

-          De marketing-actie die niet werkte.

-          Je naamkaartje waar ze toch niet naar kijken.

-          Die website die er mooi staat te blinken maar die niks opbrengt. 

-          Een niet (of half) te vertrouwen boekhouder.

-          Een verzekeringsagent die het verkeerde verzekert of plots wijst op de kleine lettertjes in een contract.

-          Een CRM-systeem, ja of nee? 

-          Adverteer ik in een lokaal boekje of een vakblad?  Kost dat niet teveel?

-          Organiseer ik een webinar, een opendeurdag, een nieuwe actie …  of niet?

-          Gaan we naar de beurs in Mechelen of toch de beurs in Gent?  Of allebei?

Durven

In mijn ideale zakenwereld zie ik ondernemers die durven raad te vragen. 

Die durven voor de onderneming te kiezen die hen vooruit helpt.

En die durven iets te doen dat ze nog nooit hebben gedaan.

Ik weet dat zaken doen niet altijd een romantische langspeelfilm is. Vaak zijn het korte feuilletons en soms zelfs soaps. Als ondernemer ben je de ene keer hoofdrolspeler en de andere keer een figurant. Soms heb je spijt van een verhaal, de andere keer ben je keifier dat je de hoofdrol met glans en glorie speelt. Liefst heb je een happy end, maar soms draait jouw actie uit op een sisser. Elk verhaal, elk avontuur, elke scène, elk hoofdstuk speelt zijn specifieke rol. Een heeft een reden in jouw ondernemersverhaal.

Oscar

Maar je echte rol is die van regisseur. Een regisseur draagt de verantwoordelijkheid over het project.  Het maken en opvolgen van een draaiboek, de interpretatie van het scenario, het lijmen van de verschillende componenten aan elkaar.  Het beste uit de acteurs halen…  Alles binnen een strikte planning en budget.  Herkenbaar, toch? 

Een film zonder regisseur is als een café zonder bier. Ook jij bent een regisseur.

Hoe ervaar jij de regie over jouw ondernemersverhaal?  

Je ziet, de ideale zakenwereld is niet ver weg. En weet je wat? Ik vind dat JIJ als ondernemer de Oscar verdient! 

Dus, wat denk je?  Op naar een geslaagde en gesmaakte actiefilm?  Een blockbuster?

Yes we can!

Zullen we samen bekijken hoe we jouw onderneming naar een hoger niveau krijgen?

Reserveer dan NU jouw focus-skype-gesprek!