De nummer 1 reden bij de start van jouw bouwbedrijf: Vrijheid

Elke Tielemans, directeur Unizo Vlaams Brabant & Brussel,  feliciteert mij voor mijn bijdrage aan het panelgesprek ‘Schot in je zaak’ als moderator. Ik dank haar voor de uitnodiging en de opportuniteit.
Het leermoment van afgelopen dinsdagavond, de ene gestelde vraag aan de panelleden maakt dat ik jullie vandaag inspireer over vrijheid.

Met pittige vragen aan de panelleden als
❓ hoe regel jij je financiën,
❓ hoe hou jij een wekelijks scorebord bij,
❓ wat doe je bij mindere tijden (want heb jij een buffer :(),
inspireren Ilke Verherstraeten van Oogverbindend, Erik Cornelis van Allur, en Anouk van 't Paradijsje uit Aarschot de #70 tal moedige ondernemers over de uitdagingen en de 💰 kant van het ondernemerschap.

Ik stel ook de vraag: waarom ben jij ondernemer geworden?

Op de dag van de ondernemer is dat een vraag waar jij en ik mogen bij stilstaan. Ik verwacht het antwoord: ‘Vrijheid’.

Het antwoord van Erik vertaal ik in mijn eigen woorden naar ‘ik kan dat beter dan ….’.

Toch op dat moment dat elke ondernemer start met een business, als je echt heel eerlijk bent, hoop je om  een ‘soort’ vrijheid te creëren.

Luister je liever naar deze blog:


Wat is die ondernemersvrijheid?


* Te doen en te laten wat jij wilt.
* Het te doen op de manier waarop jij denkt ‘het is  de beste manier om ‘dit project uit te voeren’.
* Je frustreert je letterlijk aan de manier hoe de concullega’s de hun gedefinieerde kwaliteit leveren.
* Te werken zonder verantwoording af te leggen.
* Je weet dat jij gouden handen hebt en start het bedrijf wat ondertussen een hele onderneming is.





Ik smijt een bom. Een business is dé sleutel tot vrijheid of de opportuniteit om de gekregen tijd zelf kunnen in te vullen maar na een bepaalde tijd is het alleen nog maar werken, werken, werken.




Het is echt een wederkerend gegeven dat ik letterlijk zie, hoor en ervaar in de ondernemersomgeving. Als ik zie hoe hard ondernemers werken is er van vrijheid nog weinig te bespeuren.


Er zijn 3  soorten vrijheden:


1/ de financiële vrijheid die jou  de mogelijkheid geeft om te verdienen wat jij vooropstelt en een financiële rust en overvloed te realiseren dat past bij jouw levensstijl,

2/ de vrijheid om de job in te richten waar je helemaal verliefd op bent, zonder dat je verantwoording moet afleggen of aan andermans verwachtingen moet voldoen.

3/ de vrijheid dat jij beslist waar je werkt, wanneer je werkt waardoor jij je tijd zelf bepaalt wanneer jij je tijd doorbrengt met je familie, wanneer je sport, je hobby’s uitvoert of je persoonlijke doelen wil behalen.

Maar hoe we nu exact die vrijheid, die rust, die tijd realiseren en kunnen creëren zodanig dat we een leven leiden exact gebaseerd op onze eigen regels, verbonden aan een inkomen dat wij vooropstellen en dat wij succes ervaren en dat ook nog eens onze behoeften en ambities worden ingevuld?

Dat is easy peasy of toch net niet?

Want je merkt al snel dat niet alleen jouw bouwprojecten moeten uitgevoerd worden, maar ook dat jij je admin, je offertes, je medewerkers, je netwerk, je zichtbaarheid aandacht ‘moet’ geven.

Vrijheid is superbelangrijk, is fundamenteel, is vaak onbereikbaar.
Ik help je in deze blog hoe dat jij je stappen naar vrijheid zet en je droomleven bekomt.

Zelf creëer ik vrijheid in mijn leven door mijn business en mijn vrije tijd te plannen  in 1  agenda. Ik plan AL mijn tijd in mijn agenda : tijd voor werk aan en in mijn zaak, tijd voor yoga, tijd voor andere sporten, tijd voor mijn me time momenten zoals kapper, nagels en schoonheidsspecialist, tijd voor vrienden. In mijn hoofd creer ik vrijheid door echt heel graag te doen wat ik doe. Ik plan ook letterlijk financiële vrijheid.  

Hoe pakken wij dat samen aan? We starten met 12 quick business wins om je vrijheid te claimen. Deze lees je in deze blog.

We duiken nog dieper aan de hand van 8 topics.




1/ Droom groots en stel doelen, MAAR met een plan en een deadline.




Ik blijf er over zagen maar het is zo klaar als een klontje, als je niet zegt wanneer iets moet en zal gebeuren, gaat het nooit gebeuren. Het is als in de auto stappen en niet weten naar waar je gaat rijden, dat is te zot voor woorden.

Vage ideeën en gewoon de dagdagelijkse routine in je bedrijf volgen is easy peasy, en de gemakkelijkste weg om te volgen. Bovendien worden elke dag geleefd en blussen we brandjes. JIj bent die uitdagende ondernemer, vervolgens ben je daar niet content mee, met gewoon het pad te volgen. Jij  blijft op je honger zitten. Dat geldt zowel voor je business als je privéleven.

Als je er niet zeer specifiek over bent wat je wilt, dan is het heel moeilijk zeg maar onmogelijk om iets te bereiken want je weet niet wat je wilt bereiken.

Dat is de eerste stap naar vrijheid creatie, pak een blad en maak een ‘moodboard’ (ik weet als man of vrouw in de bouw is dat een oer moeilijke opdracht) met alles wat je echt wilt en doe eens heel zot. Maak er een droomscenario van. Vervolgens ga je stap voor stap bepalen welk bedrijfsplan nodig is om van deze droom realiteit te maken.





2/ Welk getal, heel specifiek met hoeveel nullen is JOUW Inkomen en jouw specifieke winst?

Hoeveel geld heb je privé exact nodig om vrijheid te voelen? Om te doen waar jij gunstig in hebt.
Materieel-gewijs: geniet jij van die auto die voldoet aan een bepaald merk en / of uitstraling, een huis in landelijke stijl of een designer kostuum van een handgemaakt atelier waar je mee uitpakt of is het een kostuum uit de Zara. Wie ben jij ? Wat heb je nodig om ultiem geluk te ervaren? Wat kost dat geluk?
Belevings-gewijs: vakantie in Mauritius all-in met alles op en aan of een boottrip in Kroatië met de dochter?
Wat is je ultieme droom qua me-time? Hoeveel geld heb je exact nodig om te sporten, om te niksen ( time is money), met oma pannenkoeken te eten of met de familie op uitstap te gaan naar de winter-efteling?

Welke getallen plak jij hierop?
Privé ? Business ? 

Geef nooit uit op het niveau van je toekomstige rijkdom. Flamboyante levenstijl met een budget dat er niet is; not done

3 tips om op de meeste betrouwbare manier stappen te zetten.

  • Geduld.

  • Benoemd doel, zet je acties uit naar een uitvoerbaar plan.

  • Uitgaven onder controle; meer uitgaven betekent immers minder winst





3/ Schulden

Schulden zijn een anti-vrijheidsgevoel.

Hoe krijg jij je schulden onder controle?

1 antwoord winst verhogen 😊 – klinkt simpel.

Doordat jouw toekomstige mentaliteit gericht is om de schulden vaarwel te zeggen, verandert automatisch jouw winstbenadering. Hoe meer winst, hoe sneller dat je je schulden de kop kunt indrukken.
Als bouwondernemer is er snel de verleiding om nog een betere machine te kopen. We zijn verliefd op kwalitatieve hulpmiddelen om ons werk te verlichten. Benader het altijd vanuit het oogpunt wat heb ik er voorover om nog harder te werken, hoeveel klanten moet ik extra bedienen, om de investeringen terug te betalen.

Een schuldenvrij bestaan ​​creëren is bevrijdend, verluchtend, veroorzaakt minder stress.





4/ Bouw een krachtig netwerk rondom jou.

Een netwerk is zo veel geld waard.

Een sterk netwerk helpt om jouw groei te ondersteunen en om te zetten in de realiteit.
Hoe dan? denk jij luidop.
Door te kunnen praten met gelijkgestemde ondernemers over topics waar dat jij met je sportmaten best niet over praat. Over geld, over hoe dat jij met je medewerkers omgaat, hoe je jezelf in de hand houdt, wat je moet doen als er een paniek gevoel de kop opsteekt , ….

Een sterk netwerk bestaat niet alleen uit mensen die met jou willen samenwerken, lees klant worden. Het omvat ook invloedrijke mensen in jouw omgeving. Het kunnen mensen in verwante sectoren zijn die mogelijk behoefte hebben aan jouw diensten, of dat zij jouw diensten gaan promoten bij hun netwerk. Het mond tot mondreclame principe werkt nog altijd.  Hun blabla kan jou sterk op de markt zetten en jouw bekendheid vergroten.

Weet dat het principe ‘ons kent ons’ op alle vlakken kan werken.





5/ Verhoog de bekendheid van jouw bedrijf en bouw naamsbekendheid op.

Breng duidelijk in kaart voor wie jij iets betekent, wat exact jij op de markt zet. Welk probleem jij oplost voor je klant en hoe jij het verschil maakt. Hoe beter dat jijzelf dit kan verwoorden, hoe beter dat de prospect snapt wat jij doet en waarvoor jij staat.

Ik ben een grote voorstander van de kracht van verhalen in het bedrijfsleven. Ik ben dakwerker en gespecialiseerd in platte daken. Heel duidelijk. Heel gericht.

Door deze zeer specifieke uitspraak over wat jij met je bedrijf doet, bouw je een bekendheidsfactor op, vertrouwen. Hij kent er alles van want de dakwerker doet alleen platte daken.





6/ Systeem, de business bijbel van je bedrijf.

Systemen en processen, man man, waar komt ze nu mee af, denk jij, maar door een systeem te creëren zorg jij  dat de fysieke en praktische elementen van jouw bedrijf zeer uitgelijnd op papier staan.  Een handleiding van jouw bouwbedrijf.

Automatiseer,  vereenvoudig.





7/ Bouw een sterke buffer

De grootste vrijheid voor jezelf en je bedrijf is zorgen dat je een buffer bouwt.  

Het hebben van een sterke financiële buffer die beschikbaar is om onverwachte uitgaven, trage periodes, recessies of noodsituaties in  te dekken, is cruciaal voor het creëren van echte vrijheid. De beschikbaarheid van geld beweegt in elk bedrijf en door extra geld te hebben, de buffer, die ervoor zorgt dat alles soepel verloopt, zelfs wanneer het onverwachte gebeurt, dat geeft rust en vrijheid. Dit is een ongelooflijk krachtige situatie om je in te bevinden.

Het kan moeilijk zijn om dit te bereiken, maar op een heel basis niveau is het net zo eenvoudig als besluiten om elke maand wat geld op een bufferrekening te zetten, het daadwerkelijk uitvoeren, en de discipline hebben om dat geld onaangeroerd laten is de kunst!

 

8 / Geniet niet van  de bestemming, maar geniet van de reis.

Ja, het is belangrijk om duidelijke doelen en doelstellingen voor ogen te hebben, om te weten waar je naar streeft, maar het zal waarschijnlijk nog efkes duren voordat je er bent waar je wilt zijn.

Dus werk zoveel mogelijk met  'pitstoppen' door kleine overwinningen en grote overwinningen te vieren onderweg om telkens opnieuw jouw gevoel van vrijheid te voelen en te ervaren. .

Hoe meer minibeloningen dat jij in je zakenreis verwerkt, hoe groter de kans dat je  jouw uiteindelijke bestemming bereikt.

Hallo, ik ben Ilse Dieltjens, ik help ondernemers uit de bouwsector. Ooit maakte ik van mijn schrijnwerkerij in enkele jaren tijd een miljoenenbedrijf door het financieel plan te koppelen aan een haalbaar marketingplan. Als auteur schreef ik mee aan de Vlaamse versie van Profit First en combineer cijfers en marketing als geen ander. Recent bracht ik het boek Werk slimmer, Verdien meer op de markt waar ik, samen met jou, de mol in jouw bedrijf ontmasker. Als businesscoach (aka -mentor) hou ik mijn klanten een spiegel voor en reik ik concrete to do’s aan met een no-nonsense aanpak.

Vorige
Vorige

Waarom het tijd is om de prijzen in de bouw te verhogen

Volgende
Volgende

13 ingrediënten naar een winnend bedrijf met een winstdessert