Wat heeft een pale-ale met je business te maken?

Hoogst waarschijnlijk niks. Alhoewel… En nu val ik met de deur in huis: ‘haal jij, beste ondernemer, elke maand je omzet?’

Is het antwoord neen? Dan zit je hier goed. Maar dat wist je al.

Is het antwoord JA (maar je wil betere cijfers)? Super! (daar hou ik van).

Dus. Pak dan een India Pale Ale (oftewel een IPA*) en drink, oeps, ik bedoel lees zeker verder. (grapje)

IPA’s voor 80% van je tijd

Back to business. Hoe ziet jouw wekelijkse agenda eruit? Die van je werk bedoel ik uiteraard. Met welke taken hou jij je bezig? Als jij je bedrijf naar een hoger niveau wil tillen, ga je dan voor 80 % van je tijd bezighouden met IPA’s. Want, je had het waarschijnlijk al door, voor mij heeft een ‘IPA’ een totaal andere betekenis. Ik heb het hier niet over bier maar over een Inkomens Producerende Activiteit.

Inkomensproducerende activiteit

Time is money. Met IPA’s creëer je geld en omzet. Met dit soort activiteiten ga je je zaak en je omzet boosten.

Voorbeelden van IPA’s:
Offertes aanbieden en opsturen naar je klanten én deze telefonisch opvolgen.
Een event organiseren waar je je product aanbiedt.
Een advertentie plaatsen en deze nauwgezet opvolgen.
Bellen om te prospecteren, want bellen is het nieuwe mailen.
Netwerken. Niet om gratis koffie te drinken, maar om met nieuwe contacten of opdrachten naar huis te gaan.

Make money!

Heel eerlijk? Als we onze agenda bekijken zijn we meer dan de helft van onze tijd kwijt met andere dingen dan IPA’s. Terwijl IPA’s er zijn om ons product ‘effectief te verkopen’.

We werken aan onze website, onze administratie, we vergaderen, we plannen, we produceren. Druk-druk-druk. Dat is natuurlijk ook allemaal nodig en OK. Maar onze producten moeten aan de man gebracht worden. Geen IPA’s, geen deals, geen omzet. Terwijl dat precies de kracht van ondernemen is. En van te blijven ondernemen.

Dus, als coach vraag ik je nu:

- Welke IPA staat vandaag nog op je planning?
- Welke IPA’s kan jij deze week nog uitvoeren?

Pak je agenda. Ik raad je aan om elke dag 1 of 2 inkomensproducerende activiteiten in te plannen én vooral uit te voeren. Maak er een gewoonte van.

Ga dus niet x aantal weken stilvallen, en dan er plots volle bak invliegen (dat gebeurt vaak in de praktijk, geloof me). Het gevolg daarvan is dat je verkoop met up’s en down’s gaat te maken hebben en dat heeft dan weer invloed op je inkomsten en op je uitgaven.

Zorg voor IPA-regelmaat. Niet in biertjes drinken😊 maar door consequent acties rond je verkoop uit te voeren. Geen winterslaap dit jaar aub.

En … ik hoor je excuses en voel je weerstand. "Ja, Ilse, maar de rest moet ook gedaan worden." Dat is waar. Maar als je verkoop stilvalt, is ‘de rest’ sowieso gedaan. Toch?

En nu een concrete IPA-sjot-onder-je-kont: Vertel jij mij jouw IPA van vandaag EN het resultaat daarvan? Ik ben benieuwd!

Wil jij nog van deze rationele, sjot-onder-je-kont-tips? Ik weet het zeker. Daarom plannen wij nu een een gesprek in om je IPA’s te overlopen. :)

* IPA is de afkorting van India Pale Ale. Een extra hoppige en bittere bierstijl binnen de categorie Pale Ale. Deze ale werd al de 19de eeuw gebrouwen in Engeland. IPA was een zwaarder, en dus langer houdbaar bier, bestemd voor de Londense markt maar ook om te verschepen naar India.


Vorige
Vorige

Een trui en een kostenbudget

Volgende
Volgende

Onderneemster Bouchra Hashassi baat een succesvolle truckwasserij uit in de haven van Antwerpen