Een trui en een kostenbudget

Het is koud.

Truien, rolkragen en warme gilets zijn de meeste gedragen kledingstukken uit mijn kleerkast. Ik kan echt verkleumd zijn. Gelukkig kies ik toch voor zo’n dikke trui boven een stijlvol kleedje. Maar. Als ik shop is een kleedje sneller gekocht dan een warme comfort trui. Mooi boven efficiënt.

Dit weekend, in De Panne, besluit ik om een kledingzaak binnen te stappen. Kordaat kies ik een ‘warme’ comfort trui. Blij, enthousiast en doelgericht stap ik zonder kleedje buiten.

Ik stel mij volgende vraag. Wat is mijn kledingbudget? (gelukkig ben ik koop-kleding-bewust) Dat is wat er business-gewijs vaak gebeurd, bedenk ik. Van waar blijven de kosten of uitgaven komen? Waarom kies je mooi boven efficiënt (in business: echt nodig boven minder nodig)?

Wat is dé correcte budgettering van al jouw kosten? Wat blijkt … dat er geregeld kosten ‘vergeten’ worden. Dit is een groot probleem. Elke maand duiken er uit het niets kosten op waar we geen budget voor hebben voorzien.

Laten wij het geen probleem noemen, maar een uitdaging. Ik raad je aan om een categorie ‘Diverse kosten’ toe te voegen in je budgettering. Een categorie die de kosten dekt waaraan je niet denkt bij het opmaken van je kostenbudgettering. Hou deze kostenpost klein, benoem concreet het bedrag per maand. Want anders kan je onverwachte kosten indekken en telkens opnieuw terugvallen op deze Diverse Kosten Categorie. Dat is niet de bedoeling.

Probeer dit uit en kijk of het helpt en/of het werkt! Hanteer het principe echt nodig boven minder nodig. Dus kies een warme kost in plaats van een 'stijlvolle' kost :).

Een financieel, sterk en gezond bedrijf (en leven) is een must, realiseer je dan dat winst reserveren en kosten in toom houden een must-do is voor elke ondernemer.

Winst reserveren is een must. Resultaat: grip op je cijfers met inzicht en overzicht als troef.

Vorige
Vorige

Eindelijk financieel vrij

Volgende
Volgende

Wat heeft een pale-ale met je business te maken?