Wat heeft een citytrip met Profit First te maken?

Web Design Studio Sandra  # www.sandravanderlee.com #

Web Design Studio Sandra #www.sandravanderlee.com#

Sandra van der Lee is webdesigner en meer. Wat precies? Dat ontdek je op haar website sandravanderlee.com. Wees gewaarschuwd, deze website is niet alleen een lust voor het oog, hij gaat je tijd besparen én geld opleveren.

Ik werk graag met Sandra. Ze is niet alleen een echte professional, maar ook een onderneemster met gezond verstand en het hart op de juiste plaats. En jawel hoor, deze straffe madam werkt ook met Profit First. Wat had je gedacht? 😊

Sandra, waarom ben jij met Profit First gestart?

Ik realiseerde me dat ik elke cent in mijn bedrijf wilde terugstoppen. Ik had geen flauw idee of en hoeveel ik mezelf kon betalen. Iemand raadde mij Profit First aan en ik ben gelijk van bank overgestapt om het in te voeren nadat ik het boek had gelezen. Sinds ik Profit First toepas kan ik in één oogopslag zien hoe mijn bedrijf er financieel voorstaat en dat geeft heel veel rust!Welk resultaat bereik jij met Profit First?

Heel eenvoudig: niet verrast worden door de belastingdienst! Maar ik betaal mezelf nu ook elke maand een vast salaris uit. En ik weet hoeveel geld ik uit kan geven aan mijn bedrijf. Voor Profit First was mijn bankrekening gewoon ‘een smak geld’. Nu zijn mijn zakelijke rekeningen een soort financieel dashboard, waarop ik kan zien hoe ik ervoor sta.

Welke potjes (rekeningen) hanteer jij?


Voor elk potje heb ik een rekening. Op dit moment zijn dat 9 rekeningen: 2 betaalrekeningen en 7 spaarrekeningen. Allemaal binnen 1 pakket bij de Knab bank, dus dat is niet duurder dan 1 zakelijke rekening hebben.
Ik heb ze op deze manier verdeeld:
1. Ontvangsten
2. Kosten
3. Belastingen
4. BTW. Ik doe deze apart omdat ik merkte dat ik te veel buffer opbouwde.
5. Goede doelen. Ik leen 1% van mijn omzet uit aan startende ondernemers in ontwikkelingslanden via Kiva en Wakibi.
6. Pensioen
7. Mijn salaris
8. Winst
9. Grote investeringen. Deze hou ik apart van lopende kosten, hier houd ik geld apart voor grotere kosten of investeringen zoals bijvoorbeeld een nieuwe laptop.

In Profit First worden percentages gehanteerd. Hoe bepaal jij die? Pas je ze elk kwartaal aan?

Ik pas deze percentages nauwelijks aan. Onlangs kocht ik een nieuwe laptop, daarom dat ik op dit moment niet meer spaar voor grote investeringen. Daardoor heb ik ineens weer meer geld op de kostenrekening. En dat is helemaal prima. Op dit moment streef ik niet naar andere percentages. Omdat ik vind dat juist als je wil groeien het volgens mij okay is om niet te streven naar een lager kostenpercentage.

Hoe ben je gestart met Profit First?

Vanaf dag één heb ik de doelpercentages aangehouden, maar ik speel er soms mee. Op dit moment bouw ik bijvoorbeeld geen vault rekening op omdat ik privé een buffer heb. Als ik ruimte heb op mijn salaris rekening geef ik mezelf een vakantiebonus. Dat werkt echt motiverend!
Weet je, in het begin moest ik wennen aan Profit First. Maar ik was overtuigd en daar ben ik nu heel blij mee. Vandaag heb ik een spreadsheet en mijn eigen volgorde/systeem en dat gaat echt gemakkelijk.

Hoe ga je te werk?

Ik doe elke week op vrijdag mijn administratie, dus dan verdeel ik ook eventuele ontvangsten. Het ritme van iets elke week doen vind ik makkelijker dan specifieke dagen aanhouden.

Wat heeft Profit First verandert voor jou en jouw zaak?


Met Profit First heb ik nu inzicht in mijn zaak. Door het winstgevend plan kan ik zakelijk met een gerust hart gefundeerde beslissingen nemen. Het leukste van alles is: ik keer mezelf ook elk kwartaal winst uit. Geweldig vind ik dat! Ik heb er al twee keer een citytrip mee gemaakt. Dit kwartaal heb ik geen reisplannen, dus ik heb nog niet besloten waar ik mijn winst aan uit ga geven. Maar het geeft wel ruimte voor die plannen die het leven extra leuk maken. Ik ben echt fan van Profit First!

Dankjewel & keep on going Sandra!
Wil jij dat ook? Stuur mij een mailtje op ilse@ilsedieltjens.com.

Ilse DieltjensComment