De 3 ondernemingslessen van Toon Aerts

Als fervente sporter én als businesscoach klonk het interview van Toon Aerts als kersvers Belgisch kampioen veldrijden me als muziek in de oren. Vooral toen vader Aerts de sleutel van dit geweldige succes verklapte.

Kampioen Toon Aerts: "Even liet ik de moed zakken, maar dan..." De tranen komen opzetten. Een zichtbaar geëmotioneerde Aerts moet slikken. "Dan dacht ik terug aan alles wat ik geleerd had. De focus behouden en me op mijn koers concentreren."

"Ik kwam terug en reed daarna weg van favoriet Wout van Aert. Iedereen zit constant te zeggen: ‘Laat die klassement crossen toch voor wat ze zijn, focus je op de kampioenschappen.’ Maar ik vind dat een crosser er elke week moet staan. Dat ik dat nu kan bewijzen maakt me heel fier." 

Les 1: Focus en concentratie

Dat is hoe onze nieuwste kampioen zijn wedstrijd heeft aangepakt: met focus en concentratie. En door zich niet af te laten leiden in zijn overtuiging. Hij en het team kiezen hun weg. Ook als ondernemer kies je op elk moment je eigen pad. Ook als ondernemer heb je een bevestiging nodig. Als je daar van overtuigd bent, ben jij heel sterk om de ingeslagen weg te trotseren en je doelen te bereiken.

Les 2: Nooit opgeven

Het is vooral de manier waarop Aerts terug vocht die indruk maakte: vanuit een verloren positie. En ook dat kennen we als ondernemers.  Als ondernemers vechten we allemaal.  En we weten waarvoor: onze zaak.  We weten we allemaal dat een succesvol bedrijf runnen zonder tegenslagen onmogelijk is. Dat is echt als een café zonder bier. 

Kijk naar wat je wil bereiken en tegen welke termijn. En laat je vooral niet ompraten. Bepaal je pad, bepaal welke stappen dat je moet zetten om je doel te bereiken en kijk niet meer om. Jij bepaalt, als ondernemer, je grenzen en je verantwoordelijkheden. Jij hoeft je op geen enkel vlak te verantwoorden voor de inspanningen die jij doet en hoe je dat aanpakt.

"Die mental coach is een hele vooruitgang in zijn prestaties", vertelde vader Raf Aerts tijdens de podiumceremonie. "Hij was heel rustig deze ochtend. Er was geen stress voor hem. Hij heeft ook een heel goed jaar gereden. Hij moest geen stress hebben, de favorieten moesten stress hebben. Geweldig, geweldig." Wie de mental coach is, wist zelfs vader Aerts niet. "Maar dat ze goed werk levert, staat vast. Ook in het dagelijkse leven is hij veranderd. Hij relativeert alles. In het naar hier komen zei hij nog: ‘Aan de andere kant van de wereld is er armoede. We zitten hier perfect, je moet je niet zenuwachtig maken. Dit is het schoonste stukje van de wereld.’ Dat is iets wat de mental coach hem bijbrengt." 

Les 3: Werk met een coach

"Work on your mind as much as on your business." 
Een coach zorgt er voor dat jij je focus kan behouden, en gaat voor je doelen.  Dat je je niet laat afleiden. En daardoor successen haalbaar zijn. Dat jij bij de les blijft.
Dat is topsport. En dat is ondernemen.

Net als Toon Aerts heb jij talent en ben je in vorm voor jouw bedrijf.  Maar om kampioen te kunnen worden heeft hij er voor gezorgd dat het mentale stuk ook professioneel werd aangepakt. 
En hij wist het en heeft het nu ook bewezen: elk succes start in het koppeke.
Een top ondernemerslessen uit het veldrijden. I love it both! Tot in het topje van mijn tenen.
Go for it!