Hoe ik mijn omzet elk jaar verdubbel: een blik achter de schermen

Het was hier stil. Heel stil.

Ik was zichtbaar op social media, dat wel. Voor de buitenwereld was het alle hens aan dek en volle bak vooruit. Ik deed mijn verplichte to-do’s, klanten, marketing etc. Er waren Facebook Lives gepland met als thema ‘Baas over je geld’ én de gratis Masterclass ‘In 3 stappen naar CEO van financieel gezond bedrijf’.

Maar eerlijk… ik voelde mij die week heel erg slecht. Superslecht zelfs.

Toch kon ik volle bak presteren. Ik kreeg veel positieve reacties na de gratis Masterclass. Meer dan anders zelfs en dat was echt motiverend voor mezelf:

- Ik vind jou heel erg goed, bezield en onvoorwaardelijk in jouw helpen. Dank hiervoor.

- Nog meer focussen op mijn cijfers, dat kan nog beter. Het is geen sprint maar een marathon.

- Dankjewel voor de waardevolle tips. Dankbaarheid en succes. En ik houd je gegevens bij want dit is zeer professioneel.

Afgelopen week had ik inderdaad een stille week (ik zeg bewust stil in plaats van ‘zwaar’ of ‘heftig’). Ik kruip dan letterlijk in mijn schulp, mijn eigen leefwereld. Dat betekent werken en de moeilijke ‘dingen’ parkeren. Ik leg letterlijk het moeilijk pakket tijdens de werkdag naast mij neer en ik doe wat ik graag doe.

Waarom ik dat doe en hoe ik dat kan, dat wil ik best met je delen. Ook al vind ik dat zelf best moeilijk.

Er nu zo over schrijven helpt me ook, dat is al een van m’n beweegredenen.

Maar ik wil je ook graag een blik achter de schermen geven. 😊

Waarom je privézaken niet volledig los gaan zien van je bedrijf?

Mijn week was ‘stil’ omdat ik bezig was om een aantal moeilijke zaken een plaats te geven. Privézaken. Zoals je misschien al weet is mijn moeke in maart 2018 onverwacht en plots overleden. We hadden een hele goede band. Die heb ik ook met mijn vader, maar door hun scheiding liggen sommige zaken moeilijk en gecompliceerd. Zelfs na de dood.

Door haar plotse afscheid heeft moeke haar professionele zaken niet correct kunnen afhandelen. Dat is in meerdere opzichten erg jammer. Het zicht en grip op inkomsten-stromen heb ik ook van haar geleerd. Ze was daar duidelijk in en dat siert een echte zakenvrouw. Ze had echter (nog) niet nagedacht wat de toekomst mogelijk van ongemakken zou kunnen brengen.

Haar plotse overlijden was voor mij een donderslag bij heldere hemel. Maar wat het ook met zich meebracht is een nalatenschap in onverdeeldheid. Tot de dag van vandaag zijn er nog altijd zaken onopgelost en dat baart me zorgen. Het blijft een verhaal met telkens andere wendingen die zoveel vraagtekens en onrust naar boven brengen... Terwijl ik naar een einde ervan snak. Onrust omdat je het zelf niet in de hand hebt, omdat je afhankelijk bent van de verschillende personen in je vroegere gezin. Dat niet in handen hebben, is voor mij als persoon ‘killing’. Ik word hier verdrietig en onrustig van. Ik wil controle. Inzicht, grip op de feiten. Maar ik word gedwongen in een afwachtende houding, die normaal en ok is. Toch. Dat ik zelf geen impact heb, dat brengt die onrust mee. Ja, ik ben nu een persoon die een nalatigheidsplan is geïntegreerd. Dat weet ik. In mijn geval ben ik dankbaar maar de angst is op dit moment even groot dan de dankbaarheid. Ik weet zeker dat mijn moeder het eenvoudiger had gewild. Maar ze is er niet meer…

Daarom was ik stil. Onrustig. Niet volledig in lijn met mijn bedrijf.

Wanneer stel jij je bedrijf in vraag?

Opvallend is dat ik net op dat moment mijn bedrijf volledig in vraag ga stellen. Ik sta stil bij zaken die niet kloppen met wie ik ben. Wanneer ik stil ben, kom ik heel dicht bij de waarden voor wat ik sta in mijn bedrijf. Ik zie heel duidelijk mijn pad, mijn stip op de horizon. Ook dat gebeurde allemaal in deze ene week.

Ik stelde mij de volgende vragen:

1/ Is mijn leadsgenerator nog wel diegene die past bij mijn business? Komen er voldoende prospecten binnen? Waar laat ik mij nog inhouden? Waar ga ik nog niet genoeg in actie om de onwetendheid bij mijn klanten te kunnen ondersteunen?

2/ Is mijn assistente nog de persoon die volledig all-in kan gaan op behoeften die ik in mijn bedrijf vooropstel?

3/ Is mijn businesscoach de juiste mentor om mijn business naar een next level te brengen?

4/ Waar houd ik mijzelf nog in om voluit mijn menig te zeggen in mijn business klanten, omgeving, prospecten?

Inderdaad, je leest het goed. Ik heb deze week enorm veel knopen door gehakt. Zoals mijn businesscoach altijd zegt: Moeilijke besluiten, makkelijk leven.

En dat is daadwerkelijk zo. Als ik zie welke prestaties dat ik deze week heb neergezet, weet ik absoluut zeker dat ik voluit gas mag geven terwijl ik privé met de rem ingedrukt leef. Dat laatste is niet altijd zo, gelukkig. Maar zoals ik het ook in Masterclass heb benadrukt, mijn plannen voor komende maanden zullen doorgaan. Ik ga nog volle gaaaaaaz vooruit! Omdat ik er gewoon zin heb. 😊

Wat ik wil zeggen: besluiten nemen is pittig. Ook voor mij. Zo heb ik 2 dagen voor de 2de lockdown beslist om mijn jaartraject met mijn businesscoach verder te zetten. Alweer buikpijn over de investering. Dat is een bedrag waar ik 3x mijn keukentoestellen van betaal, en ja, de verbouwing is nog niet afgerond… Toch weet ik dat deze beslissing zich al 2 jaar op rij heeft terugverdiend. Toch lag ik er wakker van. Want het is en blijft voor iedereen een hele rare tijd. En weet je wat? Direct na het besluit zag ik alweer de kansen, de opportuniteiten, de inzichten die deze samenwerking met zich meebrengt. Yes!

En dat is nu precies wat ik met jou wil delen, wat er ook gebeurt privé, zakelijk, de pandemie, … zie altijd de kansen.

Als klanten of prospecten mij vragen hoe het komt dat ik mijn bedrijf in no time op de kaart zette en jaar op jaar mijn omzet verdubbel, dan heeft dit 2 duidelijke redenen :

1. Ik wacht niet op wat er komt, ik neem zelf het initiatief.

Ik ga met iedereen gesprek. Ook nu. Netwerken, klanten bezoeken, het is allemaal wat moeilijker met de maatregelen. Maar… nu niet en nooit: de klanten gaan niet vanzelf aan je deur staan aanschuiven. Ik creëer zelf kansen in plaats van zitten te wachten wanneer de kansen zich aanbieden. Waar laat jij je kansen liggen? Waar zit je jezelf nog te saboteren?

Een gouden tip: bellen is het nieuwe mailen! Pak die telefoon en bel de prospect, klant, leverancier, medewerker…

2. Ik blijf altijd in actie, no matter what.

De meeste prospecten en ook sommige van mijn klanten weten best heel goed wat ze willen, maar ze nemen geen actie om het ook te realiseren. Waarom? omdat ze bang zijn voor wat er dan zou kunnen gebeuren. Argue with facts! zegt het spreekwoord en niet met hersenspinsels. Want,ben je wel zeker wat je denkt dat er allemaal zou kunnen gebeuren ook daadwerkelijk ZAL gebeuren? NEEN. Meestal draaien de zaken zelfs helemaal anders uit dan gepland. Toch is het belangrijk om voor je doel te blijven gaan. Dus: ga in de actie.

Hoe langer je wacht met actie nemen, hoe groter je angst wordt. En hoe verder dat je dan komt te staan van het resultaat dat je wil bereiken.

Ik was doodsbang, deze week. Door wat er ging gebeuren en wat voor beslissingen ik moest nemen om mijn privé puzzelstukken best ingewikkeld waren. Maar tegelijkertijd nam ik op zakelijke vlak gewoon actie. Beetje meer op de automatische piloot, dat geef ik toe. Maar dat kan. Want zo bleef ik in actie en verloor de pedalen NIET.

Succesvol ondernemen dat is balans vinden tussen angst en durf. Tussen durven winnen en durven verliezen. Er zal altijd angst zijn en verlies zal ook altijd tot de risico’s behoren. Heb jij die balans al gevonden?

Jij bent een enthousiaste ondernemer. En daarom dat ik het durf te vragen aan jou.

- Wat houd jou stil?

- Welke vragen stel jij je over je bedrijf?

- Wanneer stel jij jezelf deze vragen?

- Wat mag je veranderen?

- Welk besluit ga jij deze week nog nemen?

Heb jij zin in meer winst? En grip op je cijfers? Maar twijfel je, boek dan nu jouw call. Samen zullen we bekijken of jij klaar bent om CEO te worden van een financieel gezond bedrijf.


Vorige
Vorige

Vier tips om je karakter te boosten.

Volgende
Volgende

4 basisingrediënten voor jouw groeibedrijf!