Geen gaatjes in je volgeboekte agenda maar wel in je portemonnee?

Goud voor Nina Derwael.

Wat een S P A N N I N G ! Ook bij Nina. De commentator ziet al snel een schoonheidsfoutje, ik zie haar elegant en krachtig door de lucht zweven, tollen en zwieren tussen die ongelijke leggers alsof het niks is. Ze flikt het: Nina bewijst zich in enkele tientallen seconden. Wat opvalt is dat haar concurrentes allemaal veel meer last hebben van stress. De gouden medaille is binnen, yes! Over-verdiend. Wow Nina! Wat een apotheose, wat een bekroning voor jaren hard labeur.

Zoals vele van haar supporters pink ik een traantje weg achter het tv-scherm. Nina is nog maar 21 jaar. Toch heeft zij dat vermogen om te durven winnen, om de prestatiedruk de baas te blijven. Waar vindt Nina de mentale kracht om te presteren onder die immense druk? En hoe behoudt ze haar focus om zoveel uren, dagen, maanden en jaren te trainen?

Nina vertelt in een interview achteraf dat ze bewust NIET naar de uitvoering van haar voorganger Sunisa Lee, de allroundkampioene keek. Sunisa Lee de grootste concurrente van Nina beet de spits af en liet meteen steken vallen. Nina blijft in haar cocon, in haar eigen focus. Het doet haar niks omdat zij haar ding doet en zich door niks of niemand laat afleiden.

Het doel van Nina was om Olympisch goud te WINNEN. Haar coaches Yves Kieffer en Marjorie Heuls checkten regelmatig bij Nina of Olympisch goud nog steeds het doel was.

"Het is een verschil om te trainen voor gewone wedstrijden of te werken richting Olympisch goud. Die coaching is veel preciezer” zegt Nina tijdens het interview.

Met alle inspanningen tot gevolg.

Ine Vercammen beschrijft in haar boek Gedreven door ambitie het doorbreken van de angstmuur. Ik citeer: “Het is een psychologische term die ontstaat wanneer je iets moet of wilt doen, dat je niet gewoon bent. Alles wat je wilt, ligt als het ware aan de andere kant van die muur. Om een doorbraak te krijgen, ga je in veel gevallen eerst in neerwaartse richting, waarbij het kan dat je ziek wordt, er technisch dingen uitvallen of kapot gaan, relaties plots een uitdaging vormen, financiële uitdagingen zich onverwacht aandienen, enz. Deze angstmuur ontstaat onbewust vooral wanneer je … angstig bent.”

Nu komt mijn vraag aan jou: durf jij door de angstmuur te gaan? Durf jij net als Nina voor goud te gaan? Durf jij ECHT te winnen?

Wat moet er veranderen om van een gewone doorsnee-verdienende ondernemer te groeien naar een vet-veel-geld-verdienende ondernemer? Wat dien jij de volgende 3 jaar te trainen opdat jij net als Nina kan schitteren met je gouden ondernemersmedaille?

Of ben jij zoals de andere topturnsters? Dat jij je zenuwen, aka de stress, moeilijk beheerst? En blijf je aanmodderen…

Want inderdaad, daar draait het om: hoe ga je om met stress?

Wat zijn jouw bronnen van stress?

Maar liefst 67% van de ondernemers geeft aan onzeker te zijn over de toekomst van zijn of haar bedrijf. Meer dan de helft geeft aan geldzorgen te hebben over de nabije toekomst (53%) en op lange termijn (55%). Bron onl.nl 29 jun 2020

Ondernemers ervaren meer stress. Financiële stress weerhoudt jou als ondernemer om voor goud te gaan.

Geld staat ook in jouw bedrijf centraal. If you like it or not. En daarmee bedoel ik niet dat jij als ondernemer alleen maar onderneemt voor het geld. Helemaal niet. Maar zonder geld heb je geen bedrijf. Dat weet jij als geen ander. Het aanwezige geld zorgt zowel voor continuïteit als ook voor groei.

Het halen van financiële doelstellingen is een druk die jij elke dag opnieuw ervaart, het is stress op jouw systeem. Externe economische factoren, slechte strategische beslissingen, onwetendheid, het niet binnenhalen van een project, medewerkers die het afbollen … Het zijn allemaal stresskes die er samen voor zorgen dat jij geldstress ervaart. Een financiële buffer hebben is daarom niet alleen aangenaam liefste ondernemer maar ook zeer sterk aan te raden.

Ik keer terug naar de turnsport. Nina heeft haar turnoefening al duizenden keren afgelegd zonder een fout te maken. Dat is haar buffer, haar ervaring, haar turnbuffer die haar veilig stelt om te kunnen presteren onder heel hoge druk. Zonder deze ervaring brengt ze er niks van terecht.

Wat is jouw buffer?

In elke discipline, in elke sector is het een feit dat wanneer jij emotioneel sterk in je schoenen staat dat je dan de prestatie- of werkdruk met gemak aan kan. Stresskes? Wat zijn dat? 😊

Als hardwerkende ondernemer - ja, dat ben jij - is het niet simpel om je onderneming winstgevend te laten groeien, om emotioneel sterk te staan, om die allesomvattende buffer op te bouwen.

Het hoeft zo niet te zijn!

Zin om die stresskes samen te tackelen? Om je zaak meer winstgevend te laten worden? Te verdienen wat je zou moeten verdienen?

Dus geen getalm: reserveer je Winstgevende doorbraakcall.

Samen gaan we voor goud.

Tot dan!

Ilse

Vorige
Vorige

Focus-alert on, implementeer Profit First en onderneem veilig en winstgevend.

Volgende
Volgende

De 5 meest voorkomende oorzaken van cashflowproblemen