3 redenen waarom jij je omzetdoel niet haalt

Zaterdagmiddag stap ik op mijn mountainbike. Na 2,5 uur achter mijn scherm te ‘zitten’ of met andere woorden niet bepaald 100% productief te wezen, sluit ik mijn computer af. Ik heb het lastig met mezelf. Er is in mijn hoofd iets dat steeds klopt, een soort van hoofdpijn.
Fietsen helpt me dan. Meestal toch. Het doel van vandaag: een MTB-toer door de velden van Grasheide, Bonheiden, Rijmenam, Mechelen, Keerbergen en terug naar de thuisbasis Schriek. Ik heb ‘m al vaker gereden, ik ken ‘m uit mijn hoofd. 

Maar vandaag….  Als ik 1 uur en 5 minuten verder ben…. Mijn benen, mijn lijf, mijn hoofd alles zegt ‘neen’. Het gaat echt voor geen meter. Ik voer een strijd tegen de wind en tegen mezelf. Op dat moment verlies ik de weg uit het oog en rijd van mijn route af. En dan flitst het door mijn hoofd: ‘als ik hier nu afsla, kan ik makkelijk terug naar huis. Dan is de strijd gestreden. Doucheke pakken en hupsakee, de zaterdagavond kan beginnen. Waarom zou ik in godsnaam die trappers blijven rondduwen? Voor wie en voor wat?’
Wat een f*cking mindset. Ik word kwaad op mezelf.

Neen, Dieltjens, dat niet hé. Ik trek zeer bruusk aan mijn stuur en rij een totaal andere kant op. Inderdaad zonder plan. Dat is het risico dat je loopt en als je je route niet op voorhand uitzet… het moment dat ik de route bijster was, had ik geen plan B.

Ik rijd door. De wind blijft suizen rond mijn oren. Ik trap harder door dan mijn normale doen. Ik krijg terug ritme, mijn benen nemen mijn tempo over, mijn hoofd begint terug plannen te smeden (ja, ik heb weer iets cools op stapel staan 😊), een glimlach verschijnt op mijn gezicht. Eindelijk…   Ik klok uiteindelijk af op 2u16. Tom vraagt: ‘Hoe was de rit?’ en ik lach en zeg ‘pittig maar toch mijn geplande 45 km’s gedaan, zelfs wat extra 😊’.

Is dit een herkenbaar verhaal?
Voer jij ook een strijd met jezelf in je business?
Heb jij een concreet doel?
En is daar een plan aan verbonden?
Wat is jouw omzetdoel en waar sta je momenteel?
En heb je een plan B als je er nu achter komt dat er nog wat in te halen valt?

Weet je, iedere ondernemer wil graag dat omzetdoel behalen. Maar heel dikwijls lukt het niet. Ik zie het zooo vaak bij mijn klanten. Het zijn (bijna) altijd dezelfde redenen. Wat is het bij jou? 

Dit is de top 3 die ik tegenkom bij, ja, zelfs bij heel ambitieuze ondernemers.

1) Je hebt geen een omzetdoel.

Er staat geen omzetgetal op papier. Dat is de eerste en grootste reden waarom je je doel nooit gaat halen. Als je niet weet hoeveel km’s je moet lopen om een marathon te voltooien, dan kan je je zelf niet voorbereiden.  Want je weet niet waarop je je moet voorbereiden! Er is dan ook geen plan om de eindstreep van de 42 kilometer en 195 meter te halen.
Conclusie: je gaat je doel NOOIT halen.

2) Je omzetgetal heeft geen logica.

Het getal is louter een getal en is op niks gebaseerd. Op het moment dat het minder goed gaat, ga je jezelf daarom ook niet extra stretchen om dat doel te behalen. Als er achter jouw omzetdoel een logica zit, dan weet je waarom jij dat getal op papier hebt gezet. En zal je die moeite wel doen! Wat bedoel ik met logica?
Het financieel doel is gebaseerd op:
- een realiteit van een aantal kosten,
- het loon dat jezelf wilt verdienen (wat heb je privé nodig, van welke reizen droom je, wat wil je je kinderen gunnen, …. ),
- de buffer die je wilt opbouwen,
- je leningen die je maandelijks dient af te lossen.
Als je aan dit getal ook nog een extra dimensie zet, dan ga je je nog dynamischer in zetten als ondernemer. Als ik het omzet doel haal, kan ik mezelf bijvoorbeeld een extra medewerker veroorloven waardoor ik meer tijd creëer voor andere uitdagingen (laat je fantasie even werken, werk aan je dromen om ze te laten uitkomen).

3) Je omzetgetal is vertaald naar een actieplan.

Als je een bepaalde omzet wil realiseren en je weet concreet welke actiepunten je elke dag opnieuw moet uitvoeren om de nodige deals binnen te halen…   ga je dat doel behalen.
Welke marketing- en sales activiteiten hangen vast aan je te behalen omzet per maand?
Nu zeg jij misschien, Ilse, en wat met dat omzet-gat gecreëerd tijdens en door de huidige crisis, hoe kan ik dit oplossen?
Het kan zijn dat je bijkomende activiteiten dient in te plannen om het omzet-gat te dichten. 

Mijn vraag is: wil jij een rit rijden met de wind mee? En niet doelloos rondtoeren zonder een gerichte route uit te stippelen? Ja toch!

Jij als ondernemer wil, een duidelijke route:

  • Eindelijk grip krijgen op je cijfers

  • Weten welke omzet je minimum ‘moet’ halen per maand.

  • ’s Nachts NIET liggen piekeren

  • Je facturen netjes en zonder problemen betalen op de vervaldag.

  • Weten of je al dan niet moet onderhandelen voor uitstel van betaling van je lening of dat je uitstel moet vragen voor de sociale zekerheidsbetalingen.

  • Een buffer opbouwen zodat jij een mindere periode met gemak aan kan.   

  • Vlotjes kunnen ondernemen

  • Geen stress meer over waar komt in hemelsnaam nu mijn volgende klant vandaan?

  • De winst die je realiseert volgens jouw balans ook echt op je rekening ZIEN (en liefst ook in moeilijke tijden).

  • Eindelijk een loon dat in verhouding is met alle gepresteerde uren.

Wil jij een duidelijke route voor jouw bedrijf, ik geef je 3 winstgevende tips in inzichten-call, boek deze nu via deze link, https://www.ilsedieltjens.com/we-gaan-in-gesprek.

Vorige
Vorige

Blijf jij een leerling?

Volgende
Volgende

7 stappen naar een betere cashflow