Zo herken je de fases van een crisis. Maak je klaar voor een boost!

Op de radio klonk de oproep “Zet je moeder in de bloemetjes”. Gedachteloos zette ik de TV op en al zappend kwam ik bij VTM terecht: “Verras jij je mama vandaag op een wel heel speciale manier?”.

Ik kijk even op mijn gsm en de nieuwsflash van HLN liet me weten “De maatregel gaat in vanaf zondag zodat families Moederdag kunnen vieren.”

Zondag is het moederdag…

Ik nam mijn gsm, opende Insta en plaatste een emotioneel bericht: een ode aan ‘De Beste Moeke van de Wereld’. Van mijn wereld. Die nu al een jaar verder draait zonder haar. Ik denk aan onze talloze gesprekken en de 1000-den discussies waar een einde aan is gekomen. En ik besef en voel nu meer dan ooit: mijn moeke zit in mijn hart. Zonder haar was ik niet de Ilse die ik nu ben.

Na het rouwen werd ik weer sterk, moedig en krachtig. En positief, ik zie weer opportuniteiten. Ik pak enthousiast kansen en ga voluit. Eigenlijk is mijn moeke nog altijd aanwezig. Omdat ik weet dat ze hier boven nog altijd supportert.

Bijna gelijktijdig flitst door mijn hoofd dat rouwen eigenlijk bijna hetzelfde is dan de COVID19-crisis.

Rouwen, afscheid nemen van iemand van iemand die je zo graag hebt, dat zijn diepgaande veranderingen. Het zijn telkens fases die je doorloopt: ontkenning, woede, onderhandelen met jezelf, verdriet en uiteindelijk aanvaarding.

Persoonlijk zit ik in de laatste fase stel ik vast. Dat werd mij in aanloop van moederdag ineens duidelijk. Ik ween soms nog, natuurlijk, maar dat gevoel is ook vervuld van liefde en van kracht. Iets wat ik me een tijd geleden niet kon voorstellen.

Ik vind de vergelijking met het verloop van de huidige crisis echt frappant.

Weet je nog? 13 maart 2020 middernacht. Dat was SHOCK! Alles stopte. Het leven zoals we gewoon zijn stopt. “Blijf in je kot” zegt de minister. Telewerk wordt de norm, handel en horeca sluiten, de scholen gaan dicht.

Van paniek naar hoop

Als ondernemer breekt het koud zweet dan uit. Je bevriest. De slechtste scenario’s flitsen door je hoofd. Je weigert om de realiteit onder ogen te zien. Dat is een vorm van zelfbescherming. Sommige ondernemers blijven in deze fase hangen. Deze ondernemers gaan als het ware dood of failliet.

De fase van desoriëntatie volgt. Je stelt jezelf vragen. Wat zijn de mogelijkheden? Wat kan ik doen? Wat is het alternatief? Je voelt woede en pijn want je ziet je spaarpot slinken. Waarom doe ik wat ik doe? Deze laatste vraag flitst geregeld door je hoofd. Vele ondernemers trekken zich terug en proberen te verwerken wat er gebeurt. Andere ondernemers staan open voor verandering, weigeren te blijven steken in deze fase en gaan direct door naar de evaluatiefase.

In deze fase is je drijfveer ‘hoop op beter’. Je evalueert, wat werkt en wat niet. Jij kijkt naar je producten, naar je prijzen, naar je processen, naar je medewerkers, naar je leveranciers, naar jezelf. Je stelt alles in vraag. Wat kan beter?

Wel: meten is weten. Cijfers zijn van cruciaal belang, altijd. Mijn advies: begrijp je cijfers, interpreteer ze correct. Was je instinct juist? Je cijfers helpen je om besluiten gefundeerd te nemen. Je neemt afscheid van zowel klanten als van leveranciers. Dat is een typisch fenomeen in deze fase, in een crisis.

Topklanten

Er gaan klanten afscheid van je nemen. Dat is niet leuk, maar wel waar. Maar dat gebeurt ook bij je concurrenten! Daarom is marketing in deze fase van cruciaal belang. Hoe kan je dat aanpakken? Ik verklap je mijn favoriete tip: ga je topklanten verwennen. Hoe doe je dat? Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld door een kaartje te sturen. Of eens bellen en vragen hoe het met hen gaat? Ga voor de persoonlijke aanpak! Kijk naar de markt met een positieve blik, met een insteek van ‘waar zijn de opportuniteiten’.

De ondernemers die van deze fase optimaal gebruik maken krijgen een boost na de crisis.

De strategische fase volgt. De fase van acties. Vraag je zelf af: welke stap neem ik het volgende uur, de volgende dag, de volgende maand ? Stappen die telkens impact hebben op mijn cijfers, op mijn sales, op mijn vooruitgang. Doordacht en gericht.

De volgende fase van een crisis is dat het businessleven zich volledig herpakt. Hoe beter dat je de fases doorgrond, hoe beter je de boost ervaart, de stijging van omzet volgt.

Het businessleven barst terug los in zijn volle ornaat.

Ook ik heb de fases doorlopen. En zit nu al in de laatste fase. Ik leef in volle actie met aanvaarding van hoe het is. Ik sta in mijn kracht. En jij kan dat ook. Geloof mij, enthousiaste ondernemer, we moeten hier door, en we GAAN er voor. Altijd!

Op elk moment van het leven doorloop je fases. Soms door onze eigen keuzes, beslissingen of stommiteiten. En op andere momenten worden we gedwongen door externe factoren om de golven van het (business)leven te doorstaan.

Het is de ondernemer die zich flexibel opstelt die wint.

Wil jij die fases sneller doorlopen? Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Ik geef je namelijk de figuurlijke sjot onder je kont.:-) Wat ik wil zeggen: DURF een echte ondernemer te zijn. Een krachtige, positieve enthousiaste ondernemer met doorzettingsvermogen. Kick some ass! Boek hier je inzichten-call.

Vorige
Vorige

7 stappen naar een betere cashflow

Volgende
Volgende

3 tips om een crisis te overwinnen