Hoe krijg jij jezelf zo ver om in actie te komen en te blijven?

Ik verklap je mijn geheim.

Maandag 24 juni floepte er een bijzondere mail in mijn mailbox. Ping! ‘Wat doe jij als er niemand kijkt?’ Dat vond ik best wel een rare vraag. Ze intrigeerde me, er flitsten vervolgens van die vreemde gedachten door mijn hoofd. Haha. En: nee, nee, nee. Ook al wil je dat graag weten, ik ga er hier nu niet over beginnen. Wat ik wil zeggen: mijn nieuwsgierigheid was in elk geval flink gewekt.

Wat wil ze van mij weten? Nieuwsgierig lees ik verder. Er wordt bedoeld: Wat je doe als je niet in je ‘flow’ zit? Wanneer je een bad day hebt en er van alles en nog wat tegen zit?

OK. Diegenen die mij kennen, weten dat ik de madam van de actie ben. Gewoon doen. En gaan, gaan, gaan. Ik ben van het principe dat stilstaan achteruitgaan is.

Dat is dus een vraag waar mijn pen van gaat dansen.

Want ja, ook mijn coach Veronique kent me. Ze associeert mij ondertussen met consistentie. Haar woorden hé. Lucky me (lees zeker verder 😉). Ze schreef me in haar mail: ‘Als er iemand steeds weer zijn acties doet - no matter what - dan ben jij het we Ilsel’. Geweldig is dat, om zoiets over jezelf te lezen.

Toen kwam voor mij helemaal de kers op de taart.

Zou jij voor mij een alinea willen schrijven over hoe jij nu jezelf steeds zover krijgt dat je het gewoon gaat DOEN? Hoe jij het voor elkaar dat je iedere dag presteert? Ongeacht je nu een goede of een slechte dag hebt? Hoe krijg je jezelf steeds zover om in actie te komen en te blijven?

Wel. Mijn antwoord staat in haar BOEK. Een ganse alinea in het kersverse boek van Veronique Prins: De Kick Ass code voor succesvol ondernemen.

Maar vooraleer ik jou mijn alinea laat lezen, wil ik nog 1 ding toevoegen. Durf jij jezelf de vraag zeggen …. Neem ik elke dag het zelfleiderschap in handen? Doe ik elke dag de dingen die ik moet doen? Sta ik als een volledig gemotiveerde leider in het leven? Zowel privé als in mijn bedrijf?

De coach gaat nog verder doorvragen: Krijg jij controle over die stemmetjes in je hoofd? Ben jij baas over je tijd? Doe jij wel degelijk de acties die je ‘moet’ doen?

Wat betekent voor mij succesvol?

Ik ben overtuigd dat als je een succesvolle(re) ondernemer wilt zijn dat dit zelfleiderschap enorm belangrijk is. Veel meer dan je fantastisch product, je werknemers en de beslommeringen die je opslorpen. Door zelfleiderschap ben je pas echt ondernemer. En onderscheidt jij je van een werknemer. Jij leidt en hij volgt.

Neem jij je eigen verantwoordelijk in handen? Soms is het meer lijden dan leiden… I know.

Goed. Het antwoord op de vraag die Veronique me stelde, staat dus zwart op wit gedrukt in haar boek. Toevallig onder het voorbeeld van Michael Phelps. 😊


Wat heeft de bekende Michael Phelps ietsie pietsie met ilse gemeen?

Daar gaan we:

Als kind dook ik - elke dag - het zwembad in. Om 2 uur te trainen. Echt elke dag opnieuw dat koude water in. Om beter te presteren, om de beste te zijn. Op elke training en elke wedstrijd veroverde ik mijn eigen favoriete plek: de eerste. Toen deed ik het vooral om bij anderen op een goed blaadje te staan... Die prestatiedrang is gebleven. Met één groot verschil: nu doe ik het voor mezelf. Sportief en in mijn onderneming. Presteren en doelen halen, zijn deel van mijn ongeduldige karakter. Ik ben er van overtuigd dat je alleen doelen kan halen als je in actie blijft. Door elke dag opnieuw het beste van jezelf naar boven te halen, blijf je groeien. Eigenlijk is het heel simpel: gewoon keihard werken! Mijn enthousiasme en liefde voor mijn job halen het altijd van ‘bad days'. En dat weet ik, zelfs op die slechte dagen. Niet in de flow zitten: wat is dat? Dat vraag ik mij soms af. Ik heb de luxe dat ik mezelf telkens weer een sjot onder mijn kont kan geven (heel handig om zo lening te zijn, haha). Ik wil gewoon de beste zijn en ik doe het niet voor minder. Ik maak vaak de vergelijking tussen sporten en ondernemen: ik zal alles op alles zetten om mijn doel te bereiken. Liefst snel en berekend, maar altijd met hart en ziel. Daarom laat ik mij als coach zelf ook coachen. Positieve actie is mijn sleutelwoord (of mantra?) tot succes.

Cool hé? Ik ben er best wel fier op…

Pik jouw les op en ga in de actie, no matter what.


Ilse DieltjensComment