De 3 W’s: Weten, Wensen en Waarmaken

Ik ben super-enthousiast. Mijn hoed af voor Maarten. Hij verdient eindeloos respect. Maar zijn absolute topprestatie verrast me niet. Ja, ik heb over de enige echte Maarten van der Weijden. In 2008 was hij de man van het Olympisch goud 10 km in open water. 

Hij houdt van uitdagingen en geeft niet op, zoveel is duidelijk. Deze week slaagde hij in zijn tweede poging om de legendarische Elfstedentocht nog legendarischer te maken. Hij heeft het traject gezwommen in plaats van te schaatsen. Wat een prestatie!  

Gazet van Antwerpen schrijft: ‘Drie dagen geleden begon hij eraan: 195 kilometer zwemmen vier dagen aan een stuk zonder uit het water te komen. Ook eten en slapen deed hij in en op het water. De vorige poging van Maarten van der Weijden bleef steken op 163 kilometer wegens uitputting. Maar deze keer heeft hij de klus geklaard’. Hij haalt een kleine 3,9 miljoen euro op voor kankeronderzoeken. Zelf overleefde hij zijn ziekte en zijn vriend niet.

Waarom ben ik zo’n fan? Wel, vorig jaar in september had ik de eer om Maarten life aan het werk te zien.  Met een inspirerende , bevlogen keynote pakte hij het publiek letterlijk in. Ik huilde. Wat een kracht heeft deze man in zich. Zijn prestatie verrast me dus totaal niet.  Ik wist zelfs, net door die keynote, wat die man in zijn mars heeft. Ik wist: dit gaat hem lukken!

Tijdens zijn keynote confronteerde hij het publiek met 3 begrippen: wens, weten en waarmaken. 

Een goede Wens is oncomfortabel. Ja, je leest het goed: oncomfortabel.  Hij vertelde over zijn Elfsteden-zwem-tocht. De wens is heel groot, groots zelfs. Je ziet het einde niet, de tocht om de wens waar te maken is onzichtbaar. Het is lastig. Niemand had het al eerder gedaan. Er zijn honderden redenen waarom het niet zou lukken. Altijd. Je ziet obstakels op weg naar het ‘waarmaken van je droom’. 

Ben je bereid om elke dag je uiterste en stinkende best te doen? Maarten maakte dit statement al waar door het winnen van het Olympisch goud. Je kan maar één dag om de vier jaar het goud winnen. Hoe groot is de kans dat jij net die dag het snelst zwemt? De wens is zo sterk, zo groot. 
Met je vurige wens en je beste conditie wil je het waarmaken. Maar hoe? De weg naar het waarmaken is Weten.  Op die weg zet je checkpoints uit. Die geven aan of je onderweg nog op de juiste weg zit.  Je weet het. Dan ben je op de weg naar het goud. 

Kan je de pijn aan op die weg? Of is de wens te ver weg? Is je wens duidelijk genoeg omschreven? Obstakels komen altijd op je pad. Altijd. Je trekt een lip. Is je prestatiedrang groot genoeg, vraag jij je af? Blijf je bij je wens? Het kan mislopen. Heb je wel voldoende tussendoelen gesteld? 

Weet dat als je wens sterk genoeg omschreven is en je 'checkpoints' goed gesteld, dan raak je steeds dichter bij je doel, je wens. Je gaat het waarmaken. Leg je lat hoog genoeg. Maar hoe hoog? Krijg je buikpijn bij het stellen van je wens? Blijf ‘weten’ en dan maak je je wensen waar! 
Wens, weten en waarmaken. De 3 W's.

Dit is voor mij een ondernemingsles van jewelste. Dat is business doen à la carte. 
Stel je doel, je wens, je checkpoints. Weet waarom je dit wil, je wens. En zet je doel om in acties. Doen is het sleutelwoord naar daverend succes! 

Ilse DieltjensComment