Hoe mijn ouders succesvol werden, is nu volledig out!

hoe mijn ouders succesvol werden

01/04/1973, de datum dat mijn vader het dakwerkersbedrijf Dieltjens tot leven bracht.

Het zelfstandig bewegen zat er goed in. Maar hoe vond vake zijn klanten? 

Na een heen en weer gebabbel. Het is mij duidelijk. Een voetbalmatch, een etentje, een babbel aan de toog, Rotary-wekelijkse-meeting, mond-aan-mond reclame, aanwezigheid op de tennis. Netwerken, netwerken en netwerken. Dat bracht de nodige omzet. Eigenlijk allemaal in de vrije tijd sfeer. Denk maar eten, voetbal en tennis. Straf. Heel straf. 

De zaak Dakwerken Dieltjens is echt booming business.
1977 is de overgang naar een vennootschap al een feit. Zonder gedoe. Zonder internet. Telefoon en fax. Geen vergelijk van offertes. Geen vergelijk van materialen. Offerte met de post. Ondertekende offerte in de brievenbus. Dak erop, factuur betaalt. Simpel. 

Zelf heb ik aan den lijve ondervonden dat het vandaag helemaal anders gaat. Dan hoe mijn ouders indertijd hun zaak hebben opgebouwd. Toen ging alles precies vanzelf. Maar die tijd is voorbij. 
Heb jij hetzelfde gevoel?

3 vaststellingen, 3 waarheden

1/Verkopen is out

De verkoper is overbodig. Of deels. De traditionele taak van de verkoper verdwijnt. Inhoud over jouw product verspreiden is niet de taak van de verkoper. Toch? Hoe beter je product online omschrijft, hoe gemakkelijker de leads binnenkomen. Inzetten op online zichtbaarheid en op de nieuwe media maakt het verkennende verkooppraatje overbodig. De klant is beter voorbereid én geïnformeerd. Als sales neem je een andere rol in. En hoe beter je je daarin vindt, hoe vlotter en beter jouw 'praatje' werkt. Sales ben je als je marketeer bent, als je service beheerst en je juist reageert op een klantensignaal. 2/ Verkopen is meer

Verkopers zijn niet werkloos.  Iedereen is gewoon verkoper binnen een onderneming. Een uitdaging. De verkoper staat voor een andere taak. Een uitgebreidere taak. Hij weet wat erbinnen in het bedrijf zich afspeelt. En dit om de klant zo goed mogelijk te bedienen. Het bedrijf en de relatie met de klant verbinden. Kans tot slagen als hij creatief het bedrijf verbindt met de klant. Geen simpele opdracht, maar niet onmogelijk. Leuk!

3/ Inleving in de wereld van de klant


Je inleven in de klant, de klant helpen, hoe je hem echt waarde kunt bieden. Niet het opdringerige verkopen van vroeger, maar de klant willen helpen als die erom vraagt. Wat is de meerwaarde voor je klant? Waarom heb jij meerwaarde voor je klant? Vertrouwt hij jou? 
Hoe meer je een verhaal aan je product verbindt, hoe persoonlijker jouw verkoper de klant benadert. 

Met deze 3 vaststellingen was vader Vik niet bezig. Hij biedt kwaliteit en service. Dat is top. Dat is voldoende. 

Straf, hoe snel tijden veranderen.

Hoe de les van vader naar dochter zo snel achterhaald is. Dat vader vreemd vindt dat ik je een verhaal vertel over een product. Dat verhaaltjes vertellen werkt. Over producten. Met passie. Hij vindt het straf. Maar ook spijtig. Hij is veel socialer. Hij kent alle restaurants. Hij kent alles van wijn. En ik niet. Ja, dat sociale heeft nu een ander karakter.

Time flies. Life changes.

Lees ook: https://www.ilsedieltjens.com/blog/6-tips-waarom-de-groei-van-je-bedrijf-samen-gaat-met-winst-maken