Marketing en/of financieel plan :)

Plannen, plannen en nog eens plannen. 

Plannen, plannen en nog eens plannen. 

Het ondernemend jaar is al serieus uit de startblokken geschoten. We zitten alweer in de 2de maand. De tijd vliegt!

Ik heb een vraag voor jou….
Hou jij je nog aan je goede voornemens van 1 januari? Ben jij al gestart om de wereld te laten dat jij een fantastisch product verkoopt?
Of heb jij nog geen tijd gevonden om aan je marketing of financieel plan te werken? Of om je omzetdoelen te realiseren? Of… heb jij het al opgegeven? (neen hé?)

Weet je…  die goede voornemens duren maximaal 1 à 2 maanden. En dan gooien velen de handdoek in de ring. Ik heb het zelf ook al meegemaakt. Ik moest en zou offertes maken. Maar de productie mag uiteraard niet stilvallen, dus toch maar eerst bestellingen plaatsen. Maar vooraleer ik kon bestellen, even prijzen vergelijken van de verschillende leveranciers. En zo gaat het werk maar door… Tussendoor ontvang je om je offertes voor te stellen. Probeer je je boekhouding up-to-date houden. Snel nog wat administratie. En dan ligt de stapel post nog op je bureau. De medewerkers springen te pas en te onpas binnen op je kantoor met een vraag of dringend (of minder dringend) probleem. Eigenlijk heb je tijd en handen te kort. Oh ja, welke goede voornemens had je weer gemaakt? 
Eigenlijk is dat heel normaal. Zelf worstelde ik er ook lang mee.
 
Tot ik besefte: zonder plan, is je doel enkel een wens! Er is actie nodig om een plan te doen werken.

Vanaf dat moment werd voor mij alles anders.  Want ik trok effectief mijn stoute schoenen aan en schreef een zeer ambitieus plan om mijn doel te bereiken.  Ik moest en zou mijn product, het resultaat van de vakkennis van mijn schrijnwerkers met de wereld delen.  Het succes volgde sneller dan verwacht.  Heerlijk!

Een financieel-marketingplan. Hoe start je?

Je bepaalt een aantal activiteiten die je wil organiseren om jouw product in de kijker te zetten. Dat kan vanalles zijn: een beurs, een actie, een opendeurdag, …   In mijn geval waren dat 3 beurzen per jaar.

Vervolgens ga je dan je plan daar rond bouwen. Ik stelde een omzet voorop en berekende hoeveel offerte-aanvragen ik nodig had om dit financiëel doel te bereiken. Zo gezegd zo gedaan.  En toen….  toen bleek dat ik echt wel héél erg véél promotie zou MOETEN maken om dit doel te bereiken. Ok. Ook dat pak ik aan. Het marketingplan werd grondig uitgebreid.

Hoe pakte ik dit concreet aan?

Op de Facebookpagina werd er op voorhand heel veel facebookberichten ingepland. Een waardevolle nieuwsbrief werd 2-wekelijks verstuurd.  Deze tekst vormde ik om tot een blog voor mijn website én een LinkedIn-artikel versterkte mijn online aanwezigheid.  Goed nieuws: ook dit kan je allemaal op voorhand inplannen.  Je hoeft echt niet dagelijks op Facebook te 'zitten'.

En ja, ik geef toe: boven op je dagelijkse werk en beslommeringen is dat zeer intensief. Ook ik heb af en toe wel wat dips gekend. Maar ik behield wel de FOCUS op mijn doel. Het plan volgen was belangrijk.  Maar soms werkte het voor mij verlammend…  omdat het gewoon echt groots was. Eén tip: wees niet TE hard voor je zelf. Maar blijf volhouden. Ondanks die mindere dag.  

Een haalbaar doel

Ik en plannen, da’s nogal… fanatiek.  Ik geef het toe. Ik ben gewoonweg een plan lover.  Het bereiken van je doel is wel belangrijk.  Jij én je bedrijf krijgen er immers en boost van!
Hoe pak je het goed aan? 
Mijn advies: stel een haalbaar doel op. En alles is haalbaar, als het bij jouw motivatie past. Wat voor jou goed is, is voor mij niet goed en omgekeerd. Dit heeft te maken met allerlei factoren:

  • je manier van werken
  • je prioriteiten
  • je energie
  • je budget

Begin met kleine dingen en hou vol. Want meestal gebeurt er dit: je wil -uiteraard - een extra boost geven aan je onderneming. Jij droomt groots en schrijft een megacool plan uit. Maaaar dan.  Dan gebeurt er verder niks. Waarom toch? Ik zal het je verklappen: Je plan is te zwaar, te moeilijk, te veel. Het is gewoonweg niet te combineren met je dagdagelijkse taken in je onderneming.  Je staat er alleen voor.  En je begint te twijfelen….  Niet doen! 
Maak een realistisch plan met een haalbaar doel.

Oplossing

Vraag jezelf af, waar sta ik vandaag? En waar sta ik op einde van het eerste kwartaal met mijn marketing en/of met mijn cijfers? Jij schrijft letterlijk je activiteiten uit en welk doel jij wil bereiken. Met cijfers.  Hou vast aan dit plan. En maak deze eerste evaluatie. Zet zeker deze stap en ik weet zeker dat het lukt!

Als je je doel hebt behaald, kan je volgende keer een stap verder springen. En bijsturen indien nodig. Alleen zo bouw je op. Elke maand een trap hoger, verder en groter. Volhouden is belangrijk. Op naar een jaar met een boost voor je omzet én je winst. 

Blijf mijn tips volgen. En ook jij gaat slagen in een jaar met groei in cijfers en in winst.

Succes!